zondag 28 juni 2009

Mexican chocolate bread
Dit brood heb ik vaker gebakken, maar dan in de broodbakmachine; het recept komt uit 'The bread lover's bread machine cookbook' van Beth Hensperger. Maar de recepten zijn ook heel goed te gebruiken zonder broodbakmachine.

Ik heb het recept wel iets om moeten bouwen, want het vochtpercentage was aan de hoge kant ten opzichte van de bloem. Rijstijden heb ik niet vermeld, want die zijn afhankelijk van de omgevingswarmte. Het heeft in ieder geval wel z'n tijd nodig, want het deeg rijst langzaam, maar de ovenrijs maakt weer veel goed.

120 gram melk
120 gram sinaasappelsap
1 ei maat M
475 gram tarwebloem
1.1/2 t.l. droge gist
50 gram donkerbruine basterdsuiker
3 e.l. ongezoeten cacao
1.1/2 t.l. broodzout
1 t.l. espresso poeder
3/4 t.l. kaneel
100 gram pure chocola -in kleine stukjes gehakt-

Doe alle ingrediĆ«nten -op de chocola na- in de kom van een standmixer en mix het geheel met de deeghaak (KitchenAid/stand 1) door elkaar tot het vocht geheel is opgenomen. Kneed het deeg vervolgens in 6-8 minuten (KitchenAid/stand 2) tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Voeg op het laatst de chocola toe. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom, draai het een keer om zodat alle kanten zijn bedekt met olie, en dek de kom af. Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld. Stort het deeg op een bebloemd werkvlak en sla het deeg door. Vorm het deeg tot een brood (zie werkwijze Uit de keuken van Arden) en doe het over in de met olie ingesmeerde broodvorm. Dek het af met (met olie ingesmeerd) cellofaan en laat het op een warme plaats rijzen tot het bijna in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Plaats het brood in de oven, en bak het af in 40-45 minuten. Wanneer je met je vingers op de onderkant van een brood tikt, moet het hol klinken. Laat de broden afkoelen op een rooster.

2 opmerkingen:

het lieveheersbeestje zei

Hmmm dit lijkt me heerlijk! Echt iets speciaals, ook leuk om kado te geven! Dat gaan we zeker een keer proberen in de vakantie.
Groetjes mama Lieveheersbeestje.

VINCENT zei

Goedendag

Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

Met vriendelijke groeten

Vincent

http://nl.petitchef.com