dinsdag 25 augustus 2009

Courgette in zoetzuur




Dit voorjaar kreeg ik zowel van mijn vader als van mijn schoonvader een courgetteplantje. Omdat we nog geen idee hadden, en eigenlijk nog steeds niet, wat met de tuin te doen heb ik de plantjes op twee verschillende plekken gepoot waar toch niets stond: een aan de slootkant en 1 vlak bij het huis onder de prunus. Beide plantjes groeiden voorbeeldig en toen wij terugkwamen van vakantie, kon ik de eerste courgettes oogsten.

Na verschillende courgettes verwerkt te hebben in soep en courgette'prutje', een roerbaksel van ui, knoflook, courgette, tomaat, kruiden en eieren voor op brood, wilde ik weleens wat anders. Op weblog Eenvoudigleven, een weblog dat ik regelmatig lees, las ik dat je courgette ook kunt inmaken. Via deze site belandde ik op weblog Muis@Work waar het recept stond voor courgette in zoetzuur wat weer overgenomen was uit Landleven. Mijn zus is geabonneerd op Landleven en zij was weer eens zo lief om voor mij het hele verhaal plus recept te scannen en door te mailen.

Via google kwam ik ook op een recept voor courgette in zoetzuur van weblog Vrekje spaart voor een huis en heb met haar recept, dat van Landleven en wat tips van de reformwinkel waar ik mosterdzaad heb gekocht het volgende recept gemaakt.

Let op! In dit recept meet ik af met een gewone eetlepel en een gewone theelepel (geen Amerikaanse/Engelse)

1 kilo courgette -schoongemaakt en in stukjes gesneden gewogen-
2 grote uien
3 eetlepels zout

1/2 liter (natuur)azijn
300 gram kristalsuiker
3 theelepels mosterdzaad
2 theelepels kurkuma/geelwortel
1 theelepel dillezaad
laurierblaadjes
jeneverbessen

Was de courgettes en snijd het kontje en de kroon eraf. Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van niet meer dan een cm dik (zie update). Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover. Hussel het geheel nog eens goed door en laat dit enkele uren staan.



Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af met koud water en laat het uitlekken. Breng in een grote pan de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma en dillezaad aan de kook. Laat dit enkele minuten koken en voeg de groenten toe. Breng alles weer aan de kook en laat het ongeveer vijf minuten koken. Doe onder in de schone potten 1 laurierblaadje en 2-4 jeneverbessen, daarna de groenten, vul de potten tot de rand met het hele kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten. Zet de potten ondersteboven en laat ze 5 minuten afkoelen. Draai de potten weer om en laat ze verder afkoelen. Laat het zoetzuur minstens een week, liever drie weken, intrekken.



Inmiddels is hier de tweede pot geopend. Wij vinden het allemaal ontzettend lekker. Heerlijk op een boterham met kaas of worst, bij de macaroni/spaghetti of rijsttafel.

Update: De courgette kan natuurlijk ook in nog kleinere blokjes gesneden worden, plakjes of julienne.

zondag 2 augustus 2009

Weer terug



Dagpauwoog

Na een heerlijke ontspannen vakantie in Zuid-Duitsland staan we weer in ogen met de realiteit. Ook in Nederland was het goed weer geweest en het gras en onkruid had hiervan goed geprofiteerd en stond hoog. Maar ook planten die we, dachten we, zover hadden gesnoeid dat er vast geen leven meer in zou zitten, waren uitgelopen en bloeiden prachtig.


Koolwitje

Zo ook de vlinderstruik. Deze had ik flink moeten snoeien, omdat het uitgegroeid was tot een oncourante struik en waarschijnlijk toch weg moet vanwege een garage. Vlinders, bijen, hommels ... het was een drukte van jewelste in de vlinderstruik.


Kleine vos