vrijdag 28 juni 2013

Hartige soesjes: Gorgonzola met bieslook

 














Onlangs bakte ik aarbeiensoezen voor een kennis die zijn Havo-diploma had gehaald. Omdat ik teveel beslag had, heb ik toen kleine soesjes erbij gebakken en deze ingevroren. Vandaag is mijn allerliefste meisje jarig, 12 jaar is zij nu, en heb ik de soesjes gebruikt voor een hartig hapje.

Gorgonzola heeft een uitgesproken smaak en omdat niet iedereen het scherpe ervan kan waarderen heb ik het gemengd met verse roomkaas. Een heel smakelijk hapje!

Voor de soesjes:

100 gram boter
100 gram water
100 gram melk
mespunt zout
100 gram gezeefde bloem
4 eieren maat M

Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter, zonder dat deze bruin wordt, in een pan. Voeg het vocht en zout toe en breng het aan de kook. Zet het vuur op klein en voeg de bloem toe. Roer het geheel tot een glad beslag. Verdeel het over de bodem van de pan en laat het een paar minuten garen totdat het begint te zweten/glimmen (er komt wat vet los). Haal het beslag van het vuur, giet het over in een kom* en roer een voor een de eieren toe: voeg pas een volgende toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen. Spuit het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de soesjes in de onderste helft van de oven in circa 20 minuten gaar. Laat de soesjes op een rooster afkoelen.

* Wanneer je de eieren toevoegt in de warme pan, heb je kans dat het ei verandert in roerei.

Voor de vulling:

75 gram gorgonzola
100 gram verse roomkaas
1 volle eetlepel vers gehakte bieslook
peper
bieslook voor garnering

Mix alle ingrediƫnten tot een romige massa. Doe het over in een spuitzak. Snijd het kapje van de soes en vul de bodem met het kaasmengsel. Leg kruislings 2 sprieten bieslook over de vulling en leg het kapje er iets schuin op.