vrijdag 16 augustus 2013

Bramenjam, pruimenjam, bramen-pruimenjam ... en nog meer


Eergisteren verraste mijn ouders mij met 2 volle emmers pruimen en dik 5 kilo bramen. Niet zo maar bramen. Nee, van die mooie grote zwarte sappige bramen die mijn vader, op de hete dagen dat Nederland de afgelopen weken heeft gehad, meerdere keren per dag met water heeft besproeid om te voorkomen dat ze zouden verbranden. Deze bramen zitten boordevol vitaminen.

Het merendeel van dit fruit verdween achter glas om zo ook in de wintermaanden ervan te kunnen genieten: Jam heb ik het dan over.

Ik maak graag jam, inmaken vind ik sowieso leuk, maar dan ook het liefst verschillende smaken. De pruimen die ik kreeg waren Opal en Reine Claude (ik denk de soort Crottée). Deze heb ik apart verwerkt, gemengd met elkaar, maar ook met de bramen of met een toevoeging van een smaakmaker zoals vanille. In totaal heb ik 33 potten jam (en nog een paar halfvolle die in de koelkast staan) gemaakt in 6 varianten. Van links naar rechts op de foto: 6x Opal pruimen met gember, 6x Reine Claude pruimen/bramen, 9x Bramen met speculaaskruiden, 3x Braam, 4x Reine Claude pruimen met rum en 5x Opal en Reine Claude pruimen met vanille.

Voordat ik de jam maak, was ik de jampotten en bijbehorende deksels in de vaatwasmachine op 70 graden °C. Daarna zet ik de potten minimaal 10 minuten in een oven op 130 graden °C. De deksels overgiet ik vlak voor de jam klaar is met kokend water. Het fruit was ik zorgvuldig en verwijder hetgeen dat rotte plekken heeft.

Wij houden niet van vellen en/of pitten in de jam. Daarom kook ik alles eerst zacht, waarna de vellen en/of pitten eruit gezeefd worden.

Kook telkens niet meer dan 1000 gram sap/moes. Bij het verwerken van grotere hoeveelheden in ene keer, geleerd de jam minder goed. Dit geldt ook voor het maken van tova en gelei.

Voor wie geinteresseerd is, hier de recepten:

Pruimenjam met gember

1500 gram gewassen en ontpitte pruimen
2 dl water
2 bolletjes stemgember
2=1 geleisuiker

Kook de pruimen met het water in 20 minuten zacht. Giet de pruimen met vocht door een zeef en wrijf met de bolle kant van een soeplepel het vruchtvlees door de zeef. Gooi hetgeen dat achterblijft (lees: vellen) in de zeef weg. Weeg de pruimenmoes af en voeg half zoveel 2=1 geleisuiker toe. Knijp de gember door een knoflookpers en voeg dit toe aan de pruimenmoes. Kook de jam, al roerende, tot het geheel geleerd (4-5 minuten). Giet de jam in brandschone potten en sluit af met een deksel.

Pruimenjam met vanille

1500 gram gewassen en ontpitte pruimen
2 dl water
1 vanillestokje
2=1 geleisuiker

Kook de pruimen met het water in 20 minuten zacht. Giet de pruimen met vocht door een zeef en wrijf met de bolle kant van een soeplepel het vruchtvlees door de zeef. Gooi hetgeen dat achterblijft (lees: vellen) in de zeef weg. Weeg de pruimenmoes af en voeg half zoveel 2=1 geleisuiker toe. Snijd het vanillestokje in de lengte door, rasp het merg eruit en voeg dit toe aan de pruimenmoes. Kook de jam, al roerende, tot het geheel geleerd (4-5 minuten). Giet de jam in brandschone potten en sluit af met een deksel.

Pruimenjam met sinaasappel (heb ik nu niet gemaakt, maar is wel heel lekker)

900 gram gewassen en ontpitte pruimen
1 sinaasappel -sap en fijngeraspte schil-
1.1/2 dl water
2=1 geleisuiker

Kook de pruimen met de sinaasappelsap/-rasp en het water in 20 minuten zacht. Giet de pruimen met vocht door een zeef en wrijf met de bolle kant van een soeplepel het vruchtvlees door de zeef. Gooi hetgeen dat achterblijft (lees: vellen) in de zeef weg. Weeg de pruimenmoes af en voeg half zoveel 2=1 geleisuiker toe. Kook de jam, al roerende, tot het geheel geleerd (4-5 minuten). Giet de jam in brandschone potten en sluit af met een deksel.

Pruimenjam met rum

1500 gram gewassen en ontpitte pruimen
2 dl water
50 ml (lichte) rum
2=1 geleisuiker

Kook de pruimen met het water in 20 minuten zacht. Giet de pruimen met vocht door een zeef en wrijf met de bolle kant van een soeplepel het vruchtvlees door de zeef. Gooi hetgeen dat achterblijft (lees: vellen) in de zeef weg. Weeg de pruimenmoes af en voeg half zoveel 2=1 geleisuiker toe. Kook de jam, al roerende, tot het geheel geleerd (4-5 minuten). Voeg 2 minuten voor het einde van de kooktijd de rum toe. Giet de jam in brandschone potten en sluit af met een deksel.

Bramenjam

Zet de gewassen bramen op in drassig water (zoveel water, dat de bramen net niet geheel onder water staan) en kook het in 20 minuten zacht. * Giet de bramen met vocht door een zeef en wrijf met de bolle kant van een soeplepel het sap door de zeef. Gooi hetgeen dat achterblijft (lees: vellen en zaden) in de zeef weg. Weeg de bramensap af en voeg half zoveel 2=1 geleisuiker toe. Kook de jam, al roerende, tot het geheel geleerd (4-5 minuten). Giet de jam in brandschone potten en sluit af met een deksel.

Bramen-pruimenjam: Gebruik van ieder soort evenveel en kook het samen in 20 minuten zacht.
Bramenjam met speculaaskruiden: Voeg aan 2500 gram bramen 2 theelepels (lees: Amerikaanse theelepels) speculaaskruiden toe en laat dit in 20 minuten zacht koken.
Vervolg het recept hierboven vanaf het sterretje *.

Na het maken van bovenstaande potten was ik glad door de geleisuiker heen dat ik uit Duitsland had meegebracht. De bramensap dat ik nog overhad heb ik op smaak gebracht met suiker en aangemaakt met aardappelmeel: lekker voor bij de griesmeelpudding.

3 opmerkingen:

Tante Titi zei

Wat een heerlijke voorraad, geniet ervan!

Gea zei

Dat doen we zeker ;)

Armande zei

Hartelijk dank voor het recept van pruimenjam met vanille. Dat is het geworden vandaag!