zondag 29 juni 2008

Custard biscuit




Het deeg voor deze biscuits kan het best klaargemaakt worden in een keukenmachine, zodat het deeg zo koel mogelijk blijft. Die heb helaas ik niet, maar ik heb gemerkt dat het met de standmixer met de platte klopper ook prima gaat: zolang het proces maar zo kort mogelijk gehouden wordt. Dit geldt ook voor de handmixer.

De biscuits zijn uitgebreid getest door mijn persoonlijk testpanel. Zij vonden het allen lekker maar concludeerde daarnaast dat een kop thee erbij wel lekker is om het weer mee weg te spoelen. Maar het heet dan natuurlijk ook niet voor niets een 'biscuitje'.

Voor circa 26 biscuits:

250 gram ongezouten boter
65 gram poedersuiker
1 t.l. pure vanille extract
225 gram patentbloem
65 gram custard poeder

Verwarm de oven voor op 180°C graden. Mix de boter met de poedersuiker en vanille. Zeef de bloem met de custard er boven en mix tot het opgenomen is in het beslag: overmix het beslag niet! Rol balletjes zo groot als een walnoot en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat 5 cm uit elkaar. Druk de balletjes met een vork enigszins plat. Bak de biscuits goudgeel in circa 12 minuten. Laat de koekjes 2 minuten rusten op de bakplaat. Verplaats ze voorzichtig naar een rooster en laat ze verder afkoelen.

Naar Taste

woensdag 25 juni 2008

Rabarbermoes met abrikozen


















Aan dit recept voor rabarbermoes heb ik abrikozen toegevoegd, maar aarbeien (125 gram) smaken er ook heel lekker bij. De aardbeien kunnen, gewassen en ontkroond, geheel toegevoegd worden aan de rabarber.
De rabarber hoeft natuurlijk niet gepureerd te worden. Kook dan de abrikozen apart en pureer ze voor ze toegevoegd worden aan de gekookte rabarber.

Het klontje boter is er voor om bruizen/overkoken tegen te gaan.

De hoeveelheid suiker die toegevoegd wordt, is geheel naar smaak. Daarnaast is het ene ras rabarber veel zuurder dan de andere. Daarom is het goed om iedere keer te proeven of het zoet genoeg is.
De suiker kan heel goed vervangen worden door een deel of geheel zoetstof (zoetjes of vloeibaar). De verhouding staat meestal op de verpakking van de zoetstof.

500 gram rabarber -in stukken gesneden en gewassen-
100 gram water (1 dl)
10 gedroogde abrikozen
klontje boter
1 zakje vanillesuiker
50 gram kristalsuiker
1 e.l. custardpoeder

Zet de rabarber op, in een grote pan met een dikke bodem, met het water, de abrikozen en boter. Kook de rabarber gaar in 10-15 minuten tot de stukken uit elkaar zijn gevallen: roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Haal de pan van het vuur. Pureer de moes. Voeg de beide suikers toe en roer tot het opgenomen is in de moes. Leng de custardpoeder aan met een eetlepel water. Giet dit in een dunne straal al roerend bij de moes. Zet de pan terug op het vuur en kook de moes 1 minuut door. Giet de moes in schoongemaakte glazen potten tot bijna aan de rand. Schroef de deksels op de potten, zet de potten 10 minuten op z'n kop, zodat het vacuüm trekt.

zondag 22 juni 2008

Mini quiche: Ham en kaas




Een paar weken geleden proefde ik deze bladerdeeghapjes op de verjaardag van een vriendin. Deze mini quiches zijn nog iets kleiner dat de variant waarover ik eerder op deze weblog heb gepost. Omdat de vulling luchtiger was, was ik benieuwd naar het recept. Ik vermoedde dat er iets van kwark of crème fraîche in was verwerkt in plaats van room en dat klopte ook.

Je kunt het zien als een basisrecept. In deze heb ik ham verwerkt, maar bijvoorbeeld in kleine stukjes gesneden surimisticks, Hollandse garnalen, gerookte kipfilet, katenspek of rode paprika is ook heel lekker.

Wat ik persoonlijk nog lekkerder vind dan de gedroogde oregano zijn I love Italy en Arrabiata: kruidenmelanges van Herbs 'n Spices.

Het mooiste is om deze hapjes te bakken in een mini muffinvorm: de bladerdeegpuntjes steken dan mooi bovenuit. Ik heb ze zien liggen bij Betsies kookwinkel te Utrecht, maar ze zullen ongetwijfeld ook te koop zijn in andere kookwinkels. De Xenos verkoopt flexibele vormen van 12 stuks, maar die zijn niet altijd op voorraad. Helaas voor mij, want in mijn kleine combi-oven past geen 24 stuks vorm. Ik heb al een paar keer misgegrepen. Daarom heb ik voor deze hapjes mijn gewone muffinvorm maar gebruikt. Dit werkt ook prima, maar toont iets minder fraai.

Voor 24 hapjes:

6 plakken diepvries roomboter bladerdeeg -ontdooid-
2 eieren maat M
200 gram fijngeraspte belegen kaas
100 gram gesneden ham
125 gram (demi) crème fraîche
2 t.l. gedroogde oregano
peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 °C graden/stand hetelucht (of 200 °C graden/boven- en onderwarmte). Snijd de bladerdeegplakken in 4 gelijke vierkantjes en druk deze in de muffinvorm. Prik met een vork 2-3 keer in de bodem. Snijd de plakken ham heel fijn. Meng voor de vulling de eieren, geraspte kaas, fijngesneden ham, crème fraîche en kruiden. Voeg naar smaak peper en zout toe. Schep op ieder bladerdeegplakje een eetlepel vulling.



Bak de mini quiches in circa 15 minuten lichtbruin en gaar.



Serveer de mini quiches heet of lauwwarm.

donderdag 19 juni 2008

Appel muffins




Deze muffins zijn warm lekker, maar koud ook. Door de gehakte amandelen met basterdsuiker op de bovenkant heeft deze luchtige muffin een knapperige kapje gekregen met een sappige fruitige vulling.

In het originele recept van King Arthur Flour wordt 100% White Whole Wheat Flour gebruikt. Ik heb even gekeken op hun site naar deze bloem en kwam tot conclusie dat het gewoon eiwitrijke tarwebloem is. Vandaar dat ik dat deel vervangen heb door de tarwebloem welke ik ook voor mijn brood gebruik.

Ik heb wel wat veranderd aan het recept. In plaats van een eetlepel heb ik 2 theelepels kaneel toegevoegd aan het beslag. Daarnaast heb ik geen stukjes appel gebruikt, maar de appel in kleine schijfjes gesneden en deze in het verdeelde beslag gestoken. Voor de krokante laag heb ik 30 gram donkerbruine basterdsuiker vermengd met 30 gram gehakte amandelen. Per muffin strooide ik hiervan een ruime theelepel over het beslag.

De muffins zijn een paar dagen in de koelkast houdbaar, maar door het suikerlaagje op de muffins worden ze wel wat vochtig.

Voor 12-15 muffins

115 gram tarwebloem
120 gram patentbloem
1 t.l. bakpoeder
1 t.l. baking soda
1/4 t.l. zout
2 t.l. kaneel
115 gram ongezouten roomboter -kamertemperatuur-
100 gram kristalsuiker
80 gram donkerbruine basterdsuiker
1 ei maat M -kamertemperatuur-
225 gram karnemelk -kamertemperatuur-
2 grote lichtzure appels in kleine schijfjes gesneden
30 gram gehakte amandelen

Verwarm de oven voor op 230 °C graden. Beboter en bebloem een muffinvorm of vul het met papieren vormpjes (caises).

Zeef de tarwebloem met de patentbloem, bakpoeder, baking soda, zout en kaneel boven een kom: zet dit apart. Klop de boter met de kristalsuiker en 50 gram donkerbruine basterdsuiker luchtig. Mix het ei er door. Schrap de zijkanten van de kom schoon. Voeg het bloemmengsel en de karnemelk om de beurt toe: het bloemmengsel in 3 delen, de melk in 2 delen. Begin en eindig hierbij met het bloemmengsel. Schraap de zijkanten van de kom regelmatig en voeg pas een volgend deel toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag. Mix, nadat alle ingrediënten zijn toegevoegd, nog 10 seconden. Verdeel het beslag over de muffinvorm: dit gaat het makkelijkst met een ijsschep. Steek de appelschijfjes in het beslag. Vermeng 30 gram donkerbruine basterdsuiker met de gehakte amandelen en strooi hiervan 1 volle theelepel over het verdeelde beslag.



Bak de muffins eerst 10 minuten op 230 °C graden. Verlaag de temperatuur naar 200 °C graden en bak de muffins gaar in nog 5-10 minuten: een satéprikker moet er schoon uitkomen. Laat de muffins 5 minuten afkoelen in de vorm, daarna op een rooster.

Bananen confituur

Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...