zondag 22 juni 2008

Mini quiche: Ham en kaas




Een paar weken geleden proefde ik deze bladerdeeghapjes op de verjaardag van een vriendin. Deze mini quiches zijn nog iets kleiner dat de variant waarover ik eerder op deze weblog heb gepost. Omdat de vulling luchtiger was, was ik benieuwd naar het recept. Ik vermoedde dat er iets van kwark of crème fraîche in was verwerkt in plaats van room en dat klopte ook.

Je kunt het zien als een basisrecept. In deze heb ik ham verwerkt, maar bijvoorbeeld in kleine stukjes gesneden surimisticks, Hollandse garnalen, gerookte kipfilet, katenspek of rode paprika is ook heel lekker.

Wat ik persoonlijk nog lekkerder vind dan de gedroogde oregano zijn I love Italy en Arrabiata: kruidenmelanges van Herbs 'n Spices.

Het mooiste is om deze hapjes te bakken in een mini muffinvorm: de bladerdeegpuntjes steken dan mooi bovenuit. Ik heb ze zien liggen bij Betsies kookwinkel te Utrecht, maar ze zullen ongetwijfeld ook te koop zijn in andere kookwinkels. De Xenos verkoopt flexibele vormen van 12 stuks, maar die zijn niet altijd op voorraad. Helaas voor mij, want in mijn kleine combi-oven past geen 24 stuks vorm. Ik heb al een paar keer misgegrepen. Daarom heb ik voor deze hapjes mijn gewone muffinvorm maar gebruikt. Dit werkt ook prima, maar toont iets minder fraai.

Voor 24 hapjes:

6 plakken diepvries roomboter bladerdeeg -ontdooid-
2 eieren maat M
200 gram fijngeraspte belegen kaas
100 gram gesneden ham
125 gram (demi) crème fraîche
2 t.l. gedroogde oregano
peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 °C graden/stand hetelucht (of 200 °C graden/boven- en onderwarmte). Snijd de bladerdeegplakken in 4 gelijke vierkantjes en druk deze in de muffinvorm. Prik met een vork 2-3 keer in de bodem. Snijd de plakken ham heel fijn. Meng voor de vulling de eieren, geraspte kaas, fijngesneden ham, crème fraîche en kruiden. Voeg naar smaak peper en zout toe. Schep op ieder bladerdeegplakje een eetlepel vulling.



Bak de mini quiches in circa 15 minuten lichtbruin en gaar.



Serveer de mini quiches heet of lauwwarm.

9 opmerkingen:

atelierlemlem zei

Heerlijk Gea! Dat ga ik samen met de kinderen maken, ziet er niet moeilijk uit en ik heb een hetelucht oven waar twee bakplaten tegelijk in kunnen! Bedankt voor het recept!

Anoniem zei

Alleen zooo jammer dat de kruiden van Herbs 'n Spices niet meer online te bestellen zijn :-((

Anna zei

Beste Gea,

Hartelijk dank voor het delen van dit heerlijke recept! Ik heb het gemaakt met oud&nieuw en op moederdag ga ik opnieuw een poging doen.
Met vriendelijke groet
Anna

Miloe zei

Erg lekker al die quiches! Ik heb een website gevonden waar ze recepten en video's hebben van hoe ze mini quiches maken. Op http://www.miniquiche.nl en dan naar video's zijn de receptvideo's te zien! Erg handig, verder kan je er nautuurlijk ook een hoop op youtube vinden :-)
succes!

Miloe

Anoniem zei

Tweede lading zit nu in de oven, heb er ook een heel fijn uitje en champignons bij gedaan, ze zijn heerlijk :)de eerste ronde 20 min. gebakken, is perfect!

Gea zei

Leuk om te horen, Anoniem! Bij ons zijn deze minihapjes ook telkens een succes en daarom natuurlijk ook leuk om te maken.

Monique zei

Hoi Gea,
Dit lijken me heerlijke hapjes om te maken! Je schrijft dat de kruiden van Herbs'n Spices nog lekkerder zijn, waar kun je deze kruiden kopen? En welke van deze I love Italy of Arrabiata kan ik het beste nemen? Gebruik je qua hoeveelheid net zoveel als de oregano? Alvast bedankt!
Groet, Monique

Gea zei

@ Monique: Toen Herbs 'n Spices net begon, kon je als particulier kruiden bestellen. Nu kunnen enkel groothandels het bestellen via gusto.nl. Misschien kan je aan hen vragen in welke winkels je het kunt kopen (info@gustonl.nl)? Maar Italiaanse kruiden van b.v. Silvo zijn ook prima.

Anoniem zei

En nog steeds genieten we van deze heerlijke bladerdeeg recepten! Kerstdiners op de basisschool vroeg m'n zoon er altijd om en zijn hele klas verheugde zich er op :-) Net de link naar deze site weer gevonden en vanavond staan ze weer op tafel. Een gezond 2023 gewenst!