vrijdag 9 januari 2009

Favorite vanilla muffins




We hadden vandaag zin in cakejes en dit is het uiteindelijk geworden. Samen met mijn dochter en een buurmeisje hebben we een dubbel beslag gemaakt: 1 deel zo gelaten en aan het andere deel pure chocolade toegevoegd.

12 stuks:

200 gram patentbloem
3/4 t.l. bakpoeder
1/4 t.l. baking soda
1/4 t.l. zout
113 gram ongezouten roomboter
2 t.l. pure vanille extract
200 gram kristalsuiker
2 eieren maat M
125 gram zure room

grove kristalsuiker of suikerhagel voor bestrooien

Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Beboter en bebloem een muffinvorm of vul het met papieren vormpjes (caises). Zeef de bloem met de baking soda, bakpoeder en zout: zet apart. Mix de boter met de suiker en vanille luchtig en bleek. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg de volgende pas toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen. Voeg het bloemmengsel en de zure room om de beurt toe aan het botermengsel: het bloemmengsel in 3 delen, de zure room in 2 delen. Begin en eindig hierbij met het bloemmengsel. Schraap de zijkanten van de kom regelmatig en voeg pas een volgend deel toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes. Strooi over iedere muffin een beetje grove kristalsuiker of suikerhagel. Bak de muffins in 22-25 minuten gaar. Verwijder de muffins uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Variatie: Hak 100 gram pure chocolade in stukjes van een 1/2 cm en schep dit met een spatel door het beslag.

Uit: 'Great Coffee Cakes, Sticky Buns, Muffins & More' Carole Walter

7 opmerkingen:

Lien zei

voor mij graag één mét chocolade :-)

Lila-Loesje zei

Klinkt lekker, doe mij dr ook maar 1.

Heb meteen even een link naar je weblog op mijn weblog geplaatst. ;)

atelierlemlem zei

Hallo Gea! Wat leuk dat je het bloggen weer opgepakt hebt! Ik zet je direct weer bij de favorieten. Deze cakejes zien er weer heerlijk uit...
Je vroeg mij hoe ik mijn blog zo veranderd heb, dan moet je even drukken op het kleine blokje rechts boven, daar kun je allerlei gratis achtergronden vinden. Het wijst zichzelf (in het engels).

Groeten mama lieveheersbeestje.

Anoniem zei

Dag Gea,

Mijn complimenten voor je mooie blog, schitterende foto's en heerlijke recepten. Ik ga er snel een paar uitproberen!

Gea zei

@ Lien: Ai ... ik had er graag één voor je bewaard, maar die met chocola waren voor ze konden afkoelen al weg :-)

@ Marloes: Welkom.

@ Mama lieveheersbeestje: Het is uiteindelijk op een andere manier gelukt ... beetje veel roze misschien, maar ik vind het wel leuk zo.

@ Anoniem: Welkom en dank voor je compliment. Laat je ook weten wat je gebakt hebt en wat je er van vond?

atelierlemlem zei

Leuk Gea, dat roze!! Ik ben zelf dol op roze...
Maar ik heb een verrassinkje voor je op mijn blog, kijk maar eventjes...

Anoniem zei

hmmm lekker zien ze eruit zeg, ik ga gauw even je andere recepten bekijken !

Bananen confituur

Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...