zaterdag 22 december 2007

Kruimel appeltaart met kokos




Jaren geleden heb ik dit recept uit een blad gescheurd. Welke weet ik niet meer. Ik heb deze appeltaart vele keren gebakken: het lukt altijd en wordt altijd erg gewaardeerd.



250 gram margarine b.v. Blue Band
200 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 ei maat M
1/4 t.l. zout

500 gram zelfrijzend bakmeel
of
500 gram patentbloem met
1 zakje bakpoeder

125 gram geraspte kokos
150 gram abrikozenjam
1 e.l. custardpoeder
1 kilo lichtzure appels b.v. Elstar

springvorm 26 cm Ø

Verwarm de oven voor op 160 °C graden. Klop de boter met de basterdsuiker, vanillesuiker en zout tot een romige massa. Klop het ei er door. Zeef het zelfrijzend bakmeel (of patentbloem met bakpoeder) en schep dit samen met de kokos lepel voor lepel door de botermassa: verwerk het geheel tot een kruimelig deeg. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Druk 2/3 deel van het deeg in de vorm uit (bodem plus zijkanten). Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de parten in kleine stukjes. Vermeng de appelstukjes met de jam en custard en verdeel het over de taartbodem. Strooi de rest van het kruimeldeeg over de appelvulling *. Bak de taart in 60-70 minuten goudbruin en gaar. Laat het in de vorm op een rooster afkoelen.



* Mix 1-2 e.l. bloem door het resterende deeg om het kruimeliger te maken als het deeg niet kruimelig genoeg is.

5 opmerkingen:

Lien zei

Ik heb een man die helemaal verzot is op kokos... hoewel mijn mapje van to-do onderhand helemaal uitpuilt, moet ik deze een keer maken. Het ziet er heerlijk uit. Het wordt wel begin volgend jaar, maar hij zal hier héél erg in de smaak vallen. Ziet er ook heerlijk uit, mooie foto's ook!

Anoniem zei

Vandaag deze taart gemaakt en hij zag er net zo mooi uit als die van jou! Hij smaakt ook heerlijk, niet te zoet. Dank voor het recept!

Groetjes, mamuffin.

Gea zei

@ Lien: Dank je!

@ Mamuffin: Leuk om te horen dat je het recept hebt uitgeprobeerd en natuurlijk ook dat de appeltaart in de smaak is gevallen!

Lien zei

Ondertussen heb ik hem ook gemaakt. Het ging niet helemaal goed omdat ik verkeerde appels (nl. Fuji) had, ik had niets anders in huis en dacht ik gebruik ze gewoon. Maar ze waren té sappig en gaven veel vocht af. De taart was niet te snijden en ik heb het gewoon maar geschept. Het deeg was wel goed, héél erg lekker met die kokos. Hij staat op de lijst van de te herhalen recepten, want met de juiste appels moet dat goed komen. Ik heb i.p.v. wat extra bloem voor de kruimellaag wat extra kokos gebruikt, dat ging ook prima.

Gea zei

@ Lien:

Wat je van ver haalt wil niet altijd lekkerder zijn ;-)

Een lichtzure stevige appel, van Hollandse bodem, werkt gewoon het beste!