zaterdag 12 september 2015

Pfirsich und Vanillepudding Streuseln Kuchen
Het originele recept heet Apfelkuchen mit Streuseln, maar in de reacties onder het recept wordt aangegeven dat de appel vervangen kan worden door ander fruit maar ook vanillepudding.

Bij deze plaattaart heb de ene helft belegd met schijfjes perzik uit blik en voor de andere helft heb ik een 1/2 liter vanillepudding gekookt met een zakje van dr. Oetker. Deze zakjes koop ik in verpakkingen van 3 stuks in Duitsland. Een heel stuk goedkoper dat de pakjes kookpudding die in Nederland te koop zijn. Bij de zakjes uit Duitsland moet naast de melk ook nog wat suiker toegevoegd worden. Ik weet niet of dit ook met de pakjes in Nederland moet.

Ingrediƫnten:

Deeg
125 gram zachte boter (ik gebruik Rama)
150 gram fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren maat M
250 gram patentbloem
2 t.l. bakpoeder

Vulling
1500 gram Hollandse appels bv. Cox of Elstar
of
klein blikje perziken in schijfjes
1 zakje dr. Oetker kookpudding vanille
500 ml melk
2 e.l. fijne kristalsuiker

Kruimel
150 gram zachte boter (Rama)
200 gram fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
250 gram patentbloem

Verwarm de oven voor op 175 graden °C. Bekleed een bakvorm van circa 24x36 cm met bakpapier: laat het bakpapier een stukje over de lange zijden hangen. Beboter en bebloem de korte zijden.

Mix, voor het deeg de boter, suiker en vanillesuiker luchtig en bleek. Mix een voor een de eieren er door: voeg een volgende pas toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen. Zeef de bloem en bakpoeder boven het beslag en mix het geheel tot een egale beslag.

Verdeel het beslag over de bakplaat. Verdeel de vulling over het beslag.

Mix voor de kruimels eerst kort de boter, kristalsuiker en vanillesuiker. Zeef de bloem erboven en kneed het geheel tot kleine kruimels. Verdeel de kruimels over de vulling en bak de plaattaart in circa 45 minuten gaar.De kruimels zijn nu nog bleek van kleur. Zet de plaattaart, desgewenst, 2 minuten onder de grill om de kruimels bruin te laten kleuren. Blijf er bij staan, want dit gaat heel hard. Laat de taart 5 minuten afkoelen in de vorm. Til het vervolgens aan een kant aan  het bakpapier op en schuif het op een rooster om het verder af te laten koelen.Het resultaat is een heerlijke taart. Ideaal om op deze manier 2 verschillende smaken taart te hebben. De helft met vanillepudding gaat sowieso op herhaling, want die is heerlijk! Doet een beetje denken aan tompouce qua smaak. De receptmaker (zie bron) haalt deze vulling een paar keer aan in een reactie. Terecht: echt een aanrader!

Bron: Chefkoch.de

6 opmerkingen:

Eslem zei

MMmm, ik heb deze vandaag gemaakt met een laagje vanillepudding en daaroverheen appelschijfjes. Echt heerlijk! Ik ga er nog over bloggen :)

Gea zei

Leuk! Ik houd je blog in de gaten :)

Corrien zei

Ha Gea
Die heerlijke cakejes die je had gemaakt voor de familiedag; waren die met de vanillepudding? En hoe lang is daarvan de baktijd?

Gea zei

Ja, die waren ook met pudding.
Verdeel het beslag (deeg) over 2 muffinvormen van 12 stuks.
Maak 1 zakje vanillepudding klaar en verdeel dit over het beslag.
Dit gaat makkelijk wanneer je de iets afgekoelde vanillepudding in een spuitzak doe en in het midden een dotje spuit.
Dek de cakejes af met een laagje kruimels (de hoeveelheid in het recept is hiervoor aan de ruime kant) en bak ze in 25-28 minuten gaar.

Anoniem zei

Lekker, zou je in plaats van kookpudding ook banketbakkersroom kunnen gebruiken?

Gea zei

Geen idee. Ik zou zeggen, probeer het uit en laat het resultaat weten :)