vrijdag 12 april 2013

Wonderpan: Absolutely the best yellow cake
Het eerste cakerecept dat ik op deze blog plaatste was die van Carole Walter: Absolutely the best yellow cake. Deze cake heb ik daarna zo vaak gebakken: het is echt een 'winner'! Waarom deze nog een keer plaatsen als het er al opstaat? Sinds kort ben ik in het bezit van een wonderpan, een AlHo Senior, een aluminium pan dat als oven werkt op een gasfornuis. Volgens een tante lijkt de cake hierin gebakken het meest op de cake die mijn oma bakte: waarover ik ook sprak in bovengenoemde post.Wanneer je in het bezit bent van een wonderpan kun je in principe ieder recept voor cake/koek gebruiken, alleen de bakwijze is anders. Ik zal hieronder de bakwijze noemen zoals ik het doe, maar het is iets wat je moet ervaren/ondervinden. Wat voor mij werkt, hoeft voor jou niet te werken. Het ene gaspit is de andere niet ... kortom, je moet het gewoon uitproberen.

Mijn moeder heeft beide cakes geproefd en beweert dat de cake uit de wonderpan het lekkerste is. Misschien dat de cake uit de wonderpan iets smeuïger is, maar beide zijn ontzettend lekker!

300 gram patentbloem
2 t.l. bakpoeder
1/4 t.l. zout
170 gram zachte boter
300 gram suiker
1/2 flesje dr Oetker vanille extract (zo'n klein buisje)
3 eieren maat L
180 ml melk

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Beboter en bebloem de tulbandvorm. Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven een kom. Mix de boter, suiker en extract romig en bleek. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg pas de volgende toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen. Voeg het bloemmengsel en de melk om de beurt toe: het bloemmengsel in 3 delen, de melk in 2 delen. Begin en eindig hierbij met het bloemmengsel. Schraap de zijkanten van de kom regelmatig en voeg pas een volgend deel toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag. Plaats de vlamverdeler van de wonderpan recht boven het kleinste gaspit. Plaats hierop de buitenpan. Schep het beslag in de tulbandvorm en zet deze in de buitenpan. Sluit de pan af met het deksel. Zet het vuur op half en laat de wonderpan in 3 minuten warm worden. Draai het vuur geheel laag en dan een kleine slag groter zodat het net niet helemaal klein is. Bak de cake, zonder het deksel op te lichten, in circa 60 minuten goudbruin en gaar. Wanneer de cake de zijkanten los laat en de steektest is schoon, dan is de cake gaar. Haal de tulbandvorm uit de pan en laat het 5 minuten afkoelen op een rooster. Klop de cake voorzichtig los en giet het uit de vorm op een rooster.

14 opmerkingen:

Corrien zei

Hoi Gea,
Mijn eerste baksel in de wonderpan is gelukt! Ik heb je recept gevolgd.
Het is idd nog uitvogelen met het gas, want mijn cake heeft er ruim 1 3/4 uur over gedaan om te garen! Volgende keer zet ik de gaspit wat hoger.
Bedankt!!

Anoniem zei

Dank je wel voor je duidelijke recept, ga ik zeker proberen. Tot nu toe alleen kant en klaar mixen. Wat is graag wil weten van je is: wanneer haal je het deksel van de pan af? Stort je hem gelijk op het rooster om af te koelen of laat je het nog even met deksel en al staan? Alvast bedankt voor je antwoord. Groetjes Willy

Gea zei

Dag Willy,
Wanneer de cake 60 minuten heeft gebakken, kun je gerust de deksel optillen om een gaarheidtest te doen.
Wanneer de cake nog niet gaar is, sluit je de pan weer af met het deksel en laat je het nog een minuut of 5 bakken.
Wanneer de cake gaar is, haal je de tulbandvorm uit de buitenpan en zet je de tulbandvorm op een rooster om het vervolgens 5 minuten te laten afkoelen.
Neem de tulbandvorm in een hand en sla met de andere (niet te hard) tegen de zijkant zodat de cake volledig los komt te liggen.
Wanneer de cake los is van de vorm kun je het voorzichtig storten op een bord of rooster om het verder af te laten koelen.
Zo moet het lukken.

Anoniem zei

Hallo Gea,

hier ben ik weer.
Als je even op mijn fotoalbum kijkt dan zie je dat de cake deze keer perfect is. http://www.ipernity.com/doc/98058/17079945 Ben er gelijk aan begonnen.
Ik had nog een pak koopmans fijne cakemix in huis en heb er nog een paar druppels citroenextract bij gedaan. De volgende cake die ik ga maken is degene waar jij het recept van heb gegeven. Nogmaals Dank!
Hartelijke groeten,
Willy

Soepkipje zei

He Gea wat leuk dat je weer actief bent hier! Via Willy en ipernity kwam ik bij deze cake uit en ga die zeker een keer proberen!

Dankjewel! :-))

Anita zei

wat een leuke wonderpan zeg :) Waar kan ik kopen?

Gea zei

@ Soepkipje: Actief is een groot woord hoor ;)
Zit jij nog op het 'bakkersforum'?

@ Anita: Je kunt de wonderpan, zoals het vroeger (lees: 50 jaar geleden) gemaakt werd, niet meer kopen in de winkel. Vanuit Italië komen wonderpannen bestaande uit 3 delen, maar deze 'ouderwetse' is de beste! Misschien als je eens vraagt in je omgeving of een oproepje op een prikbord in een supermarkt plaatst (of plaatselijk krantje als die er is) dat je er dan ook eentje vindt.

Sjoerd zei

Hallo Anita,

Ik heb twee wonderpannen,je mag er eentje van me overnemen.

Groet Sjoerd

Anoniem zei

Www.dewonderpan.nl

Hier kan je ze weer kopen

Groeten

Anoniem zei

Hoi Gea,
Dit is echt een heerlijke cake. Ik heb hem nu al een aantal keren gebakken. Hij staat nu op het gas in mijn oude wonderpan,( die ik voor 4.50euro in de kringloopwinkel scoorde), afgedekt met een dikke laag aardbeien. Ben benieuwt hoe de cake nu gaat worden. Dank je wel voor het delen van je lekkere recepten.
Groetjes Marian.

Gea zei

@ Marian: You're welcome!

Anoniem zei

Heb ook zo een zelfde wonderpan als u op de kop kunnen tikken.
Nu is mijn vraag het gat in de deksel is dat open of zit daar een kijkglas inbij mij is hij open

Mvg jan

Gea zei

@ Jan: Er hoort een micaglaasje in het gat. Ik heb weleens gezien dat iemand dat had opgelost door er een borrelglaasje in te plaatsen, maar eerlijk gezegd vind ik dat wel link. Het is belangrijk dat het dicht is, anders raak je meteen alle warmte kwijt en mislukt het bakken. Succes!

Anoniem zei

Oke bedankt voor de snelle reactie heb een vuurvast koffie glas wat precies past

Mvg. Jan