dinsdag 28 april 2009

Cheese Grissini




The weather isn't very nice for going outdoor at the moment, so the invitation from Cindystar to join a 'virtual' pic-nic is very very welcome.
I confess it is a long time ago that I baked bread, at least half a year I would think. Since our house is for sale and we have been very busy with the new house, I didn't gave myself time for bread baking. Today, when I was making these bread sticks, it felt like home coming.

Thank you Cindystar for hosting this lovely event. This is my contribution to the 19th Bread baking day and I hope you will enjoy it.

For about 24 bread sticks:

500 gram bread flour
50 gram grated Parmesan or Gruyère cheese
260 gram water
60 gram olive oil
50 gram unsalted butter
1.1/2 ts. salt
1/2 ts. instant dry yeast

Place all the ingredients in the mixing bowl. Mix on first speed until the ingredients are incorporated, about 3 minutes. Turn to second speed and mix the dough for another 4-5 minutes until smooth and elastic. Transfer the dough to a lightly greased bowl and cover with lightly greased plastic wrap. Let the dough ferment for 1 hour. Transfer the dough to a lightly floured work surface. Punch it carefully down and divide dough into 1.33-ounce/40 gram portions. Let the divided pieces rest on a lightly floured work surface, covered with plastic, for about 10-15 minutes. Roll or stretch the pieces to 14-16 inches/35-40 cm long. Roll, if desired, the bread sticks in a bed of grated cheese and ground black pepper.



The bread sticks can be baked right away with no further proofing. Bake at 380 °F/190 °C for about 20 minutes, or until golden brown.

Adapted from Jeffrey Hamelman

maandag 27 april 2009

Kersenflappen




De eerste potten rabarbermoes van dit jaar zijn weer ingemaakt. Enige verschil is dat het deze keer rabarber is van eigen tuin: heeft wel iets, vind ik :-)
Naast de rabarberstek waarover ik eerder heb gepost, heb ik er nog een gekregen: een echte rode. Deze is misschien voor het mooie te laat gestekt, maar ik zie dat het langzaam toch begint uit te lopen.

Oude voorraad moest dus plaatsmaken voor nieuwe voorraad en zo kwam ik een blik vlaaivulling tegen. Snel er een recept bij gevonden en hier en daar aangepast.

300 gram patentbloem
1 e.l. bakpoeder
1/4 t.l. zout
150 gram kwark
60 gram volle melk
60 gram ongezouten boter
75 gram kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
blikje vlaaivulling kersen (JonkerFris/430 gram)
1 ei
mespunt kaneel
1 fijne suikerparels
geschaafde of gehakte amandelen

Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Smelt de boter zonder dat deze bruin wordt (magnetron 600 watt/1 minuut). Kluts het ei. Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven een kom: zet apart. Mix de kwark, melk, boter en suikers. Voeg de helft van het bloemmengsel toe en roer tot het opgenomen is in het beslag. Voeg de rest van het bloemmengsel toe en kneed met de hand het geheel snel tot een glad deeg: kneed niet te lang, want dan wordt het deeg te kleverig. Rol het deeg, op een bebloemd werkvlak, uit tot een rechthoek van 24 x 60 cm en snijd dit in 10 vierkanten van 12 x 12 cm. Beleg de helft van de vierkanten met de kersenvulling.



Bestrijk de randen van het deeg met water en klap de lapjes schuin dubbel zodat driehoeken ontstaan. Druk de randjes goed aan en bestrijk elk flapje met ei. Vermeng de suiker met de kaneel. Leg de flappen op de bakplaat en bestrooi ze met de amandelen en het suiker/kaneelmengsel.



Bak de flappen gaar en lichtbruin in ongeveer 20 minuten.

zondag 19 april 2009

Lemon Bundt Cake




Wanneer ik iets bak voor mijn ouders, doe ik hen het meest plezier met een citroencake. Meestal gebruik ik hiervoor het recept Absolutely the best yellow cake en vervang de vanille door citroen extract. Deze keer heb ik een recept van de steeds groeiende stapel uitgeprinte recepten erbij gepakt. Het recept komt uit Cook's Illustrated. Niet dat ik geabonneneerd ben op dit blad ('k weet eigenlijk niet eens of dit mogelijk is), maar de recepten zijn meestal wel te vinden op het Internet door eerst op hun site te kijken wat voor recepten ze hebben en hierop vervolgens te googlen/googelen.

Waar ik vaak problemen mee had, is dat de cake niet altijd heel uit de vorm komt. Echt frusterend, zeker als het de bedoeling was om de cake cadeau te doen.
In plaats van de vorm te bebloemen heb ik deze keer in een hakmolentje 1 beschuit fijngemaald en hiermee de beboterde vorm mee bestrooid. En zie ... het is gelukt! Ik weer helemaal blij.

Nu het resultaat:
Structuur: zacht, licht kruimelig en klein beetje nat
Smaak: heerlijk fris
Blijvertje: JA

3 citroenen -rasp en sap-
425 gram patentbloem -gezeefd-
1 t.l. bakpoeder
1/2 t.l. baking soda
1 t.l. zout
1 t.l. pure vanille extract
180 ml karnemelk
3 eieren maat M/L
1 eigeel maat M/L
250 gram ongezouten boter
400 gram (superfijne) kristalsuiker

Glazuur:
2-3 e.l. citroensap
1 e.l. karnemelk
225 gram poedersuiker -gezeefd-

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Beboter en bebloem een grote tulbandvorm. Borstel de citroenen schoon en rasp de schil. Hak de citroenrasp zo fijn mogelijk en vermeng het met 3 e.l. (45 ml) citroensap: laat dit 10-15 minuten staan.

Zeef de bloem, bakpoeder, baking soda en zout boven een grote kom. Roer de eieren en het eigeel los. Mix in een aparte kom het citroenraspmengsel, vanille extract en karnemelk. Mix met de platte klopper (KitchenAid/stand 2) de boter en suiker in 8-10 minuten luchtig en bleek. Voeg het eimengsel er in delen aan toe. Verlaag de snelheid (KitchenAid/stand 1) en voeg het bloemmengsel en het karnemelkmengsel om de beurt toe: het bloemmengsel in 3 delen, het karnemelkmengsel in 2 delen. Begin en eindig hierbij met het bloemmengsel. Schraap de zijkanten van de kom regelmatig schoon en voeg pas een volgend deel toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag. Mix, nadat alle ingrediënten zijn toegevoegd, nog 10 seconden. Schep het beslag in de vorm en plaats het in de onderste helft van de oven. Bak de cake in circa 45-50 minuten goudbruin en gaar (mijn cake had 65 minuten nodig): een satéprikker moet er schoon uitkomen.
Maak ondertussen het glazuur. Roer 2 e.l. citroensap en 1 e.l. karnemelk door de poedersuiker: voeg kleine beetjes citroensap toe als het glazuur te dik is.
Haal de cake uit de oven en laat het eerst 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal de cake uit de vorm en giet de helft van het glazuur langzaam over de cake. Laat de cake een uur afkoelen en giet de rest van het glazuur er over. Laat de cake nog een uur afkoelen tot het op kamertemperatuur is.

zaterdag 4 april 2009

Hoe heet deze struik?




Hoewel de vorige bewoners de tuin nagenoeg hadden leeggerausd, zie je zo hier en daar toch nog wat plantjes opkomen. Een struik waarvan ik direct zei 'die gaat er als eerste uit', blijkt best wel een aardige struik te zijn nu de takken beginnen uit te lopen. Misschien dat 'ie toch nog een kans krijgt. Ik denk wel dat het goed is dat de struik ter zijner tijd een flinke snoeibeurt krijgt, maar dan is het wel handig om te weten wat voor struik het is en hoe te verzorgen.

Helaas heb ik op tuingebied nauwelijks tot geen kennis. Op het internet heb ik gegoogled op 'struik', 'roze bloemen', 'rood blad', maar het is bijna geen doen om op deze manier er achter te komen wat de naam is van deze 2-3 meter hoge struik.

Daarom nu een oproepje aan jullie: Kennen jullie de naam van deze struik?

Bananen confituur

Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...