zondag 25 november 2007

Speculaasjes
Ik maak graag speculaasjes, maar beperk dat tot rond de sinterklaastijd. In de kringloopwinkel heb ik een keer een paar plankjes op de kop getikt voor een euro, maar ook op rommelmarkten zie je ze regelmatig. De plankjes die ik heb zijn redelijk diep gesneden. Dit maakt het maken van de speculaasjes makkelijker. Daarnaast heb ik gemerkt dat als ik het speculaasdeeg een half uur in de koelkast laat rusten, het makkelijker verwerkt en de speculaasjes minder uitlopen tijdens het bakken. De lijntjes zijn dan ook meer zichtbaar.

200 gram patentbloem
100 gram donkerbruine basterdsuiker
1.1/2 t.l. bakpoeder
2 t.l. speculaaskruiden
1/4 t.l. zout
120 gram koude roomboter
1 t.l. melk
50 gram geschaafde amandelen (optioneel)

Hak de geschaafde amandelen grof. Meng de bloem, basterdsuiker, bakpoeder, speculaaskruiden en zout. Voeg de boter toe en snijd deze met 2 messen in kleine stukjes: kneed alles met een koele hand *. Voeg de melk, en zo nodig de gehakte amandelen toe, en kneed het deeg tot een bal. Stop de deegbal in een plastic zak en laat het een half uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 °C graden. Bestuif een speculaasplank met bloem **. Druk (niet te hard) een portie deeg in de figuren en snijd het overtollige deeg glad weg. Klop de deegfiguurtjes er uit door een korte slag met de plank op het aanrecht. Leg de figuurtjes op een met bakpapier beklede bakplaat.Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaasjes in circa 13 minuten gaar. Schuif voorzichtig de gare, maar nog steeds iets zachte speculaasjes op een omgekeerde bakplaat of aanrecht en laat ze afkoelen.

* Het deeg kan ook gemaakt worden met een standmixer. Mix met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) de droge ingrediënten met de boter in circa 4 minuten tot een fijn kruimelig deeg. Voeg de melk toe, en zo nodig de gehakte amandelen, en mix het geheel tot een grof kruimelig deeg. Pak de kruimels bijeen en vorm er een bal van.

** Voor het bebloemen van de vorm gebruik ik een grote droge kwast. Deze doop ik zachtjes in de bloem en kwast dit lichtjes in de vorm.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een mooie speculaasjes.
Die zijn echt mooi duidelijk geworden.
De speculaasjes staan voor mij ook op de lijst.
Denk alleen dat ik er niet aan toe kom ze voor de sinterklaas/kersttijd te maken.

Lien zei

Nou dat zijn inderdaad mooie speculaasjes!! Wat een leuke afbeeldingen ook. Ik zal het komende jaar mijn ogen goed open houden of ik ergens een goede speculaasplank spot...

Karen Baking Soda zei

Wat zijn ze prachtig geworden Gea! Oh..en dan te bedenken dat ik weer zo heb staan knoeien laatst. Zal ik het dan tóch nog een keer...