maandag 19 augustus 2013

Dimply Plum CakeVan de pruimen die ik van mijn ouders had gekregen afgelopen week, had ik er nog een aantal over. Van het soort Opal wilde ik een cake bakken in de wonderpan. Dit recept, van Dorie Greenspan uit 'Baking from my home to yours', leek mij hiervoor heel geschikt. Hoewel de kaft van het boek mij bekend voorkomt, kan ik me niet herinneren het boek ooit gekocht te hebben. Ik zou het kunnen controleren, maar sinds de verhuizing in 2009 zijn mijn bak- en kookboeken op de vliering beland en niet meer vanaf gekomen. Gelukkig is Rosa er dan die op haar blog het recept heeft opgetekend.

Oorsponkelijk is het de bedoeling dat de cake gebakken wordt in een bakvorm van 20 x 20 cm in 40 minuten tijd, in een voorverwarmde oven op 180 graden °C. Een ronde variant leek mij ook wel aardig.

Een ander deel van de pruimen heb ik weggegeven aan de buren die daarvoor in ruil een paar eieren van hun eigen kippen gaven. Drie van deze kleine kakelverse eitjes waren in gewicht evenveel als 2 grote en verdwenen in het beslag van deze cake. Het heeft wel wat die 'ruilhandel'.

210 gram patentbloem
2 t.l. bakpoeder
1/4 t.l. zout
1/4 t.l. gemalen kardemom
70 gram zachte boter
165 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eieren maat L
70 gram zonnebloemolie
rasp van 1 schoongeboende sinaasappel
1.1/2 t.l. vanille extract
8 pruimen gehalveerd en ontpit

Zeef de bloem, bakpoeder, zout en kardemom boven een kom. Mix in een andere kom de boter en suiker romig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg de volgende pas toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen. Mix de olie, rasp en vanille door het beslag. Mix, op de laagste stand, het bloemmengsel door het beslag tot het een egaal mengsel is.

Plaats de vlamverdeler van de wonderpan recht boven het kleinste gaspit. Plaats hierop de buitenpan. Schep het beslag in de tulbandvorm. Verdeel de gehalveerde pruimen over het beslag en druk deze er iets in. Plaats de tulbandvorm in de buitenpan. Sluit de pan af met het deksel. Zet het vuur op half en laat de wonderpan in 3 minuten warm worden. Draai het vuur geheel laag en dan een kleine slag groter zodat het net niet helemaal klein is. Bak de cake, zonder het deksel op te lichten, in circa 55 minuten bruin en gaar. Wanneer de cake de zijkanten los laat en de steektest is schoon, dan is de cake gaar.

De cake kwam na 58 minuten baktijd prachtig uit de vorm. De pruimenschillen hebben een mooi rood randje rond de vruchten afgegeven, wat ik er wel mooi en rustiek uit vind zien. De cake ruikt geweldig lekker: een zomerse tractatie!

6 opmerkingen:

Eslem zei

Wauw, dat ziet er echt super uit! Bakken met zomerfruit is sowieso altijd een genot. Als ik nog eens pruimen over heb weet ik wat ik ervan moet maken!

Groetjes, Eslem (http://mijnmixedkitchen.blogspot.nl/)

Gea zei

... en het is zo makkelijk te maken, Eslem. Maar ik moet zeggen dat de Poğaça op jouw blog er ook heerlijk uitziet. 'k Ga zo eens even verder neuzen naar wat voor lekkere dingen er nog meer op jouw blog staan :)

Mariska Kleinlugtenbeld zei

wat een super leuke blog heb je
ik kwam hier terecht vanwege de bokkepootjestaart hahahahah
ben maar meteen volger van je geworden

gr Mariska

Caroline Brouwer zei

Deze staat ook op mijn blog. Heb de cake al vaak gemaakt. Altijd een succes!

Gea zei

@ Mariska: Welkom op mijn blog. Heb je de bokkepootjestaart gemaakt?

@ Caroline: Ik heb jouw post gevonden. Ook jouw pruimencake ziet er heerlijk uit, alleen die van mij natuurlijk net iets meer ;D

Wat ben jij actief zeg op je blog en wat een mooie foto's maakt je echtgenoot van alles. Die van mij houdt het bij het opeten van wat ik maak :D

Julia zei

Hoi! Ik heb mijn Liebster-award aan je doorgegeven (via puurjulia.blogspot.com) omdat ik je blog altijd met veel plezier lees. Het idee is dat je hem zelf ook weer doorgeeft aan je favoriete blogs zodat mensen met meer blogs bekend raken :)