dinsdag 14 februari 2012

Bokkepootjestaart
Terwijl ik het www afzocht naar een geschikt recept voor een biscuitbodem voor een monchoutaart, stuitte ik op een recept voor 'bokkepootjestaart'. Hoewel ik zelf zelden taart eet, werd ik zeer nieuwsgierig naar het resultaat van deze taart. Ik googlede verder op de naam van deze taart en kwam verschillende versies tegen. Niet dat er veel variatie in zat, meer dat de verhoudingen van de ingredienten wat anders waren. Wat deze recepten allemaal sowieso deelde was dat er een bodem werd gemaakt van de bokkepootjes. Dit leek mij niet handig. Ik zag het al voor me dat de gesneden taartpunten niet te scheppen waren en uitelkaar zou vallen voor het op het gebaksbordje geschept kon worden. De oplossing was makkelijk. De biscuitbodem die ik wilde maken voor de monchoutaart was dik genoeg om twee plakken van te maken: een voor de monchoutaart en een voor de bokkepootjestaart. Aangezien ik niet twee dezelfde maten springvormen heb, heb ik de biscuitbodem gebakken in en 26 cm vorm. De bokkepootjestaart hierin gemaakt en de monchoutaart in een 24 cm vorm.

Biscuitbodem:

5 eieren
150 gram kristalsuiker
125 gram patentbloem
25 gram maizena
zakje vanillesuiker
mespunt zout

Deze hoeveelheid is goed voor een springvorm van 26 cm Ø

Bekleed de springvorm met bakpapier. Klop de eieren met de suikers tot het lichtgeel en dik is. Zeef de bloem, maizena en zout boven de kom en spatel het door het beslag. Schep het beslag in de bakvorm. Bak de bodem in circa 35 minuten in het midden van de tot 175° C voorverwarmde oven. De biscuitbodem is gaar als een sateprikker die je in de taart steekt er droog weer uit komt. Laat de biscuitbodem afkoelen op een rooster. Snijdt de biscuitbodem overdwars door.

Voor de bokkepootjestaart heb je het volgende nodig:

1/2 biscuitbodem (zie recept hierboven)
2 pakken bokkepootjes b.v. van C1000 eigenmerk
1 pakje Kloppudding (voorheen Saroma) vanille of banaan
2 pakjes slagroom van 200 ml b.v. Milsani van Aldi
2 zakjes Klop-Fix van dr. Oetker
200 ml melk

50-100 gram advocaat (optioneel)

Klop de Kloppudding, slagroom, Klop-Fix en melk tot een stevige pudding. Schep desgewenst advocaat door de pudding. Halveer de bokkepootjes met een mes.Bekleed de springvorm met bakpapier. Leg onderin de vorm een helft van de biscuitbodem met de gesneden kant naar boven.Smeer 1/3 deel van de pudding over de bodem uit. Ik doe dit het liefst met een taartschep.Leg hierop een laag gehalveerde bokkepootjes met de gesneden kant naar beneden.Smeer 1/3 deel van de pudding over de bokkepootjes uit.Leg wederom een laag gehalveerde bokkepootjes op de pudding, haaks op de vorige laag.Smeer het resterende deel van de pudding over de bokkepootjes uit, verkruimel de overgebleven bokkepootjes en strooi dit kruim over de taart.Laat de taart een nacht in de koelkast opstijven.

Bron: Recept biscuitbodem

22 opmerkingen:

paardenrassen zei

Dat is echt mooi en lekker gemaakt

Martine zei

Hoi Gea,

eens in de zoveel tijd surf ik even langs jouw mooie blog en zit bij voorbaat al te smikkelen..

Komend weekend is onze jongste jarig en ik wil oa jouw chocolade tulband gaan maken. In veel van je cake recepten vind ik baking powder en ik kom er maar niet achter wat dat precies is en waar ik dit in NL zou kunnen kopen of waarmee ik dit evt zou kunnen vervangen..
Kun jij mij hierop een antwoord geven?

Heb recentelijk je `gewone tulband gemaakt en ipv volle melk een blikje condensed milk erin gekieperd.. lovende reacties tot ver buiten de grenzen !!! ( dit is iets overdreven.. buiten de grenzen van dit dorp dan.. ;-) misschien een tip?

groetjes Martine

Anoniem zei

Sorry, ik bedoelde eigenlijk Baking Soda..

groet, Martine

Gea zei

Hoi Martine,

Baking soda is hetzelfde als natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda of zuiveringzout.

Het zit al voor een klein deel in bakpoeder.

Bakpoeder zorgt er voornamelijk voor dat er gas gevormd wordt (om een rijzing tot stand te brengen) en baking soda heeft een gashoudend effect om het gevormde gas vast te houden.

Je kunt het kopen bij de apotheek, maar ook vaak bij molenwinkels.

Anoniem zei

Dank je Gea!

Ik kan aan de slag !!

Groet Martine

Anoniem zei

Ik maak de bokkenpootjestaart altijd met een cake bodem! Dus van een cake gewoon (dunne) plakjes snijden en dit op de bodem van de springvorm leggen. Dit is wel machtig, maar heel erg lekker!

Unknown zei

deze ziet er erg lekker uit!!
binnenkort ga ik m ook maken lijkt me echt heel erg lekker!

groetjes
Tamara

eetstoornis zei

Ziet er heerlijk uit, ik weet alleen niet of ik

Anoniem zei

Hoi, ik heb een vraagje.. Worden die koekjes zacht na een nachtje of blijven ze hard?

alvast bedankt!

gr, Sus

Gea zei

Ja, de bokkepootjes worden wat zacht, Sus, maar daardoor ook beter snijbaar.

Mieke zei

Dit weekend de taart gemaakt voor mijn verjaardag, omdat ik geen oven heb. De taart was een groot succes. Iedereen vond hem heerlijk en wilde het recept... Gaat dus zeker vaker gebakken worden!

Anoniem zei

Bedankt voor het duidelijke recept. Deze heb ik gemaakt en hij is heerlijk!

Esther zei

Ziet er geweldig lekker uit. Ga hem zeker een keertje proberen

Anoniem zei

moet dat echt een nacht staan..? wil hem straks maken maar waarschijnlijk kunnen ze hier geen nacht wachten haha

Gea zei

@ Anoniem: niets 'moet' natuurlijk ;), maar de taart heeft sowieso tijd nodig om op te stijven. Ik vermoed dat je de taart makkelijker aansnijdt wanneer het een nachtje heeft gestaan.

Anoniem zei

Ik ga hem morgen maken ! Moest nog iets lekkers voor bij een verjaardagstaart

blauwruitje zei

Ik heb het recept uitgeprobeerd en het smaakte heerlijk. Dank je voor het recept. Groetjes Sandra

jonna zei

Ik ga hem nu gelijk maken :)

Unknown zei

Ik wil de taart gaan maken, maar vroeg me af of je de klopfix en kloppudding eerst verwerkt zoals op het zakje geschreven staat en dan samen voegt of je alle poeders onverwerkt samen gooit?

Gea zei

Klop de Kloppudding, slagroom, Klop-Fix en melk tot een stevige pudding. Dus alle 4 de ingrediënten in 1 keer.

Earpods zei

Erg lekker deze!

Anja zei

Hoe lang kun je deze taart bewaren?