dinsdag 16 juli 2013

Wonderpan: Chai Banana Bread


Wat te doen met overrijpe bananen die niemand meer wil? Tada ... een kruidige bananencake!

300 gram geprakte rijpe banaan
2 eieren
80 gram magere yoghurt
75 gram gesmolten boter
1 t.l. pure vanille extract
100 gram kristalsuiker
110 gram lichtbruine of donkerbruine basterdsuiker
350 gram patentbloem
3/4 t.l. baking soda
1/2 t.l. zout
1.1/2 t.l. koekkruiden/speculaaskruiden

Beboter en bebloem de tulbandvorm. Zeef de bloem, baking soda, zout en kruiden boven een kom. Mix in een andere kom de banaan, eieren, yoghurt, boter en vanille. Voeg de suikers toe en mix dit goed door het beslag. Voeg het bloemmengsel toe aan het beslag en mix het geheel tot een egaal beslag.

Plaats de vlamverdeler van de wonderpan recht boven het kleinste gaspit. Plaats hierop de buitenpan. Schep het beslag in de tulbandvorm en zet deze in de buitenpan. Sluit de pan af met het deksel. Zet het vuur op half en laat de wonderpan in 3 minuten warm worden. Draai het vuur geheel laag en dan een kleine slag groter zodat het net niet helemaal klein is. Bak de cake, zonder het deksel op te lichten, in circa 60 minuten bruin en gaar. Wanneer de cake de zijkanten los laat en de steektest is schoon, dan is de cake gaar.

Haal de tulbandvorm uit de pan en laat het 5 minuten afkoelen op een rooster. Klop de cake voorzichtig los en giet het uit de vorm op een rooster.

Conclusie:
Wanneer noem je iets een cake en wanneer een koek? In dit recept noem ik telkens cake, maar het zou net zo goed een koek genoemd kunnen worden. Deze cake/koek is luchtig en mals. De banaan geurt heerlijk boven de koekkruiden uit. Ook de dag erna is de cake/koek heerlijk: misschien zelfs nog iets lekkerder.

Bron: myrecipes.com 
Oven: 175 ºC/65 minuten 

Geen opmerkingen: