woensdag 13 mei 2009

Rich and tender American dinner rolls
Ook dit recept is van Cook's Illustrated. Op zich geen wereldschokkend recept, maar gewoon lekkere bollen.

Ik had alleen molenbloem in huis. Deze bloem is niet helemaal vrij van zemelen en neemt iets minder makkelijk vocht op (althans dat is mijn ervaring). Om een goed deeg te krijgen, moest ik zo'n 100 gram molenbloem nog toevoegen. En om de bloem/zout verhouding kloppende te houden, ook nog een klein beetje zout.


300 ml volle melk
25 gram kristalsuiker
2.1/4 t.l. droge gist
1 ei maat L -losgeklopt-
500 gram tarwebloem
1.1/2 t.l. broodzout
113 gram ongezouten boter

Verwarm de melk met de suiker (magnetron 800 watt/1 minuut). Roer totdat de suiker is opgelost. Strooi de gist er over en laat dit in een paar minuten zacht worden. Roer het losgeklopte ei door het melkmengsel. Doe de bloem en zout in de kom van de standmixer. Voeg al mixend (met de platte klopper) op de laagste stand in een straaltje het melkmengsel toe. Mix door tot het vocht opgenomen is. Geef de boter er in klontjes aan toe. Kneed met de deeghaak in circa 6 minuten (KitchenAid/stand 2) het geheel tot een zacht maar niet kleverig deeg dat de zijkanten van de kom loslaat maar wel aan de bodem van de kom blijft kleven. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom, keer het deeg zodat alle kanten met olie is bedekt, en dek het af met (met olie ingesmeerd) cellofaan. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen, totdat het deeg in volume is verdubbeld. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, sla het voorzichtig door en verdeel het in 12 gelijke stukken. Bol de stukken deeg op tot broodjes en leg ze ruim genoeg uit elkaar op een met bakpapier bekleed bakblik. Dek de broodjes af met (met olie ingesmeerd) cellofaan en laat ze rijzen op een warme tochtvrije plaats tot ze bijna verdubbeld zijn in volume. Verwarm de oven voor op 190 °C. Schuif het bakblik in het midden van de oven en bak de broodjes in 15 minuten bruin en gaar. Laat de broodjes op een rooster afkoelen.

6 opmerkingen:

Rietje zei

Ha Gea,

dat ziet er mooi uit, die broodjes :-)
Maar wat is broodzout? (Heb ik nog nooit van gehoord)

Groeten Rietje

Baking Soda zei

Pràchtige broodjes Gea, zo mooi gelijkmatig.

Lien zei

Mmm, wat een mooie bolletjes. En als ik de ingredienten zo lees, waren ze vast ook heerlijk!

Gea zei

He Rietje,

In broodzout zit meer jodium dan in gewoon keukenzout.

Lien zei

Ik kom nog snel even langs om dit recept te printen, heb voor morgen bolletjes nodig en geen zin om mijn eigen boeken door te spitten. Gelukkig dacht ik toen aan jou!

Monica zei

ik heb deze bollen oook gebakken; zo fraai als op je foto waren de mijne niet, maar wel lekker!