zaterdag 29 september 2007

Chocolate Chip Zucchini Cake




Mijn Amerikaanse buurvrouw en ik laten elkaar weleens iets van wat we net hebben gebakken proeven. Zo kwam zij laatst met een stukje chocolade cake. 'Dit is een bijzondere cake', zei zij veelbetekenend. 'Wat zit er dan in?' vroeg ik nieuwsgierig. 'Courgette', zei zij. 'Ach', zei ik, 'dat ken ik. Heb ik ook weleens door een chocolade cake verwerkt.' Maargoed, de kinderen en ik proefden van de cake en vonden 'm erg lekker: sappig en lekker veel chocolade.

Natuurlijk heb ik haar het recept gevraagd en gekregen. Onderstaand recept is afkomstig van Grandma Suter uit Idaho, maar als je googled kom je het ook regelmatig tegen onder andere namen. Laten we het er maar op houden dat het een oud Amerikaans recept is ;-)

Het recept vraagt om chocolate chips (chocolade druppels), maar dit kan heel goed vervangen worden door in kleine stukjes gehakte chocolade repen. Op de markt vond ik pure repen met 78% cacao voor 50 eurocent: die heb ik in deze cake verwerkt. De buurvrouw had overigens M&M's gebruikt. Ook lekker, maar de kleuren lopen enigszins uit tijdens het bakken.

160 gram roomboter
140 gram neutraal smakende plantaardige olie b.v. zonnebloemolie
500 gram fijne kristalsuiker
3 eieren maat M
170 gram karnemelk
1.1/2 t.l. pure vanille extract
1/2 t.l. zout (de helft van het oorspronkelijke recept)
1.1/2 t.l. baking soda
3/4 t.l. bakpoeder
450 gram patentbloem
5.1/2 e.l. ongezoete cacao
275 gram geraspte courgette (met of zonder schil, zonder pitten)
250 gram chocolate chips

2 bakvormen van 25 x 21 x 4 cm.

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 165 °C graden. Vet in en bekleed de bakvormen met bakpapier over de volle lengte, hangende over de lange zijden. Bestuif de onbedekte (korte) zijden met iets bloem.

Mix in een grote kom de boter, olie en suiker luchtig en bleek. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg pas een volgende toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag. Voeg de karnemelk en vanille toe. Zeef boven een andere kom de bloem, baking soda, bakpoeder, zout en cacao. Schep het bloemmengsel lepel voor lepel bij het beslag en mix het geheel tot een egaal beslag. Sla de courgette met een spatel door het beslag. Verdeel het beslag over de bakvormen en strooi de chocolade er over. Bak de cakes in circa 45 minuten gaar: een satéprikker moet er schoon uitkomen. Haal de cakes uit de oven en laat het eerst 10-15 minuten op een rooster in de vorm afkoelen. Haal de cakes uit de vorm en laat het verder afkoelen op een rooster.

maandag 10 september 2007

Amandelkoek




Wat kan ik doen met Persipan-rohmasse? Deze zomer heb ik een paar rollen hiervan meegenomen uit Duitsland. Ik had wel een vermoeden waarmee ik het kon vergelijken, maar heb toch nog even gegoogled om te kijken wat ik er over kon vinden. Mijn vermoeden werd bevestigd, het is te vergelijken met amandelspijs, alleen is dit gemaakt van abrikozenpitten in plaats van amandelen.

Vervolgens ben ik gaan zoeken op abrikozenpitten en schrok toen van wat ik las. Abrikozenpitten zouden amygdaline bevatten, wat omgezet wordt in o.a. cyanide als het in contact komt met enzymen (eiwit). Hartstikke giftig dus! Dit wordt op diverse sites bevestigd. 'Maar', zegt het Voedingscentrum, 'bij de verwerking in marsepein en bitterkoekjes worden de amandelen en abrikozenpitten goed verhit, zodat het gif verdwijnt. De waarschuwing geldt dus niet voor marsepein en bitterkoekjes.' Gelukkig, ik kan het dus gewoon gebruiken.

Op Epicurious vond ik een recept voor amandelkoek, welke in de 'reviews' werd aangepast tot onderstaand recept.

100 gram amandelspijs
1/4 t.l. zout
150 gram kristalsuiker
175 gram zachte roomboter
1 eigeel maat M
1 eiwit maat M
1 t.l. pure amandel extract
160 gram patentbloem
40 gram geschaafde amandelen

bakvorm van 25 x 21 x 4 cm.

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Vet in en bekleed de bakvorm met bakpapier over de volle lengte, hangende over de lange zijden. Bestuif de onbedekte (korte) zijden met iets bloem.

Hak in een keukenmachine de amandelspijs in kleine stukjes. Voeg de zout en 50 gram suiker toe en hak 1 minuut langer tot het fijngemalen is. Mix de boter met de overige 100 gram suiker luchtig en bleek (3 minuten met de standmixer met platte klopper/6 minuten met een handmixer). Voeg het amandelmengsel, eigeel en de amandel extract toe en mix het goed vermengd is. Zeef de bloem en mix dit door het beslag. Smeer het beslag gelijkmatig in de bakvorm. Kwast het beslag met wat geklopt eiwit en strooi de geschaafde amandelen erover. Bak de koek in circa 35 minuten goudbruin en gaar. Laat het geheel afkoelen in de vorm op een rooster. Haal de koek uit de vorm en snijd het op een plank in stukjes.

Het resultaat is een krokante koek. Houd je meer van zachte koek, zoals boterkoek, bak je het gewoon iets korter.

donderdag 6 september 2007

Flax Seed Whole Wheat Bread




De naam van dit brood doet vermoeden dat het gaat om een brood van volkorenmeel, maar dat is maar ten dele waar: het brood bestaat voor 1/3 deel uit volkorenmeel en 2/3 tarwebloem. Het recept komt uit The Bread Lover's Bread Machine Cookbook van Beth Hensperger: mijn favoriete bakboek voor de broodbakmachine.

1.1/2-pound loaf:

1.1/4 t.l. droge gist
280 gram tarwebloem
140 gram volkorenmeel
4 e.l. magere melkpoeder (= 26 gram)
2 e.l. lijnzaad (= 18 gram)
1 e.l. glutenpoeder/tarwegluten
1 t.l. broodzout (ik heb 1.1/4 t.l. gebruikt)
3 e.l. honing (= 40 gram)
2 e.l. raapzaadolie (ik heb Rapsöl/koolzaadolie gebruikt)
270 gram water

Doe alle ingrediënten, volgens de volgorde die de handleiding van de broodbakmachine aangeeft, in het bakblik. Plaats het bakblik in de broodbakmachine en stel de machine in.
Programma: basis
Grootte: L
Korst: licht of middel
Haal het brood aan het eind van de bakcyclus uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.