maandag 3 november 2008

Appeltaart




Na Remi's reactie op het berichtje hiervoor, vond ik dat ik m'n digitale neus toch weer eens moest laten zien op mijn weblog. Een van de redenen dat ik de afgelopen paar maanden er geen tijd aan heb besteed, is dat we een huis hebben gekocht. Een huis waar heel wat aan moet gebeuren en dan heb ik het natuurlijk niet over de gebruikelijke karweitjes zoals verven en behangen.

Natuurlijk wordt er nog steeds wel gebakken in 'Huize Koekje'.

In de afgelopen 16 jaar zijn er door mijn handen heel wat kook- en baktijdschriften gegaan, maar de meeste weer weggegooid of weggegeven. Een die ik nu nog steeds heb is 'Feesttaarten' van Libelle uit 1992. Het ziet er inmiddels niet meer uit, maar wegdoen doe ik niet. Een van de recepten is een recept voor appeltaart die altijd lukt en door iedereen gewaardeerd wordt. Het deeg is van dat deeg waarvan de kinderen regelmatig een stukje afsnoepen (voor je het weet heb je niet meer genoeg) en de vulling bestaat uit die ingrediënten die een traditionele appeltaart hoort te hebben: appel, rozijnen, krenten en noot. Het enige wat ik daaraan nog zou kunnen toevoegen is amandelspijs.

De appeltaart van de foto is gebakken in een springvorm van
26 cm Ø: eigenlijk net iets te groot voor dit recept.

300 gram patentbloem
100 gram witte basterdsuiker
200 gram koude roomboter
1 ei
750 gram zachtzure Hollandse appels b.v. Elstar
sap van een 1/2 citroen
1 e.l. custardpoeder
50 gram kristalsuiker
1 t.l. kaneel
50 gram rozijnen
50 gram krenten
50 gram gehakte walnoten (ik heb amandelen gebruikt)

Zeef de bloem boven een kom, voeg de basterdsuiker toe en boter: snijd met 2 messen de boter in kleine stukjes. Klop het ei los en voeg hiervan 3/4 deel toe aan het bloemmengsel. Kneed dit met een koele hand snel tot een stevig deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg tot een bal vormen en in folie verpakt 30 minuten in de koelkast leggen. Een springvorm van 24 cm Ø invetten en dun bestrooien met bloem. Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Van het deeg 2/3 deel uitrollen tot een ronde lap, die groter is dan de springvorm. Het deeg steeds met bloem bestuiven en van het werkvlak losmaken. Met de deeglap de vorm bekleden en langs de rand hoog opduwen. Schil de appels, snijd het klokhuis eruit en snipper de appel grof: besprenkel het met citroensap. Schep de appelstukjes om met de custardpoeder, suiker, kaneel, rozijnen, krenten en noot en doe het over in de vorm. Rol het achtergehouden deeg uit tot een rechthoekige lap en snijd hieruit deeglinten van 1 cm breed. Leg deze in een ruitpatroon over de appelvulling en druk het vast aan de rand. Geef de rand met een vork een streepjespatroon en bestrijk het vlechtwerk en de rand met het overgebleven ei.



Bak de taart eerst 10 minuten onderin in de oven, daarna nog 30-40 minuten in het midden, gaar.

6 opmerkingen:

Lien zei

Gefeliciteerd met jullie nieuwe huis!! Wel veel werk als er geklust moet worden, maar ook erg leuk. Veel succes. En met deze oer-hollandse appeltaart heb je inderdaad altijd succes, ziet er heerlijk uit!

Anoniem zei

Welkom terug Gea. Wat leuk, dat boekje heb ik ook nog altijd bewaard. Heb al jaren een abonnement op de libelle en alle kook- en bakspecials zitten in een map. Ik heb er ooit ook eens iets uit gemaakt maar weet niet meer wat. Zal het boekje er binnenkort weer eens bijpakken want die appeltaart ziet er erg lekker uit.
Groeten Renée

Anoniem zei

Nog een blije fan van je weblog! Ik had je bij "mijn favorieten" overigens gewoon laten staan in de hoop dat je weer terugkwam!
Goeten,
Monica

Anoniem zei

Lieve of beste Gea,

Ik weet even niet waar te beginnen doordat mijn reactie jouw weer heeft aangezet te bloggen. In de “stille”-periode heb ik je blog veelvuldig zitten doorlezen hen heb behoorlik wat recepten geprobeerd. Natuurlijk de een met meer succes dan de ander.

Wat heerlijk dat je er weer bent, ook ik wist niet dat jullie met een ander huis bezig waren en was een beetje ongerust. Gelukkig horen we weer wat van je, ’t was een beetje te stil.

Tapeltaartje, het appelaartje ga ik zeker proberen maar de mini quiche(jes) zijn inmiddels een overweldigend succes bij ons, vrienden en kennissen.

Super dat je weer terug bent.

Houd ons als het lukt ook op de hoogte va jullie nieuwe onderkomen.

In ieder geval een dikke knuffel.

Remi

Kimmy zei

Dit ziet er super lekker uit! Gefeliciteerd met je blog ! My dutch writing is not so goed. Am a blog newcomer, just started my own, hope you check it out and let me know what you think. Groetjes**kimmy

Appeltaart bestellen zei

Wat een heerlijke appeltaart!