zaterdag 6 april 2013

Courgette kruidkoek














Vorig jaar vroeg mijn Amerikaanse overbuurvrouw of ik voor haar een Amerikaans recept in cups en spoons wilde omzetten naar grammen. Dit recept voor Zucchini bread had zij meerdere keren gebruikt voor traktatie op school en telkens werd haar om het recept gevraagd. Na dit gedaan te hebben, wilde ik het zelf natuurlijk ook uitproberen. Vooral omdat ik toen een overschot had aan courgettes en het leuk vond om in plaats van zoetzuur en courgettesoep de courgettes ook eens ergens anders voor te gebruiken. Het resultaat mocht er inderdaad zijn. Door de courgette is de kruidkoek smeuïg, de kruiden en noten zorgen voor de smaak en 'bite': erg lekker!

420 gram patentbloem
1 t.l. baking soda
1 t.l. bakpoeder
1/2 t.l. zout
1 e.l. kaneel of koekkruiden
200 ml zonnebloemolie
3 eieren maat L
1 flesje dr Oetker vanille (2 ml)
450 gram kristalsuiker
100 gram gehakte walnoten of amandelen
250 gram geraspte courgette

2 bakvormen van 11.1/2 bij 22 cm

Verwarm de oven voor op 175 ºC graden. Vet 2 bakvormen in en bestuif ze met bloem. Zeef de eerste 5 ingrediënten boven een kom. Mix de olie eieren, vanille en suiker romig. Voeg het bloemmengsel bij het oliemengsel en mix tot een egaal stevig beslag.

 













Voeg de gehakte noten en courgette toe en meng alles goed door elkaar. Verdeel het beslag over de 2 vormen. Bak de koeken in 60-65 minuten gaar: doe de satéprikkertest. Laat de koeken 5 minuten afkoelen in de vorm op een rooster. Giet de koeken uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een rooster. Verpak de koeken als ze bijna zijn afgekoeld in een plastic zak.

4 opmerkingen:

Jos van KloskaCreAtief! zei

Met op Pinterest gezet, lijkt me heerlijk!

Corrien zei

Gea, wat is hij lekker!! Manlief wilde 'm nog warm al proeven...
Ik heb in plaats van de 2 kleine cakevormen de wonderpan gebruikt! De hoeveelheid was precies genoeg om een prachtige hoge tulband te bakken.

Anoniem zei

Hoi Gea, aan het zoeken naar een recept voor kruidkoek kwam ik op jouw blog terecht. Erg leuk. Inmiddels kruidkoek gebakken en is prima gelukt. Ik zie dat je in een recept ook wel eens baking soda gebruikt, waar kan je dit kopen?? Ik zal zeker nog eens een recept uitproberen.Veel succes ermee! Groetjes uit Benschop van Annemieke (vriendin van je zus Corrien)

Gea zei

Dag Annemieke, leuk om te horen dat de koek in de smaak valt.

Baking soda, oftewel natriumbicarbonaat/dubbelkoolzure soda/zuiveringszout, is o.a. te koop bij de molen in IJsselstein of bij de apotheek.

Ik ben benieuwd welk recept je de volgende keer uitprobeert. Succes!