zondag 26 september 2010
Pompoensoep
Van mijn lieve ouders kreeg ik vandaag een kist vol eetbare pompoenen met o.a. Butternut en Golden Hubbard. Vorig jaar had ik een paar zakjes zaad gekocht en ook daarvan weer wat uitgewisseld voor andere rassen. Mijn vader heeft dit, en zaden van verschillende soorten sierkalebassen, gezaaid en samen met mijn zwager geteeld. Ook de kinderen van mijn zwager helpen daarbij goed. Dit jaar was er weer een mooie oogst en naast dat er wordt weggegeven zijn er ook veel verkocht waarvan de opbrengst voor verschillende goede doelen is bestemd, zoals Mercy Ships.
Van de Butternut, de lichte pompoen rechts, heb ik een pan soep gekookt.
Pompoensoep
800 gram pompoenblokjes
200 gram aardappelblokjes
2 uien of prei (alleen het witte gedeelte) -gesneden-
2 teentjes knoflook -gesneden-
4 t.l. kerriepoeder
1 gemberbolletje -uitgeknepen in de knoflookpers-
25 gram boter
1 liter water
2 kippenbouillonblokjes
peper en zout
Smelt de boter in een soeppan. Bak de ui/prei, samen met de knoflook, kerriepoeder en gember, glazig. Voeg de pompoen- en aardappelblokjes toe, roer het geheel goed door elkaar, en bak dit nog een minuutje mee. Giet het water erbij en voeg de bouillonblokjes toe: laat dit met de deksel op de pan minimaal 20 minuten koken. Pureer de soep en breng het op smaak met peper en zout.
Voeg voor een meer romiger soep wat creme fraiche of ongeklopte slagroom toe voor het gepureerd wordt.
Update: Voeg voor een pittige pompoensoep een extra bolletje gember toe en een half fijngesneden rode peper.
Nu heb ik een vraag: kun je pompoensoep ook inmaken? Het liefst zou ik de soep, nadat het gepureerd is, in potten willen overdoen en net als jam inmaken. Weet iemand of dit kan en zo ja, hoelang het houdbaar is?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Bananen confituur
Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...
-
Deze koek is bij mij nog nooit mislukt. Het is een makkelijk recept en snel gemaakt. Ik bak er altijd 2 tegelijk, want als ik ze beide niet ...
-
Terwijl ik het www afzocht naar een geschikt recept voor een biscuitbodem voor een monchoutaart, stuitte ik op een recept voor 'bokkep...
-
Een paar weken geleden proefde ik deze bladerdeeghapjes op de verjaardag van een vriendin. Deze mini quiches zijn nog iets kleiner dat de va...
3 opmerkingen:
Ben even in m'n boeken gedoken voor je en volgens het "weckboek kun je pompoenen wecken door ze gepureerd in potten 30 minuten te koken bij 90 graden. Maar dan natuurlijk wel zonder de slagroom.
Ik hou erg van het maken en eten van mosselsoep, en ik had hetzelfde probleem.
Dit weekend ook gemaakt, super lekker!
Een reactie posten