De meeste recepten vroegen om een siroop dat over de net gebakken cake gegoten wordt, maar daar had ik niet zo zin in. Deze cake, met vanillevla, leek me een goede om mee te beginnen.
Ingrediënten:
4 eieren maat L
200 gram fijne kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
200 ml plantaardige olie (neutraal smakend)
2 t.l. vanille extract (of 1 flesje vanille aroma Dr.Oetker)
1 liter volle vanillevla
500 gram fijne griesmeel
1 zakje bakpoeder
2 flinke e.l. abrikozenjam (ik heb pruimenjam gebruikt)
Geraspte kokos of amandelschaafsel
Verwarm de oven voor op 170 graden °C. Bekleed een bakvorm van circa 24x36 cm met bakpapier: laat het bakpapier een stukje over de lange zijden hangen. Beboter en bebloem de korte zijden. Mix de eieren met de suikers luchtig en bleek. Giet de olie en vanille extract, al mixend, erbij. Mix de vanillevla door het beslag en voeg als laatste het gezeefde griesmeel en bakpoeder toe. Mix het geheel tot een egaal beslag. Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in het midden van de oven in 40-45 minuten bruin en gaar: een satéprikker moet er schoon uitkomen. Laat de cake 5 minuten afkoelen in de vorm. Verwarm eventueel de jam en strijk het over de nog warme cake. Bestrooi de cake met kokos of (kort in een droge koekenpan geroosterde) amandelschaafsel. Til de cake aan het bakpapier op uit de vorm en laat het verder afkoelen op een rooster.
Het resultaat is een smeuïge, licht zoete vanille cake. Super makkelijk om te maken, kan eigenlijk niet mislukken. Deze cake is circa 2,5-3 cm hoog. Wil je een hogere cake, dan neem je een kleinere bakvorm. Denk wel aan het controleren op de gaarheid van de cake met een satéprikker.
Bron: www.siet.nl en www.smulweb.nl
2 opmerkingen:
Dit lijkt me heerlijk!
De basbousa waar ik wel eens naar gezocht heb, had een veel hoger suikergehalte dan wat hierbij vermeld staat. Maar gaat er echt een hele liter vanillevla doorheen?
Ik ga hem binnenkort uitproberen!
Yep, een hele liter!
Een reactie posten