zaterdag 6 oktober 2007

Oude wereld brood
Op de site van King Arthur Flour, 'The Baker's Catalogue', vond ik een recept met de naam: Crusty Old-World Sesame Braid. Brood uit de oude wereld dus. Maar zo 'oudwerelds' kan dit recept eigenlijk niet zijn, want in die tijd kende men geen droge gist. Maar ach, waar maak ik me druk om. Het is gewoon een lekker wit brood met zaadjes. En daar gaan we voor.

Men neme:

240 gram water (kamertemperatuur)
1/4 t.l. droge gist
260 gram tarwebloem

Mix de ingrediƫnten tot een egale dikke pap (voordeeg). Laat dit 12 tot 16 uur afgedekt rusten op kamertemperatuur. Het voordeeg zal na die rusttijd er flink op los bubbelen.

Voeg

120 gram water (kamertemperatuur)

aan het voordeeg toe en mix dit met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) tot een egaal beslag. Voeg

325 gram tarwebloem
2 t.l. droge gist
1.1/2 t.l. broodzout

toe en mix met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) het geheel goed door elkaar. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak, en kneed het geheel (KitchenAid/stand 2) in 3 minuten tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Het deeg hoeft niet zo lang gekneed te worden, want het zal tijdens het rijzen qua structuur verbeteren. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg 90 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen. Vouw het deeg 2x (telkens na 30 minuten) tijdens het rijzen: vouw voorzichtig de zijden naar het midden en draai het deeg om. Stort het deeg, na de rijstijd, op een met bloem bestoven of een met olie licht ingesmeerd werkvlak en sla het deeg voorzichtig door. Verdeel het deeg in zoveel stukken als strengen die nodig zijn voor het maken van een vlecht. Bol de stukken op en laat ze afgedekt 10 minuten rusten. Rol ieder stuk uit tot even lange strengen en maak hiervan een vlecht *. Leg de vlecht op een met bakpapier bekleed bakblik. Dek de vlecht af met ingevet cellofaan en laat het circa 45 minuten rijzen tot de vlecht bijna in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 220 °C graden. Kluts

1 ei
1 e.l. water

en bestrijk de vlecht hiermee. Bestrooi de vlecht met

sesamzaad

en bak het in 30-35 minuten goudbruin en gaar: wanneer je met je vinger op de bodem van het brood tikt, moet het hol klinken. Laat de vlecht afkoelen op een rooster.

* De wijze waarop dit brood is gevlochten, zal ik op 16 oktober a.s. laten zien.

2 opmerkingen:

Gipskruit zei

Ziet er echt heel mooi uit Gea.

Ben benieuwd hoe je het vlecht.
Gr Gipskruit

Lien zei

Volgens mij ben je echt een expert in dat broodvlechten, ze zien er allemaal even mooi uit!
(ik moet toch eens gaan oefenen)