donderdag 20 december 2007

Colossal peanut butter cookies























En of deze koekjes kolossaal zijn. Koeken dus! Als je weet dat de koeken hierboven op de foto op een ontbijtbordje liggen, kun je misschien een voorstelling maken van de grootte. Maar een echte pindakoekliefhebber heeft natuurlijk geen moeite met zo'n hap. Wanneer de koeken zijn gebakken hebben ze snel de neiging om te breken. Verplaats de koeken daarom voorzichtig naar een plat vlak en nadat ze wat zijn afgekoeld naar een rooster.

Kleine koekjes kunnen natuurlijk ook gemaakt worden van dit beslag. Schep dan met een cookiescoop (inhoud van 15 ml) bolletjes, plet deze 1 keer iets met een vork, en bak ze in circa 15 minuten gaar.

Het resultaat zijn brosse koeken waarvan je de pindakaas goed proeft.

325 gram patentbloem
2 t.l. bakpoeder
1/2 t.l. baking soda
1/4 t.l. zout
227 gram zachte roomboter
260 gram pindakaas (gewone volvette)
200 gram kristalsuiker
200 gram donkerbruine basterdsuiker
2 eieren maat M
1 e.l. pure vanille extract
100 gram ongezoute pinda's

Zeef de bloem, bakpoeder, baking soda en zout boven een kom. Hak de pinda's in kleine stukjes (10 seconden in een keukenmachine of hakmolentje van een staafmixer). Mix in een andere kom de boter, suikers en pindakaas luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg pas een volgende toe als de vorige geheel opgenomen is in het beslag. Voeg de vanille toe. Voeg lepel voor lepel het bloemmengsel toe: schraap de zijkanten van de kom regelmatig schoon. Voeg op het laatst de gehakte pinda's toe en mix het geheel tot een egaal beslag. Laat het beslag afgedekt 30-45 minuten in de koelkast afkoelen. Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Schep een ijslepel (muffinscoop) vol beslag, strijk met de platte kant van een mes het teveel weg, en plaats 4-6 bollen op een met bakpapier beklede bakplaat. Plet de bollen met een natgemaakte muis van de hand tot een cirkel van circa 7 cm doorsnede. Trek met een vork 2 kruizen over elkaar. Bak de koeken in het midden van de oven in 18-20 minuten gaar: de randen zijn goudbruin verkleurd en het midden nog steeds zacht. Schuif voorzichtig de pindakoeken op een omgekeerde bakplaat of aanrecht en laat ze 5 minuten afkoelen, daarna op een rooster.

Naar: Tish Boyle The good cookie

3 opmerkingen:

atelierlemlem zei

Hoi, je ziet het, nu ik een blog pauze heb, ben ik heel vaak in de keuken te vinden om vanalles te bakken! Deze koekjes dus ook, en ze zijn prima gelukt. Alle kinderen hier lusten ze (gebeurd niet altijd met mama's kook en bak experimenten helaas..) en dat is een groot compliment voor jou!

Gea zei

... maar toch ook een groot compliment voor jou!

Vind jij het ook zo mooi om te zien dat er, van hetgeen je met plezier hebt klaar gemaakt, genoten wordt? En helemaal als er om een tweede wordt gevraagd ;-D

Anoniem zei

Vandaag deze koekjes gebakken, heerlijk! Genoeg voor een weeshuis;)

Groet, Maaike