vrijdag 12 oktober 2007

Buttercrust Bread




Dit is één van de favoriete broden van mijn kinderen: een romig, wit knipbrood. Het recept is afkomstig uit The Neighborhood Bake Shop van Jill Van Cleave, maar ik heb het hier en daar aangepast.

60 gram handwarm water
3 e.l. suiker (= 37 gram)
1.1/2 t.l. droge gist
500 gram tarwebloem
1.1/2 t.l. broodzout
90 gram roomboter (2 x 45 gram)
280 gram karnemelk (op kamertemperatuur)

broodvorm: bijvoorbeeld deze of een iets grotere zoals deze

Giet het water in de kom van de standmixer, los de suiker er in op, en strooi de gist er op. Laat de gist in een paar minuten zacht worden. Voeg de tarwebloem en karnemelk toe en mix met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) het geheel goed door elkaar tot het vocht geheel is opgenomen. Verwijder de platte klopper, dek de kom af, en laat het deeg 20 minuten rusten. Plaats de deeghaak, voeg de zout en 45 gram roomboter toe en kneed het deeg (KitchenAid/stand 2) in 8-10 minuten tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg in circa 60 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en sla het deeg voorzichtig door. Druk of rol het deeg uit tot een rechthoekige lap dat net zo breed is als de broodvorm, rol het stevig op en druk de uiteinden dicht. Leg de rol met de naad naar beneden in de met olie ingesmeerde broodvorm. Dek het af met (met olie ingesmeerd) cellofaan en laat het op een warme plaats circa 45 minuten rijzen tot het bijna in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Smelt de overige boter en laat het iets afkoelen. Snijd het brood een ruime cm diep over de lengte in en besprenkel de snede en de bovenkant van het brood met de gesmolten boter *. Bak het brood in 35-40 minuten goudbruin en gaar: wanneer je met je vingers op de onderkant van een brood tikt, moet het hol klinken. Laat het brood afkoelen op een rooster.

* De boter kan ook in kleine klontjes in de snede worden gelegd. Dit werkt wel wat schoner.

Geen opmerkingen: