zondag 26 september 2010

Pompoensoep




Van mijn lieve ouders kreeg ik vandaag een kist vol eetbare pompoenen met o.a. Butternut en Golden Hubbard. Vorig jaar had ik een paar zakjes zaad gekocht en ook daarvan weer wat uitgewisseld voor andere rassen. Mijn vader heeft dit, en zaden van verschillende soorten sierkalebassen, gezaaid en samen met mijn zwager geteeld. Ook de kinderen van mijn zwager helpen daarbij goed. Dit jaar was er weer een mooie oogst en naast dat er wordt weggegeven zijn er ook veel verkocht waarvan de opbrengst voor verschillende goede doelen is bestemd, zoals Mercy Ships.



Van de Butternut, de lichte pompoen rechts, heb ik een pan soep gekookt.

Pompoensoep

800 gram pompoenblokjes
200 gram aardappelblokjes
2 uien of prei (alleen het witte gedeelte) -gesneden-
2 teentjes knoflook -gesneden-
4 t.l. kerriepoeder
1 gemberbolletje -uitgeknepen in de knoflookpers-
25 gram boter
1 liter water
2 kippenbouillonblokjes
peper en zout

Smelt de boter in een soeppan. Bak de ui/prei, samen met de knoflook, kerriepoeder en gember, glazig. Voeg de pompoen- en aardappelblokjes toe, roer het geheel goed door elkaar, en bak dit nog een minuutje mee. Giet het water erbij en voeg de bouillonblokjes toe: laat dit met de deksel op de pan minimaal 20 minuten koken. Pureer de soep en breng het op smaak met peper en zout.

Voeg voor een meer romiger soep wat creme fraiche of ongeklopte slagroom toe voor het gepureerd wordt.

Update: Voeg voor een pittige pompoensoep een extra bolletje gember toe en een half fijngesneden rode peper.

Nu heb ik een vraag: kun je pompoensoep ook inmaken? Het liefst zou ik de soep, nadat het gepureerd is, in potten willen overdoen en net als jam inmaken. Weet iemand of dit kan en zo ja, hoelang het houdbaar is?