zondag 14 oktober 2007

Chocolate Marble Chunk Cookies




Afgelopen vrijdag had mijn dochter 2 vriendinnetjes te spelen en hebben we met z'n vieren koekjes gebakken. De dametjes wilde graag koekjes met chocolade en dat kon. In The good cookie van Tish Boyle vond ik onderstaand recept. Hoewel ik nog niet veel uit dit boek heb gebakken, ben ik er wel heel enthousiast over. Het boek omvat meer dan 250 recepten verdeeld over 10 hoofdstukken/categorieën. Wat ik wel jammer vind is dat er weinig foto's in staan.

Voor 50-60 koekjes:

300 gram patentbloem
1 t.l. baking soda
3/4 t.l. zout (ik heb 1/4 t.l. gebruikt)
240 gram roomboter
150 gram kristalsuiker
150 gram lichtbruine basterdsuiker
2 t.l. pure vanille extract
2 eieren maat M
4 e.l. ongezoete cacao poeder
340 gram pure chocolade
180 gram pecannoten

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Hak de chocolade in dobbelsteentjes van een halve cm. Doe dit ook met de pecannoten. Zeef boven een kom de bloem met de baking soda en zout: zet dit apart. Mix in de kom van de standmixer met de platte klopper (KitchenAid/stand 2) de boter, kristalsuiker en basterdsuiker luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg de volgende pas toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen. Mix de vanille door het beslag. Voeg, met de mixer op de laagste stand, lepel voor lepel het bloemmengsel toe en mix het geheel tot een glad beslag. Hevel de helft van het beslag over in een andere kom. Voeg de cacao poeder toe aan het beslag in de kom van de mixer en mix het op de laagste stand goed door het beslag. Voeg op het laatst de helft van de chocolade en pecannoten toe. Spatel de resterende chocolade- en pecannootstukjes door het apart gehouden 'lichte' beslag. Neem een cookie scoop met de inhoud van een e.l. Vul deze voor de helft met het ene beslag en daarna met het andere beslag. Leg de bolletjes ruim genoeg uit elkaar op een met bakpapier bekleed bakblik.



Druk de koekjes lichtjes plat met de platte kant van een natgemaakt mes. Bak de koekjes, plaat voor plaat, in het midden van de oven in circa 10 minuten gaar (houd je van knapperige koekjes, bak je de koekjes 1-2 minuten langer; houd je van zachte koekjes, bak je de koekjes iets korter). Wanneer je zacht op de koekjes drukt, voelen ze nog zacht aan. Laat de koekjes een paar minuten op het bakblik afkoelen, daarna op een rooster.

Als de koekjes geheel zijn afgekoeld, blijven ze het langst vers in een luchtdichte koektrommel.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hmmm, lekker weer die koekjes. Lijkt wel een leuk boek. Ja jammer he van die foto's die maken een boek toch veel aantrekkelijker.

Evaaaaa zei

Hoi Gea
Zo die zien er heerlijk uit! Wat gezellig lekker met kinderen in de keuken. Ik zat een beetje op je blog te snuffelen en heb weer een hoop leuke ideeen. Ik ben zelf een nieuwkomer met een foodlog, en heb nog geen koekjes erop staan, daar moet maar eens verandering in komen.
Groeten
Eva

Bananen confituur

Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...