zaterdag 11 mei 2013

Rabarber-custard taart


















De eerste rabarber van eigen moestuin kon geplukt worden en niets is lekkerder dat de eerste rabarberstelen te gebruiken voor gebak. Voor moederdag heb ik deze rabarber-custard taart gebakken. De korst is lekker knapperig en de smaak van de vulling voortreffelijk: het frisse van de rabarber, het zoete van de custard en het kruidige van de nootmuskaat zonder overheersend te zijn.

Dat de taart maar voor een deel op de foto staat heeft een reden: het is een beetje mislukt. De randen van het deeg had ik niet goed genoeg tegen elkaar aangedrukt, waardoor de kap nagenoeg los lag van de taart :( Misschien een optie om in plaats van een hele kap, repen deeg zigzag-gewijs (net als bij een appeltaart) op de taart te plaatsen. Aandachtspuntje voor de volgende keer, want die gaat er zeker komen!

280 gram patentbloem
1/4 t.l. zout
150 gram roomboter
75 ml. koud water (voor mijn deeg was 60 ml. voldoende)

Doe de bloem en zout in een kom. Voeg de boter toe en snijd het met 2 messen in kleine stukjes. Voeg lepel voor lepel het water toe, terwijl je het geheel mixt (met b.v. deeghaken) tot een stevig en soepel deeg. Verpak het deeg in cellofaan en leg het 30 minuten weg in de koelkast. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Rol beide stukken uit tot 1 lap voor de bodem van de taart en 1 lap voor de bovenkant. Leg de lap voor de bodem in een beboterde vlaaienvorm.

3 eieren - geklutst -
45 ml. melk
600 gram rode rabarber - in stukjes gesneden -
50 ml. water
400 gram kristalsuiker
50 gram patentbloem
3/4 t.l. nootmuskaat (ik heb een 1/2 t.l. gebruikt)
1 e.l. roomboter

Doe de rabarber en het water in een pan met een dikke bodem. Kook het onder voortdurend roeren zacht (circa 10 minuten). Mix de geklutste eieren met de melk schuimig. Mix de rabarber, suiker, bloem en nootmuskaat: voeg beide mengsel bij elkaar en schep het goed door. Giet de vulling in de vlaaienvorm.

















Verdeel 1 eetlepel roomboter in klontjes over de vulling. Sluit de taart af met de lap voor de bovenkant. Druk de randen aan elkaar aan en snijd hier en daar een (stoom)gaatje in de bovenkant. Bak de taart in circa 40 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 190 °C.

Bron: ABCnews

woensdag 8 mei 2013

Ghriba: Marokkaanse kokoskoekjes


















Onlangs kwam ik op de weblog Safrana & Argana terecht: wat een leuke recepten staan daarop. Ik heb vandaag dankbaar gebruik gemaakt van haar eigen recept voor Ghriba: kokos en griesmeelkoekjes. Deze Marokkaanse koekjes zijn supermakkelijk te maken, vooral als je in het bezit bent van een cookiescoop.

Ik heb mijn grote internetvriendin geraadpleegd op de naam Ghriba, of dit de naam is voor Marokkaanse kokoskoekjes. Dat antwoord moest zij mij schuldig blijven, maar door de informatie die ik van haar kreeg, kreeg ik wel meer en meer het idee dat de naam te maken had met de vorm van het koekje en niet zozeer de ingrediënten. Laat gerust een reactie achter als je het antwoord weet.

Wanneer je een hap neemt van dit koekje is het de kokos en de griesmeel het eerste dat je proeft, daarna pas het zoete van de poedersuiker. Op mijn blog staat ook een recept voor traditionele kokoskoeken zoals we ze hier in Nederland kennen. Ook zeker een succesrecept, maar als ik moest kiezen tussen deze en die van Safrana & Argana, dan koos ik voor de laatstgenoemde. De smaak is net iets specialer. Dit koekje zal zeker niet misstaan binnen het assortiment van 'banketkoekjes' bij de warme bakker.

In het oorspronkelijke recept worden de koekjes gebakken op 180 °C graden. Ik merkte dat dat voor mijn oven te heet was (de koekjes kleurde te snel) en heb een deel gebakken op 170 °C graden en 175 °C graden.

Voor 60 koekjes:

250 gram fijne griesmeel (semolina)
350 gram fijngeraspte kokos
200 gram poedersuiker
2 t.l. bakpoeder
5 eieren maat M
150 ml zonnebloemolie
100 gram gesmolten boter (afgekoeld)
rasp van 1 a 2 (schoongeboende) citroenen
2 royale eetlepels jam (abrikoos, pruim, marmelade, perzik)

Meng de griesmeel, kokos, poedersuiker en bakpoeder door elkaar. Mix de eieren, olie en boter: voeg aan het einde de rasp en jam toe en mix het geheel tot een egale massa. Voeg de droge ingrediënten toe en mix het geheel goed door elkaar: zet het beslag 10 minuten weg zodat het griesmeel en de kokos wat vocht in zich kan opnemen en het beslag wat steviger wordt. Schep, met een cookiescoop, porties beslag (of rol met ingevette handen bolletjes beslag ter grootte van een walnoot) en leg deze ruim genoeg uit elkaar op een met bakpapier bekleed bakblik. Bak de koekjes, in een voorverwarmde oven, in 10 tot 12 minuten gaar en goudbruin. Verplaats de koekjes voorzichtig (zorg dat ze niet breken) naar een rooster en laat ze afkoelen.