maandag 27 augustus 2007

Veganistische cakejes
Het was meer uit nieuwsgierigheid dat ik een tijdje geleden het boekje Vegan Cupcakes Take Over The World: 75 Dairy-free recipes for cupcakes that rule van Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero besteld heb. Een boekje met 75 veganistische cakejesrecepten. Hoewel roomboter een veelgebruikt ingrediënt is in 'huize koekje van eigen deeg', heb ik dit regelmatig vervangen door o.a. plantaardige olie (zonnebloemolie). Maar eieren leken mij essentieel om een cake luchtig te krijgen. Het benieuwde mij dan ook welke oplossing de dames Moskowitz en Romero hadden bedacht, waardoor de eieren weggelaten konden worden.

En inderdaad, in plaats van roomboter wordt er olie (canola oil: raapzaadolie) gebruikt. In de inleiding wordt aangegeven dat andere neutraal smakende oliën daarvoor in de plaats gebruikt kunnen worden, b.v. zonnebloemolie. Karnemelk, wat er voor zorgt dat cake een zachte kruim krijgt, wordt vervangen door sojamelk met een theelepel appelazijn. Om uiteindelijk de cakejes luchtig te krijgen wordt er pijlwortelmeel of maizena toegevoegd en de gebruikelijke bakpoeder en baking soda.

OK ... leuk om te weten, maar smaakt het ook lekker. Volgens de kritieken zouden de recepten zeer goed zijn en smakelijk. Dat wilde ik natuurlijk zelf bepalen en heb het boekje bij het eerste recept opengeslagen: Golden Vanilla Cupcakes.

Voor 12 stuks:

240 gram sojamelk
1 t.l. appelazijn
175 gram patentbloem
2 e.l. maizena
3/4 t.l. bakpoeder
1/2 t.l. baking soda
1/2 t.l. zout (ik heb de helft gebruikt)
66 gram raapzaadolie (ik heb Rapsöl/koolzaadolie gebruikt)
150 gram (fijne) kristalsuiker
2 t.l. pure vanille extract
1/4 t.l. pure amandel extract of caramel extract

Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Zeef de patentbloem met de maizena, bakpoeder, baking soda en zout. Roer de appelazijn door de sojamelk en laat het een paar minuten staan totdat het enigszins gaat korrelen. Bekleed een muffinvorm met papieren vormpjes (caises). Mix het sojamelkmengsel, de olie, suiker en extracten in een grote kom. Voeg het bloemmengsel toe en mix het geheel tot een egaal vloeibaar beslag. Vul de caises voor 2/3 deel vol met beslag en bak de cakejes in 20-22 minuten gaar. Laat de cakejes afkoelen op een rooster.

En dan zijn ze klaar. Nu doet de foto hierboven niet geheel recht aan de kleur van de cakejes, maar 'golden' zijn ze niet echt. Het afpellen van de caises gaat niet gemakkelijk: er blijft behoorlijk wat cake plakken aan de caise. Vervolgens heb ik het testpanel er een paar voorgezet en bestudeerde ik hun gelaat. Hmmm ... meestal gaan de mondhoeken gelijk omhoog bij het kauwen, maar deze keer veranderde er niet veel aan hun gelaat. 'Niet echt zoet' zegt de één, 'beetje plakkerig maar wel luchtig' zegt de ander. De derde vind ze wel lekker, maar niet speciaal. 'Maar als je allergisch zou zijn voor melkproducten en eieren, zouden jullie het dan wel fijn vinden als ik deze cakejes zou bakken?' vroeg ik. Ja, dat hadden ze dan wel graag.

Natuurlijk heb ik zelf ook een stukje geproefd. De smaak is niet verkeerd, maar inderdaad niet speciaal en ook niet bepaald zoet. De cakejes zijn zeker wel luchtig, maar op de één of ander manier ook weer vettig. Ik ben verder niet bekend met 'veganistisch eten', kan dus ook niet vergelijken met andere veganistische cakejes, maar ik denk dat dit recept uiteindelijk wel de moeite waard is als je geen ingrediënten wil/mag gebruiken van dierlijke afkomst.

Daarbij moet ik zeggen, dat in het voorwoord dat bij dit recept staat aangegeven wordt, dat het gaat om een 'multipurpose no-nonsense' cakeje (basis cakeje) en het opgedirkt kan worden met één van verschillende toppings die achter in het bakboekje staan of gevuld met verschillende crèmes. Verder bladerend kom ik na een aantal basisrecepten bij bijzondere recepten zoals b.v. Lemon Macadamia Cupcakes en Pumpkin Chocolate Chip Cupcakes. Daarom mag deze posting en dit recept zeker niet als een complete beoordeling gezien worden voor dit mooi uitziende bakboekje.

6 opmerkingen:

Soepkipje zei

Nou moet zeggen dat ook bij mij bij de aanblik van de foto niet het water direct in de mond loopt. Wil toch nog wel graag nog eens wat andere recepten uit dit boekje zien voor ik mijn definitieve (voor?)oordeel vel.

ladiesfromneptune zei

Mmmm, aangzien ik zelf vegetariër ben moet ik dit recept zeker eens proberen.
Zelf probeer ik altijd boter te vervangen door boter met lager vetgehalte.
Suiker vervang ik door honing, en soms als dit niet mogelijk is probeer ik toch minder suiker toe te voegen.
O ja, ik gebruik steeds rietsuiker in mijn recepten.

Lien zei

Ze zien er inderdaad uit of ze nodig naar de zon moeten. Ik gebruik zelden boter in mijn koeken (plant. -lasctosevrije- margarine) maar dat is makkelijker te vervangen. Zonder eieren is dat lastige, maar ook daar vinden ze dus wat op. Die andere recepten die je noemt... die klinken me een stuk lekkerder in de oren (pumkpin/chocolate), misschien bak je die nog eens in de toekomst?

koken in de buurt zei

Een vega collega bakt regelmatig koekjes cakes en kruidkoeken zonder dierlijke toevoegingen. Zijn erg prima. Volgens mij gebruikt ze ook nog wel eens een lepeltje notenmoes, zoals van cashew, sesam of amandel.
Ook soyaroom doet het erg goed. En zij gebruikt plantenmargarine. Omdat uithardt net als boter, kan ik me voorstellen dat dat een betere textuur oplevert, met minder vettige smaak.
Ben benieuwd naar verdere recepten :-)

Vegan zei

De golden vanille cupcakes zien er m.i. op de foto wel erg 'wit' uit. Ik heb nooit problemen met dit recept om ze meer 'golden' te krijgen. Ik gebruik wel zonnebloemolie steeds er voor. En volgens mij iets andere verhoudingen (ik doe het op gevoel en heb volgens mij andere conversies van de cups naar gr. e.d.)

Ook dat het niet zo zoet is.. ik denk dat het ook een beetje ligt aan hoe zoet je het wilt hebben. Meer suiker erin maakt het al een stuk zoeter. En ook kan dat aan verhoudingen liggen. Ook de smaak per persoon kan anders zijn. Daarnaast als je toppings gebruikt krijg je het al veel zoeter bij elkaar. Mijn persoonlijk favoriet is iig uit dat boek de basic chocolate cupcake. Het boek laat m.i. goed zien dat ei en zuivel in cakes en taarten niet nodig is. Niemand mist dat bij mijn cupcakes wanneer ik deze uitdeel.

Vegan zei

Oja, over dat vettig zijn. Dat klopt vaak wel. Je kan proberen om dan het aantal olie erin iets minder te doen. Maar persoonlijk vind ik het niet heel erg. Het is plantaardig, dus al gezonder dan als je cupcakes hebt met zuivel en ei erin. Sowieso is het natuurlijk cholestrolvrij.