vrijdag 30 oktober 2009

Country Pear Cake




De eerste keer dat ik deze cake bakte, verdween de vulling geheel naar de bodem. Daarvoor heb ik een kleine aanpassing gemaakt in het recept en een beetje custardpoeder toegevoegd aan de stukjes peer. Dat pakte beter uit. In plaats van de mixed spice heb ik speculaaskruiden gebruikt: dat komt een heel eind in de buurt.

't Is een kruidige luchtige cake wat, denk ik, heel goed past bij deze tijd van het jaar.

150 gram ongezouten roomboter
270 gram kristalsuiker
2 eieren
225 gram patentbloem
2 t.l. bakpoeder
1/4 t.l. zout
2 t.l. mixed spice
60 ml perensap
2-3 peren b.v. Doyenné du Comice (circa 450 gram)
1 e.l. custardpoeder
55 gram walnoten -in stukjes gehakt-
65 gram sultana rozijnen
2 e.l. honing

honing en creme fraiche bij het serveren

Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes: schep de custardpoeder erdoor.

Verwarm de oven voor op 170 °C graden. Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm Ø met bakpapier. Beboter en bebloem de ring. Zeef de bloem met de bakpoeder, kruiden en zout: zet apart.

Mix de boter en suiker luchtig en bleek. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg een volgende pas toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag. Voeg de helft van het bloemmengsel toe. Mix de sap door het beslag en voeg de rest van het bloemmengsel toe. Schep de stukjes peer, walnoot en rozijnen door het beslag. Schep het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in het midden van de oven in 75 minuten gaar: prik een sateprikker in de cake en haal het er weer uit. Als de sateprikker nog steeds schoon is, is de cake goed.

Kwast de honing over de cake. Laat de cake 10 minuten afkoelen. Verwijder de ring en laat de cake verder afkoelen.

Serveer met een lepel creme fraiche en een beetje honing.

Bron: Taste

vrijdag 23 oktober 2009

Harvest Squash Bread




Van mijn ouders kreeg ik afgelopen zondag een paar kleine licht oranje pompoenen mee. Dezelfde dag heb ik er 1 verwerkt tot soep (was best aardig van smaak zo voor een eerst poging) en de 2de vandaag in dit brood.

Ik houd erg van brood waarin iets van groenten is verwerkt: het maakt het brood malser. In het originele recept, wat komt van Thekneadforbread.com, wordt acorn squash gebruikt. Wat voor soort ik mee heb gekregen weet ik niet, maar het vruchtvlees was wat dradig.

Lijnzaadmeel had ik niet kant en klaar in huis en heb daarvoor wat lijnzaad fijngemaald.

Aan het begin van het bakken wordt er stoom gecreëerd door een pan met kokend water onder de bakplaat/ovensteen te schuiven. Deze handeling heb ik achterwege gelaten, omdat mijn oven een speciaal broodbakprogramma (hydrobakken) heeft.

Het resultaat was heel erg goed. Het brood was wat nootachtig van smaak en (zoals verwacht) lekker mals. Maar omdat de meeste hier van lichter brood houden, zal ik de volgende keer half volkorenmeel en half tarwebloem gebruiken.

Voor 2 kleine broden:

1 kleine pompoen
2 t.l. boter
2 t.l. donkerbruine basterdsuiker
4 e.l. ahornsiroop

Sponge:
175 gram volkorenmeel
180 gram lauwwarm water
1/4 t.l. droge gist

Deeg:
385-420 gram volkorenmeel
240 gram pompoenpuree
1 t.l. droge gist
1.1/2 t.l. broodzout
60 gram water
40 gram lijnzaadmeel
2 e.l. lijnzaad

1 eiwit en een beetje lijnzaad voor de afwerking

Sponge:
Begin 12-16 uur van te voren met het maken van de sponge. Meng hiervoor alle ingrediënten voor 'sponge' met een houten lepel. Dek de kom af en laat het fermenteren.

Pompoenpuree:
Het bereiden van de pompoenpuree kan een dag van tevoren. Verwarm de oven op 190 °C graden. Halveer de pompoen. Prik met een vork gaatjes in het vruchtvlees. Smeer het vruchtvlees in met boter en verdeel het suiker en ahornsiroop over de 2 helften. Plaats de pompoen met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Giet 2-3 cm water in de schaal en plaats het in het midden van de oven. Prik met een vork in het vruchtvlees om te controleren of het vruchtvlees gaar is (na 45-60 minuten). Schep, wanneer de pompoen gaar is, met een eetlepel of een meloenlepel het vruchtvlees uit de schil en prak het fijn.

Deeg:
Plaats de sponge in de kom van de standmixer. Voeg de pompoenpuree, water, zout en gist toe. Mix met de platte klopper op de laagste stand het geheel tot een glad beslag. Voeg de lijnzaadmeel en lijnzaad toe. Voeg de helft van het volkorenmeel toe en mix tot een glad deeg. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak. Voeg langzaam, lepel voor lepel, net zoveel van het volkorenmeel toe tot het deeg de zijkanten van de kom loslaat maar iets blijft plakken aan de bodem. Kneed (KitchenAid stand 2) het geheel in circa 8 minuten tot een soepel deeg. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg in 90 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een licht bebloemd werkvlak en sla het door. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Bol de stukken op en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat (eventueel besprenkeld met wat maïsmeel).



Dek het brood af met ingevet cellofaan en laat het 60 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.



Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Plaats gelijkertijd op de onderste richel van de oven een gietijzeren pan. Verwijder de folie van het brood, bestrijk de bollen met opgeklopt eiwit en besprenkel met wat lijnzaad. Snijd de bollen in met een scherp mes.



Plaats de bakplaat in de oven* en giet een kopje kokend water in de pan om zo stoom te creëren. Sluit de oven en bak de broden in 30 minuten gaar: wanneer je met je vinger op de bodem van het brood tikt, moet het hol klinken. Laat de broden afkoelen op een rooster.

* Je kunt ook een ovensteen of een terracottaschaal meeverwarmen en daar de broden met bakpapier en al op schuiven en vervolgens te bakken.

vrijdag 9 oktober 2009

Amandel citroen muffins




Wanneer je een hap neemt van deze muffins, vind je de amandelspijs in kleine stukjes terug en de citroen geeft net wat extra smaak. De baktijd is voor zowel de gewone muffins als de mini even lang.

Voor 12 muffins of 48 mini muffins:

200 gram amandelspijs
100 gram kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
280 gram patentbloem
2 t.l. bakpoeder
1/2 t.l. baking soda
1/4 t.l. zout
60 gram boter -gesmolten-
250 gram volle yoghurt
1 ei maat L
rasp van 1 citroen

Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Beboter en bebloem de muffinvorm. Zeef de bloem met de bakpoeder, baking soda en zout. Rasp of snijd de spijs in stukjes. Doe dit samen met de suikers in een keukenmachine of hakmolen en pulseer een paar keer tot het spijs in kleine stukjes is gehakt. Schep dit door het bloemmengsel. Mix de boter, yoghurt, het ei en de rasp. Schep of mix het bloemmengsel door het beslag tot het geheel is opgenomen in het beslag. Mix niet langer dan nodig! Verdeel het beslag over de vormpjes: dit gaat het makkelijkst met een ijsschep voor grote muffins en met een cookie scoop voor de mini mufins.



Bak de muffins in het midden van de oven in circa 18 minuten goudgeel en gaar. Laat de muffins eerst 5 minuten afkoelen in de vorm, daarna op een rooster.

maandag 5 oktober 2009

Paddestoelen




Zo hier en daar verschijnen er paddestoelen rondom ons huis. 'k Heb geen idee hoe ze heten, maar eetbaar zullen ze wel niet zijn. Tot de nieuwe schuur er staat, laat ik alles wat er wel leuk uitziet gewoon groeien.







vrijdag 2 oktober 2009

Ongewenste bezoek(st)er




Terwijl ik op de bank lag en naar de TV keek, zag ik in mijn ooghoek iets donkers onder de rand van de haard uitsteken. En hoewel het zich weer snel terug trok onder de haard, wist ik gelijk wat het was, want ik had daags hiervoor een ongewenste bezoek(st)er door het huis zien racen. Telkens als het beestje z'n of haar kopje onder de rand uitstak, klapte ik in mijn handen en ... zoef ... weg was het weer. In de tussentijd heb ik mijn camera erbij gepakt en zodra het beestje zich weer liet zien er snel een foto van gemaakt. Niet zo'n scherpe helaas ...

Ik denk dat het beestje zich rot geschrokken is van het klappen in de handen en stampen op de vloer, want ik heb het niet meer gezien. Gelukkig!

Bananen confituur

Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...