vrijdag 29 februari 2008

Amandel nougat koekjes




Verscheidene keren ben ik in Amerikaanse koekjes recepten een 'American Candy Bar' als een van de ingrediënten tegengekomen, zoals Heath en Skor. Ik ken deze repen niet, maar (dacht ik toen ik voor de chocoladeschappen van de supermarkt stond) waarom zou ik het niet eens proberen met zachte nougat? Zo gedacht zo gedaan ... et voila ... zoete koekjes met nougat en amandelen.

Voor ruim 40 koekjes:

50 gram havermout
300 gram patentbloem
1 t.l. bakpoeder
1/2 t.l. baking soda
1/4 t.l. zout
225 gram zachte roomboter
100 gram lichtbruine basterdsuiker
125 gram kristalsuiker
2 eieren maat M
1 t.l. pure vanille extract
100 gram gehakte amandelen
150 gram zachte (amandel) nougat b.v. Lonka

Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Hak de nougat in blokjes van een 1/2 cm. Maal de havermout in een paar seconden in een hakmolentje/keukenmachine fijn. Mix de havermout met de patentbloem, bakpoeder, baking soda en zout: zet apart. Klop de boter met de suikers romig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg de volgende pas toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen. Mix de vanille door het beslag. Voeg lepel voor lepel het bloemmengsel toe: schraap de zijkanten van de kom regelmatig schoon. Schep op het laatst met een houten pollepel de gehakte amandelen en nougat door het stevige beslag. Schep met een cookie scoop (met de inhoud van een e.l.) bolletjes en leg ze ruim genoeg uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes, telkens een deel van het beslag, in het midden van de oven in circa 15 minuten lichtbruin en gaar. Wanneer je zacht op de koekjes drukt, voelen ze nog zacht aan. Laat de koekjes 5 minuten op het bakblik afkoelen, daarna op een rooster.