zondag 15 juli 2007

Kruidkoek




Deze koek is bij mij nog nooit mislukt. Het is een makkelijk recept en snel gemaakt. Ik bak er altijd 2 tegelijk, want als ik ze beide niet nodig heb, laat de ander zich heel goed invriezen. De vulling is afhankelijk van wat ik in mijn lade heb liggen: blanke rozijnen, donkere rozijnen, gedroogde abrikozen of tutti frutti. Ook (stem)gemberbolletjes zouden moeten kunnen, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Voor 2 koeken:

700 gram zelfrijzend bakmeel
of
700 gram patentbloem met
5 t.l. bakpoeder
500 gram donkerbruine basterdsuiker
3 e.l. speculaas- of koekkruiden
1/4 t.l. zout
500 gram melk
100 gram roomboter
250 gram gedroogd fruit * of
2 flinke e.l. fijngesneden gemberbolletjes

2 bakvormen van 25 cm. lang.

Verwarm de oven voor op 170 °C graden. Beboter en bebloem de bakvormen. Wel de rozijnen. Zeef het zelfrijzend bakmeel of de patentbloem met bakpoeder boven een grote kom. Meng de basterdsuiker, kruiden en zout er door. Verwarm de melk en los hierin de (in klontjes gesneden) boter. Mix het melkmengsel door de droge ingrediënten tot een glad en kleverig beslag. Voeg het gedroogd fruit toe en meng dit goed door het beslag. Verdeel het beslag over de bakvormen en bak de koeken in circa 60 minuten gaar: een breinaald of satéstokje moet er droog uitkomen. Zijn de koeken nog iets nat en is de bovenkant mooi bruin, dek de koeken dan af met alufolie en laat de koeken nog iets langer in de oven garen.

* Grote stukken gedroogd fruit moeten in kleine blokjes worden gesneden.

9 opmerkingen:

Baking Soda zei

Hee Gea, dat is een oude bekende van mij ook! Leuk! En inderdaad, deze lukken altijd en bijna iedereen vindt ze lekker.

koken in de buurt zei

Ha Gea,

Lekkere koek met gember!
Die komt ook op m'n wensenlijstje!
(voorlopig ben ik druk doende met het verwerken van emmers met pruimen....)

groetjes
Aranka

Gabriella zei

Hallo Gea,

Een paar dagen geleden heb ik je weblog ontdekt. Ik bak zelf weinig brood, omdat ik nog nooit een goed recept heb gevonden. Maar op je blog zag ik er toch een paar interessante tussen staan. Wie weet? Misschien ga ik deze week brood bakken. :-)
Groejtes,
Gabriella

www.gabriellaskeuken.blogspot.com

Anoniem zei

Hallo Gea,

Ik heb deze koeken nu al zo'n 4 keer gemaakt en ik weet zeker dat ik dat nog heel wat vaker zal gaan doen. Ik vind het een echt succesrecept, heb het ook doorgegeven aan mijn schoonzusje die naar een goed recept voor kruidkoek zocht en dat maar niet kon vinden. Ook zij is erg blij met dit recept! Heel erg bedankt. Ik hoop nog vaak iets bruikbaars van je blog te plukken!

Groetjes, Mamuffin.

Gea zei

@ Mamuffin: Goed om te horen!

Nicolette zei

Vandaag zocht ik een recept voor ontbijtkoek maar kwam hier terecht en besloot ze meteen te maken. Ik had geen bakpoeder (ik woon in Bretagne en dit schijnt hier moeilijk verkrijgbaar te zijn), dus gebruikte baksoda (2 1/2 tsp) en dat werkte prima. Ook melk vervangen met sojamelk. Speculaaskruiden zelf samengesteld maar had geen gemberpoeder en heb verse, fijn geraspte gember gebruikt. Ik hou ervan om spontaan dingen te koken of bakken en dat moet je wel eens substitueren. :) Gedroogd fruit: sultana's. Het moest 1 1/2 bakken, laatste half uur afgedekt.
Het resultaat was werkelijk fantastisch. Heel erg bedankt voor je recept, en ik bekijk zeker af en toe wat van de anderen!
P.S. Mijn franse buurvrouw, met wie ik al mijn 'bakkerijtjes' deel, zal ook erg blij zijn!

koekie zei

Hallo Gea,

wat ook erg lekker is als vulling:
WALNOTEN, zelf doe ik meestal rozijnen én walnoten, jammie.

Mascha Perquin zei

Bijna 5 jaar nadat je dit recept geplaatst had heb ik het gevonden en gebakken! Ik heb er lichtbruine basterdsuiker voor gebruikt omdat ik geen donkerbruine in huis had en dat ging ook prima. Lekker met gember, pruimen en rozijnen.
Bij de ontvangst van mijn kookworkshops in Foodtruck Mama Mascha wordt dit een absolute topper. Makkelijk doch heerlijk. Kijk da's mijn stijl!

Anoniem zei

Met karnemelk is ook echt heel lekker, er hoeft dan geen boter bij !