zaterdag 15 februari 2014

Advocaattulband


Laatst vond ik bij onze bibliotheek verschillende stapeltjes tijdschriften in de verkoop waar 'symbolische bedragen' voor werden gevraagd. Zo ook de eerste 6 nummers van 2013 van Koken en Genieten. Uit het februari-nummer komt dit recept. Ontzettend makkelijk om te maken en heel lekker!

Ik heb het gebakken in de wonderpan, maar in het recept wordt de tulband in een voorverwarmde oven gebakken (electrisch: 175°C/ hetelucht: 150°C/ gas: stand 2) in circa 60 minuten.


125 gram bloem
125 gram maizena
2 t.l. bakpoeder
250 gram poedersuiker
2 zakjes vanillesuiker
1/2 t.l. zout
5 eieren
210 gram zonnebloemolie
250 gram advocaat
150 gram pure chocolade

Vet de binnenkant van de binnenpan in en bestuif het met bloem.

Zeef de bloem, maizena, bakpoeder, poedersuiker, vanillesuiker en zout boven een kom. Mix in een andere kom de eieren, olie en advocaat tot een egaal mengsel. Schep het bloemmengsel door het eiermengsel en klop met een garde (of met de mixer) het geheel tot een egaal beslag.

Plaats de vlamverdeler van de wonderpan recht boven het kleinste gaspit. Plaats hierop de buitenpan. Giet het beslag in de tulbandvorm. Plaats de tulbandvorm in de buitenpan. Sluit de pan af met het deksel. Zet het vuur op half en laat de wonderpan in 3 minuten warm worden. Draai het vuur geheel laag en dan een kleine slag groter zodat het net niet helemaal klein is. Bak de cake, zonder het deksel op te lichten, in circa 60 minuten bruin en gaar. Wanneer de cake de zijkanten los laat en de steektest is schoon, dan is de cake gaar.

Laat de cake in de tulbandvorm 5 minuten op een rooster afkoelen. Stort het uit de vorm op een rooster en laat het verder afkoelen.

Hak de chocolade grof en laat het au bain-marie smelten. Laat het circa 20 minuten afkoelen tot de chocolade een beetje dikker is. Verdeel het glazuur over de bovenkant, zodat er ook wat over de randen loopt. Laat het drogen.

Update 1: Ik heb de cake nog een twee keer gebakken. Deze waren prima, maar niet zo mooi hoog en luchtig als de eerste. Dat vond ik heel vreemd, totdat ik besefte dat ik bij de eerste cake de olie en advocaat niet in ml had afgewogen maar in grammen?! Ik ga de cake nog een keer bakken, met de olie en advocaat in grammen, en laat hier weten wat het resultaat was.

Update 2: Zojuist de cake opnieuw gebakken, bijna hetzelfde als de eerste keer. Aangezien het resultaat met deze hoeveelheden beter is, heb ik de ingrediƫntenlijst hierboven aangepast.

3 opmerkingen:

Corrien zei

Wij hebben de cake geproefd en hij was heerlijk!

Ineke zei

Ik kan alleen maar zeggen:MMMmmmmm

Jopie zei

Lijkt me heerlijk! Kun je de zonnebloemolie ook vervangen door roomboter?