maandag 31 december 2007

Berliner bollen
Hoewel ik niet van plan was om iets van oliebollen te maken voor vanavond, heeft de frituurtrilogie van Lien mij toch nog aangestoken. Naast de oliebollen volgens recept van Lien heb ik ook Berliner bollen gebakken. Voor de vulling heb ik perzik-maracuja jam en 4(rode)vruchten jam gebruikt, maar dat kun je natuurlijk vervangen door jam naar eigen keuze (of wat je nog open hebt staan ;-)
Het recept is afgeleid van een recept van het blad Boodschappen. Ik heb het iets aangepast en wat citroenrasp toegevoegd.

circa 10 stuks

330 gram patentbloem
50 gram lauwe melk
2 t.l. droge gist
50 gram witte basterdsuiker
3 eieren
65 gram afgekoelde gesmolten boter
1/4 t.l. zout
rasp van een 1/2 citroen

jam

50 gram (riet)suiker
1 t.l. kaneel
of
poedersuiker

zonnebloemolie om in te frituren

Zeef de bloem boven de kom van de standmixer. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin de lauwe melk: strooi de gist op de melk, roer het door de melk, en laat het in een paar minuten zacht worden. Voeg de basterdsuiker, eieren, gesmolten boter, zout en citroenrasp toe. Plaats de kom in de standmixer en mix met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) in een paar minuten het geheel goed door elkaar tot het vocht geheel is opgenomen. Verwissel de platte klopper door de deeghaak en kneed het deeg in 4 minuten (KitchenAid/stand 2) tot een elastisch deeg dat de zijkanten van de kom loslaat maar nog iets kleeft aan de bodem. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom, dek de kom af, en laat het in circa 60 minuten tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een met bloembestoven werkvlak. Druk de lucht er voorzichtig uit, bol het deeg op en laat het (afgedekt) 10 minuten rusten. Rol het deeg uit tot een plak van 1 cm dik. Steek er een gelijk aantal rondjes met een diameter van 6-8 cm uit. Bestrijk de randen met water. Druk in de helft van de rondjes een kuiltje. Schep in ieder kuiltje een t.l. jam en dek de gevulde rondjes toe met de overgebleven rondjes. Druk de randen op elkaar (evt. met de uitsteker).Plaats de bollen op een met bloem bestoven werkvlak of een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze afgedekt een half uur rijzen.Verhit in een frituurpan of een gietijzeren pan de olie (circa 5 cm diep) tot 160 C graden. Wanneer je bakt in een gietijzeren pan kun je dit controleren door een stukje droge broodkorst in de olie te doen: de olie is warm genoeg als de korst bruist. Bak enkele Berliner bollen tegelijk* in de hete olie in 4-6 minuten gaar. Draai ze halverwege het bakken om. Schep de bruingebakken bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken. Rol de afgekoelde Berliner Bollen door de gemixte suiker met kaneel of bestrooi ze met poedersuiker.

* Tijdens het bakken zetten de Berliner bollen nog uit.

3 opmerkingen:

Lien zei

Wat lekker klinkt dat Gea. Als we in duitsland zijn kopen we wel altijd berliner, maar zelf maken heb ik nog nooit gedaan. (misschien over een jaar ;-) )Volgens mij spuiten ze daar de jam later in de bol als die gebakken is, ik wist niet dat het zo ook kon. In Italiƫ hebben we ze ook gegeten, daar heten ze Bomboloni, en hadden ze er banketbakkersroom in.... lekker, lekker, lekker!!!!!
Groetjes en met de beste wensen voor 2008!

Baking Soda zei

wat een leuk idee, net zoals Lien heb ik het ook nog nooit zelf gedaan. Toch maar eens durven dan, die van jou zien er zo mooi uit!

koken in de buurt zei

Hm, die zien er een stuk aantrekkelijker uit dan oliebollen! :-)