woensdag 25 juni 2008

Rabarbermoes met abrikozen


Aan dit recept voor rabarbermoes heb ik abrikozen toegevoegd, maar aarbeien (125 gram) smaken er ook heel lekker bij. De aardbeien kunnen, gewassen en ontkroond, geheel toegevoegd worden aan de rabarber.
De rabarber hoeft natuurlijk niet gepureerd te worden. Kook dan de abrikozen apart en pureer ze voor ze toegevoegd worden aan de gekookte rabarber.

Het klontje boter is er voor om bruizen/overkoken tegen te gaan.

De hoeveelheid suiker die toegevoegd wordt, is geheel naar smaak. Daarnaast is het ene ras rabarber veel zuurder dan de andere. Daarom is het goed om iedere keer te proeven of het zoet genoeg is.
De suiker kan heel goed vervangen worden door een deel of geheel zoetstof (zoetjes of vloeibaar). De verhouding staat meestal op de verpakking van de zoetstof.

500 gram rabarber -in stukken gesneden en gewassen-
100 gram water (1 dl)
10 gedroogde abrikozen
klontje boter
1 zakje vanillesuiker
50 gram kristalsuiker
1 e.l. custardpoeder

Zet de rabarber op, in een grote pan met een dikke bodem, met het water, de abrikozen en boter. Kook de rabarber gaar in 10-15 minuten tot de stukken uit elkaar zijn gevallen: roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Haal de pan van het vuur. Pureer de moes. Voeg de beide suikers toe en roer tot het opgenomen is in de moes. Leng de custardpoeder aan met een eetlepel water. Giet dit in een dunne straal al roerend bij de moes. Zet de pan terug op het vuur en kook de moes 1 minuut door. Giet de moes in schoongemaakte glazen potten tot bijna aan de rand. Schroef de deksels op de potten, zet de potten 10 minuten op z'n kop, zodat het vacuĆ¼m trekt.

Geen opmerkingen: