zaterdag 23 februari 2008

Barbara's Watch Hill sour cream coffeecake
Deze heerlijke cake is zo gemaakt en net even iets specialer dan de gebruikelijke gele cakes. Een gesnipperde lichtzure appel kan als extra smaakmaker aan het notenmengsel worden toegevoegd tussen de 2 lagen beslag in.

1 t.l. kaneel
100 gram kristalsuiker
60 gram grofgehakte walnoten

300 gram patentbloem
2 t.l. bakpoeder
1/2 t.l. baking soda
1/4 t.l. zout

75 gram zachte roomboter
65 gram plantaardige olie (neutraalsmakend: b.v. zonnebloemolie)
200 gram kristalsuiker
2 eieren maat L (ik heb 3 eieren maat M gebruikt)
225 gram zure room (ik heb crème fraîche gebruikt)
2 t.l. pure vanille extract

bakvorm van circa 22 x 33 cm *

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Beboter de bakvorm en bekleed het met bakpapier over de volle lengte, hangende over de lange zijden. Bestuif de onbedekte (korte) zijden met bloem. Meng 100 gram suiker met de kaneel en de gehakte walnoten. Zeef boven een kom de bloem, bakpoeder, baking soda en zout: zet apart. Mix in een andere kom de boter, olie en 200 gram suiker luchtig en bleek. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg pas een volgende toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen. Voeg de helft van het bloemmengsel toe, dan de zure room en vanille, daarna de andere helft van het bloemmengsel. Voeg steeds pas een volgend deel toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen, maar mix niet te lang. Schep de helft van het beslag in de bakvorm en strijk dit glad: strooi de helft van het walnotenmengsel erover. Schep het resterende deel beslag hierop, strijk het glad, en strooi de overgebleven helft van het walnotenmengsel erover. Bak de cake in het midden van de oven in 35-40 minuten in de bakvorm gaar: een satéprikker moet er schoon uitkomen.

Volgens het originele recept moet de cake warm geserveerd worden. Dat heb ik niet gedaan. Eerst heb ik de cake 20 minuten in de vorm laten afkoelen. Vervolgens de cake uit de vorm opgetild aan het bakpapier en verder af laten koelen op een rooster.

* Deze cake kan ook gebakken worden in een tulbandvorm met een verwijderbare bodem van circa 24 cm Ø. Beboter en bebloem de tulband en bak de cake in 55-65 minuten gaar.

Bron: King Arthur Flour

3 opmerkingen:

Lien zei

o mjammie, wat een plaatje van een cake. Ziet er verrukkelijk uit!!

Anoniem zei

Cake gaat er hier altijd in. Wordt de cake niet vochtig als hem wat langer bewaard ? Meestal doe ik een halve cake in de vriezer maar dat ligt ook een beetje aan de ingredienten/vulling. Ik ga hem zeker uitproberen.
Groeten Renée

Gea zei

@ Renée: Ook deze cake wordt naar gelang het bewaard wordt vochtiger/vaster. Invriezen is een optie ... offe ... heel snel opeten ;-D

Ik vraag me wel af of het bovenste laagje walnotenmengsel (de streusel) nog steeds krokant is als de cake ingevroren is geweest.

Laat je mij het weten als je het uitgeprobeerd hebt?