maandag 28 mei 2007

Milchidig Marble Cake




Het recept van deze marmercake komt uit 'A treasury of Jewish holiday baking' van Marcy Goldman . Een ontzettend leuk bakboek waarvan de recepten ingedeeld zijn op de Joodse feestdagen. Deze cake valt onder hoofdstuk Shavuot: deze feestdag werd vorige week gevierd. Als ik het goed heb begrepen betekent 'milchidig' dat deze cake zuivelproduct(en) bevat.

Volgens het oorspronkelijke recept moet eerst een deel melk door het beslag worden gemixt, dan een deel bloemmengsel en afsluitend met weer een deel melk. Omdat de werkwijze van de vorige tulband mij goed beviel, heb ik die toegepast.

Voor een grote tulband:

Chocolade siroop:
40 gram ongezoete cacaopoeder
100 gram kristalsuiker
120 gram water
1/2 t.l. pure vanille extract

Cakebeslag:
226 gram roomboter
400 gram kristalsuiker
5 eieren maat M
2.1/2 t.l. pure vanille extract
240 gram volle melk
400 gram patentbloem
1/2 t.l. zout
1 e.l. maïzena
1 e.l. bakpoeder

Chocolade glazuur:
85 gram roomboter
112 gram pure chocolade
100 gram kristalsuiker
130 gram half om half * of koffiemelk 7.1/2 %
1 e.l. maïzena

poedersuiker (optioneel)

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 170 °C graden. Beboter en bebloem een tulbandvorm. Roer in een steelpan de chocolade siroop ingrediënten en verwarm het op een klein pitje 5 minuten. Laat het afkoelen. Zeef de bloem, bakpoeder, maïzena en zout boven een grote kom. Mix in de kom van een standmixer met de platte klopper (KitchenAid/stand 2) de boter met de suiker in 8-10 minuten romig en bleek. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg pas de volgende toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen. Verlaag de snelheid (KitchenAid/stand 1) en voeg het bloemmengsel en de melk om de beurt toe: het bloemmengsel in 3 delen, de melk in 2 delen. Begin en eindig hierbij met het bloemmengsel. Schraap de zijkanten van de kom regelmatig en voeg pas een volgend deel toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag. Mix, nadat alle ingrediënten zijn toegevoegd, nog 10 seconden. Schep 1/3 deel van het beslag over in een kleine kom en roer de afgekoelde chocolade siroop er door. Schep 2/3 deel van het gele beslag in de tulbandvorm. Giet het chocolade beslag er op, vervolgens het resterende gele beslag. Plaats de tulbandvorm in de onderste helft van de oven. Bak de cake in circa 60 minuten goudbruin en gaar: een satéprikker moet er schoon uitkomen. Haal de cake uit de oven en laat het in de vorm afkoelen.

Verwarm, voor het chocolade glazuur, in een steelpan de boter, chocolade, suiker en de helft van de half om half/koffiemelk tot de chocolade is gesmolten en het net aan de kook is. Vermeng ondertussen de andere helft half om half/koffiemelk met de maïzena en giet dit bij het chocolademengsel. Roer het geheel tot het begint te binden. Verlaag het vuur en roer nog 2-3 minuten. Laat het glazuur afkoelen tot kamertemperatuur. Verwijder de afgekoelde cake uit de vorm en besprenkel de cake met de chocolade glazuur. Bestrooi de cake eventueel met poedersuiker.

* Half om half (half and half) is een Amerikaans zuivelprodukt. Dit is te vervangen door half kookroom en half volle melk.

zaterdag 26 mei 2007

Oat Rye Bread: Country Style




Na het witte brood is het weer tijd voor bruin brood. Opnieuw een recept van George Greenstein. De honing in dit recept kan vervangen worden door suiker en de havervlokken door fijne havermout. Hoewel de rijstijden kort lijken, zijn ze toch langer dan in het boek vermeldt.

Voordeeg (sponge):
302 gram lauwwarm water
2 t.l. droge gist
265 gram tarwebloem

Deeg:
2 e.l. honing
27 gram roomboter
88 gram roggemeel
95 gram havervlokken
147 gram tarwebloem
1.1/2 t.l. broodzout

Glazuur:
300 gram water
2 e.l. maïzena

maïsmeel voor het bestrooien

Giet, voor het voordeeg, het lauwwarme water in de kom van de standmixer en strooi het gist erop: laat de gist in een paar minuten zacht worden. Voeg de tarwebloem toe en mix met de platte klopper (KitchenAid/stand 2) het geheel tot een egaal dik beslag. Dek de kom af en laat het 30-45 minuten rijzen. Voeg de overige (deeg)ingrediënten toe en mix met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) tot het vocht geheel is opgenomen. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed op de laagste stand tot het deeg aan de deeghaak begint te hechten. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe (noot: het deeg leek eerst veel te kleverig, maar na een paar minuten begon het te hechten aan de deeghaak en bleek toevoeging van extra bloem niet nodig). Kneed het deeg vervolgens in 8-10 minuten (KitchenAid/stand 2) tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg in circa 40 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een met olie licht ingesmeerd werkvlak en sla het deeg voorzichtig door. Vorm het deeg tot een bol. Plaats deze op met maïsmeel bestrooid bakpapier, dek het af met ingevet cellofaan, en laat het circa 40 minuten rijzen tot het bijna in volume is verdubbeld. Bestrijk het brood met maïzenaglazuur *. Plaats onderin de oven een diepe bakplaat of ovenschaal met daarboven een rooster met een ovensteen **. Verwarm de oven voor op
195 °C graden. Breng water aan de kook. Giet, zodra de oven op temperatuur is, het kokende water in de diepe bakplaat of ovenschaal en schuif het brood met bakpapier en al op de steen. Sluit onmiddellijk de oven en bak het brood in circa 50 minuten bruin en gaar: wanneer je met je vinger op de bodem van het brood tikt, moet het hol klinken.

* Breng voor het glazuur 240 gram water aan de kook. Los de maïzena op in 60 gram koud water en roer dit door het kokende water tot het gebonden en helder van kleur is. Laat het afkoelen.

** Ik gebruik een simpele terracotta schotel, gekocht bij een tuincentrum.


vrijdag 25 mei 2007

London Bloomers




Het afgelopen jaar heb ik verschillende keren geprobeerd 'Secrets of a jewish baker' van George Greenstein te bestellen, omdat ik daar verschillende goede recenties over had gelezen. Maar telkens kreeg ik, na de bestelling een paar keer te hebben verlengd, het boek niet geleverd door Amazon. Een paar weken geleden maakte Lien, van Notitie van Lien, mij er op attent dat het bakboek opnieuw werd gedrukt en dat je je er voor in kon schrijven. Gelijk gedaan en gisteren werd het lang gekoesterde boek bezorgd.

Ik ben begonnen met een eenvoudig wit melkbrood. George Greenstein heeft het recept van dit Engelse brood afgeleid van een recept van zijn vriend en collega Bob Schild. Volgens deze Bob moet het brood 13 keer worden ingesneden alvorens het wordt gebakken. Ik heb wat minder keer ingesneden.


De hoeveelheden heb ik aangepast aan 2 bakvormen van 21.1/2 x 11.1/2 x 7 cm.

200 gram lauwwarm water
4 t.l. droge gist (iets minder dan het oorspronkelijke recept)
176 gram patentbloem
824 gram tarwebloem
90 gram volle melkpoeder
1 e.l. broodzout (iets minder dan het oorspronkelijke recept)
400 gram ijskoud water (ik heb koud water uit de kraan gebruikt)

maanzaad om het brood mee te bestrooien

Giet het lauwwarme water in de kom van de standmixer en strooi de gist er op. Laat de gist een paar minuten zacht worden. Voeg de overige ingrediënten toe en mix eerst met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) het geheel goed door elkaar tot het vocht geheel is opgenomen. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed het deeg (KitchenAid/stand 2) in 8-10 minuten tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat maar iets blijft plakken aan de bodem. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg in circa 60 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een met bloem bestoven of een met olie licht ingesmeerd werkvlak en sla het deeg voorzichtig door. Verdeel het in 2 gelijke stukken, vorm ieder stuk tot een bol en laat het 15 minuten afgedekt (met een theedoek of met olie ingesmeerd cellofaan) rusten. Vorm de stukken deeg tot broden en doe het over in de met olie ingesmeerde broodvormen. Dek het af met (met olie ingesmeerd) cellofaan en laat het op een warme plaats circa 45 minuten rijzen tot het bijna in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Besproei de broden met iets water en bestrooi het met maanzaad. Snijd de broden in, plaats het in de oven, en bak het af in 35-45 minuten. Wanneer je met je vingers op de onderkant van een brood tikt, moet het hol klinken. Laat de broden afkoelen op een rooster.

dinsdag 22 mei 2007

Absolutely the best yellow cake




Toen ik op de middelbare school zat, ging ik bijna iedere vrijdagmiddag uit school bij mijn oma langs. Een kleine, hele lieve, zorgzame en altijd bezige vrouw. Naast in de (groenten)tuin, was zij ook vaak in de keuken te vinden. Zo bakte zijn iedere vrijdagmiddag een aantal cakes, waarvan ik er dan 1 mocht meenemen naar huis. Soms mocht ik haar helpen bij het bereiden van de cakes. Ik herinner mij nog goed dat, nadat het beslag gemixt was, ik nog 100 keer met een potlepel er door moest slaan. Dan werd het, volgens mijn oma, nog luchtiger. In mijn beleving waren dit dan ook de lekkerste cakes die ik ooit geproefd heb.

Tja, en dan probeer je dat resultaat natuurlijk te evenaren. Sinds mijn trouwen heb ik heel wat cakes gebakken. Er zaten zeker hele lekkere bij, maar die ik vandaag heb gebakken komt heel dicht in de buurt bij die van mijn oma.

Het recept komt uit 'Great cakes: over 250 recipes to bake, share, and enjoy' van Carole Walter. Een boek waar ik nog veel uit hoop te bakken. De hoeveelheden worden aangegeven in cups en spoons. Dit heb ik omgerekend naar grammen.


Voor een grote tulband:

400 gram patentbloem
1 e.l. bakpoeder
1/4 t.l. zout
226 gram zachte roomboter
400 gram super fijne kristalsuiker
1.1/2 t.l. pure vanille extract
4 eieren maat M (200 gram)
240 gram volle melk

De inhoud van een t.l. is 5 ml. en van een e.l. 15 ml.

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 170 °C graden. Beboter en bebloem een tulbandvorm. Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven een grote kom. Snijd de boter in stukken en doe het in de kom van de standmixer. Mix met de platte klopper (KitchenAid/stand 2) de boter romig. Voeg lepel voor lepel de suiker toe en mix het geheel 8-10 minuten. Schraap regelmatig de zijkanten van de kom met een spatel. Voeg de vanille extract toe. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg pas de volgende toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen. Verlaag de snelheid (KitchenAid/stand 1) en voeg het bloemmengsel en de melk om de beurt toe: het bloemmengsel in 4 delen, de melk in 3 delen. Begin en eindig hierbij met het bloemmengsel. Schraap de zijkanten van de kom regelmatig en voeg pas een volgend deel toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag. Mix, nadat alle ingrediënten zijn toegevoegd, nog 10 seconden. Schep het beslag in de vorm en plaats het in de onderste helft van de oven. Bak de cake in circa 60 minuten goudbruin en gaar: een satéprikker moet er schoon uitkomen. Haal de cake uit de oven en laat het eerst 10-15 minuten in de vorm afkoelen. Haal de cake uit de vorm en laat het verder afkoelen.

zondag 20 mei 2007

Saffraan broodjes




Deze keer een variant op het recept van de brotgewürz bolussen: saffraan bollen. Bij de Aldi vond ik afgelopen zaterdag glazen flesjes met 1/10 grams rode plastic bakjes saffraanpoeder. Hartstikke makkelijk in gebruik. Natuurlijk kan het deeg op dezelfde manier gemaakt worden als bij de brotgewürz bolussen, maar deze keer heb ik de broodbakmachine gebruikt en daar het deeg in laten kneden en rijzen. Dit 'dough' programma duurt (Panasonic SD253) 2 uur en 20 minuten. Het deeg laat zich heel makkelijk vormen in bolussen, vlechtjes enz.

Voor 12 broodjes:

Deeg:
500 gram tarwebloem

1 t.l. gedroogde gist
60 gram witte basterdsuiker
200 gram volle melk
0,2 gram saffraanpoeder
2 eieren maat M
50 gram zachte roomboter
1.1/2 t.l. zout

Glazuur:
1 ei

1 e.l. volle melk
fijne suikerparels

De inhoud van een t.l. is 5 ml en een e.l. 15 ml.

Verwarm de melk (magnetron: 1 minuut/600 watt) en los de saffraanpoeder erin op. Doe alle (deeg)ingrediënten, volgens de volgorde die de handleiding van de broodbakmachine aangeeft, in het bakblik. Plaats het bakblik in de broodbakmachine en stel de machine in: programma 'dough'.

Stort het deeg op een licht geolied werkblad. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken (75 gram) en bol de stukken op. Laat de bollen 10 minuten afgedekt (onder ingevet cellofaan of een theedoek) op het aanrecht rusten*. Vorm de bollen in de desgewenste vorm en plaats ze op een met bakpapier bekleed bakblik (of op 2 als je net als ik een kleine oven hebt). Dek de broodjes af met ingevet cellofaan en laat ze op een warme tochtvrije plaats rijzen tot bijna dubbele volume. Kluts het ei met de melk en bestrijk de broodjes er mee: maak de broodjes af met wat suikerparels. Verwarm de oven voor op 180 °C graden. Bak de broodjes in het midden van de oven in 16-18 minuten goudbruin en gaar. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

* Wanneer je voor bolletjes kiest, kunnen de bollen gelijk op een met bakpapier bekleed bakblik.

woensdag 16 mei 2007

Citroen bollen met cranberry's en rozijnen




Deze posting, van 'Notitie van Lien', maakte mij erg nieuwsgierig naar de producten van Herbs 'n Spices. Eenmaal daar even rondgeneusd te hebben, heb ik er een bestelling geplaatst. Gisteren bezorgde de postbode de verschillende zakjes kruiden, waaronder een zakje Australia'n Lemon (lemon myrtle sprinkle). Na het openen van het zakje, kwam er een heerlijke frisse aroma uit. 'Hier ga ik als eerste wat mee doen', dacht ik.

Maar eerst had ik nog een karwijtje te doen: de oven schoonmaken. Na de afgelopen jaren verschillende schoonmaakmiddelen en spuitbussen te hebben gebruikt, vind ik de volgende manier het beste werken.

Smeer, met de zachte kant van een schuursponsje, de wanden en bodem van de oven in met groene zeep. Doe dit ook eventueel met de bakplaten/-blikken en plaats deze onderin de oven. Zet een schaaltje met ammonia in de oven en sluit de ovendeur. Laat dit een nacht inwerken. De volgende dag laten de aangebakte resten zich moeiteloos verwijderen met een natgemaakt sponsje.

Dit werkt overigens ook hartstikke goed met de skottelbraai. Smeer de vieze onderdelen in, plaats deze in een vuilniszak met een schaaltje ammonia en sluit de zak af.
Ik heb dit onderlaatst nog gedaan met de barbecue onderdelen van de skottelbraai. 't Ziet er weer als nieuw uit!

Goed, de oven is inmiddels uitgesopt, tijd voor de bollen!

Voor 12 bollen:

Deeg:
400 gram tarwebloem
1.1/2 t.l. droge gist
2 e.l. kristalsuiker
190 gram lauwe melk
1 ei maat M
30 gram zachte roomboter
1.1/4 t.l. broodzout
1.1/2 t.l. Australia'n lemon (of 2 t.l. geraspte citroenschil)

Vulling:
75 gram gedroogde cranberry's
75 gram gele rozijnen

De inhoud van een t.l. is 5 ml. en van een e.l. 15 ml.

Doe 1/3 deel van de bloem, de gist, suiker en melk in de kom van de mixer en mix het met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) of met een garde tot een dik beslag. Verwijder de platte klopper en dek de kom af: laat het 20 minuten rusten. Voeg de overige (deeg)ingrediënten toe en kneed met de deeghaak in circa 8 minuten (KitchenAid/stand 2) het deeg soepel en elastisch dat de zijkanten van de kom loslaat. Voeg de cranberry's en rozijnen toe en kneed het geheel nog een minuut tot de vruchtjes goed verdeeld zijn door het deeg. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom, keer het deeg zodat alle kanten met olie is bedekt, en dek het af met (met olie ingesmeerd) cellofaan. Laat het deeg 60-90 minuten rijzen op een warme plaats, totdat het deeg in volume is verdubbeld. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, sla het voorzichtig door en verdeel het in 12 gelijke stukken. Bol de stukken op en plaats de bollen op een met bakpapier bekleed bakblik. Dek het af met (met olie ingesmeerd) cellofaan en laat het circa 60 minuten op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot de bollen in volume bijna zijn verdubbeld. Verwarm de oven voor op 220 °C graden. Bak de bollen in het midden van de oven in 10-12 minuten goudbruin en gaar. Laat de bollen afkoelen op een rooster.

woensdag 9 mei 2007

Mokka muffins met chocolade en pecannoten




Hoewel de titel zegt dat het over muffins gaat mét pecannoten, moet ik bekennen dat in deze muffins geen pecannoten zitten: mijn kinderen houden er niet van. Het recept vraagt om melk chocolade chips, maar dat kan ook vervangen worden door pure- of witte chocolade. In deze muffins zit witte chocolade. De chips heeft Arden voor mij meegenomen uit New York.



In Nederland nauwelijks te koop. Maar de chips kunnen heel goed vervangen worden door in stukjes gehakte repen chocolade. Meestal neem ik dan kleine reepjes van 40 gram: deze zijn in een handomdraai met een scherp mes in kleine blokjes gehakt. Het originele recept komt overigens van Epicurious.

Voor 24 stuks:

100 gram heet water
5 t.l. espresso poeder
190 gram karnemelk
160 gram zonnebloemolie
3 eieren maat M
1.1/2 t.l. vanille extract
420 gram patentbloem
160 gram kristalsuiker
120 gram gele basterdsuiker
5 e.l. ongezoete cacaopoeder
1.1/2 t.l. bakpoeder
1.1/2 t.l. baking soda
1/2 t.l. zout
200-300 gram melk chocolade chips
190 gram gehakte en geroosterde pecannoten

De inhoud van een t.l. is 5 ml. en van een e.l. 15 ml.

Verwarm de oven voor op 180 °C graden. Beboter en bebloem 2 muffinvormen of vul het met papieren vormpjes (caises). Roer de espressopoeder door het hete water tot het opgelost is. Klop met een garde in een kom de karnemelk, olie, eieren en vanille en voeg de espresso toe: roer het goed door. Meng met de platte klopper in de kom van de standmixer (KitchenAid/stand 1) de bloem, suiker, basterdsuiker, cacao, bakpoeder, baking soda en zout. Voeg al mixend het karnemelkmengsel toe. Mix vervolgens het geheel (KitchenAid/stand 2) tot een egaal beslag. Voeg de chocolade chips en pecannootstukjes toe en mix nog 10 seconden of schep het met een spatel door het beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes. Bak de muffins, plaat voor plaat, in het midden van de oven in 25 minuten gaar: een satéprikker moet er schoon uitkomen. Laat de muffins 5 minuten in de vorm afkoelen, daarna op een rooster.

zaterdag 5 mei 2007

Ananas kokos muffins




Volgens Piet Paulusma is het zomerse weer bijna ten einde. Om het toch nog een beetje vast te houden heb ik vandaag tropisch getinte muffins gebakken met als ingrediënten o.a. kokos, ananas en donkere rum. Neem de basterdsuiker waar je voorkeur naar uitgaat: witte, lichtbruine of donkerbruine. Voor deze heb ik witte basterdsuiker gebruikt. Zorg wel dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Het recept heb ik geknipt uit de verpakking van een pak patentbloem, meegenomen uit Duitsland.

Voor 12 stuks:

250 gram ananas uit blik
250 gram yoghurt
1 e.l. donkere rum
100 gram neutraal smakende olie b.v. zonnebloemolie
150 gram basterdsuiker
1 ei maat M
200 gram patentbloem
2 t.l. bakpoeder
50 gram geraspte kokos

De inhoud van een t.l. is 5 ml. en van een e.l. 15 ml.

Verwarm de oven voor op 180 °C graden. Snijd de ananas in kleine stukjes en laat het goed uitlekken. Beboter en bebloem een muffinvorm of vul het met papieren vormpjes (caises). Doe de yoghurt, rum, olie, basterdsuiker en het ei in de kom van de standmixer en mix het met de platte klopper (KitchenAid/stand 2) tot een egale massa. Meng in een ander kom de bloem, bakpoeder en kokos. Schep dit, al mixend (KitchenAid/stand 1), bij het beslag en mix door tot het geheel is opgenomen in het beslag. Let op: mix niet te lang! Voeg de ananasstukjes toe en mix nog 20 seconden of schep het met een spatel door het beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes: dit gaat het makkelijkst met een ijslepel. Bak de muffins in het midden van de oven in circa 25 minuten goudgeel. Laat de muffins eerst 5 minuten afkoelen in de vorm, daarna op een rooster.

Het resultaat is een smeuïge, friszoete muffin.

dinsdag 1 mei 2007

Aardappel rozemarijn vlechtjes




Door toevoeging van aardappelpureevlokken, worden broodjes net even wat zachter van structuur. Het deeg van onderstaand recept laat zich heel makkelijk vormen tot vlechtjes, knoopjes, bollussen etc. De vorm die ik heb gebruikt en veel anderen zijn heel goed uitgelegd/getekend in 'Bread: A Baker's Book of Techniques and Recipes' van Jeffrey Hamelman. Deze vorm noemt hij 'one-strand rolls, method three' (blz. 295). Gewone ronde bolletjes kunnen natuurlijk ook.

Voor 12 stuks:

410 gram tarwebloem
40 gram aardappelpureevlokken
1.1/4 t.l. droge gist
2 e.l. (magere) melkpoeder
1 e.l. kristalsuiker
300 gram handwarm water
1.1/2 t.l. gedroogde rozemarijn
1.1/4 t.l. broodzout
30 gram roomboter

Voor glazuren:
1 ei losgeklopt met 1 e.l. water

De inhoud van een t.l. is 5 ml. en van een e.l. 15 ml.

Doe de bloem, pureevlokken, gist, melkpoeder en suiker in de kom van de standmixer en meng het met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) door elkaar. Giet, terwijl de mixer draait, het water er bij en mix door tot het water is opgenomen. Verwijder de platte klopper en dek de kom af: laat het 20 minuten rusten. Voeg de rozemarijn, broodzout en boter toe en kneed met de deeghaak in circa 8 minuten (KitchenAid/stand 2) het deeg soepel en elastisch dat de zijkanten van de kom loslaat. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom, keer het deeg zodat alle kanten met olie is bedekt, en dek het af met (met olie ingesmeerd) cellofaan. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen, totdat het deeg in volume is verdubbeld. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, sla het voorzichtig door en verdeel het in 12 gelijke stukken. Vorm het deeg en plaats de vlechtjes op een met bakpapier bekleed bakblik, dek het af met (met olie ingesmeerd) cellofaan, en laat het circa 45 minuten op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot het in volume bijna is verdubbeld (mijn oven is niet zo groot, daarom heb ik de vlechtjes verdeeld over 2 bakblikken).



Verwarm de oven voor op 180 °C graden. Kwast de vlechtjes met het ei glazuur en bak ze in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat de vlechtjes afkoelen op een rooster.

Bananen confituur

Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...