woensdag 8 mei 2013
Ghriba: Marokkaanse kokoskoekjes
Onlangs kwam ik op de weblog Safrana & Argana terecht: wat een leuke recepten staan daarop. Ik heb vandaag dankbaar gebruik gemaakt van haar eigen recept voor Ghriba: kokos en griesmeelkoekjes. Deze Marokkaanse koekjes zijn supermakkelijk te maken, vooral als je in het bezit bent van een cookiescoop.
Ik heb mijn grote internetvriendin geraadpleegd op de naam Ghriba, of dit de naam is voor Marokkaanse kokoskoekjes. Dat antwoord moest zij mij schuldig blijven, maar door de informatie die ik van haar kreeg, kreeg ik wel meer en meer het idee dat de naam te maken had met de vorm van het koekje en niet zozeer de ingrediënten. Laat gerust een reactie achter als je het antwoord weet.
Wanneer je een hap neemt van dit koekje is het de kokos en de griesmeel het eerste dat je proeft, daarna pas het zoete van de poedersuiker. Op mijn blog staat ook een recept voor traditionele kokoskoeken zoals we ze hier in Nederland kennen. Ook zeker een succesrecept, maar als ik moest kiezen tussen deze en die van Safrana & Argana, dan koos ik voor de laatstgenoemde. De smaak is net iets specialer. Dit koekje zal zeker niet misstaan binnen het assortiment van 'banketkoekjes' bij de warme bakker.
In het oorspronkelijke recept worden de koekjes gebakken op 180 °C graden. Ik merkte dat dat voor mijn oven te heet was (de koekjes kleurde te snel) en heb een deel gebakken op 170 °C graden en 175 °C graden.
Voor 60 koekjes:
250 gram fijne griesmeel (semolina)
350 gram fijngeraspte kokos
200 gram poedersuiker
2 t.l. bakpoeder
5 eieren maat M
150 ml zonnebloemolie
100 gram gesmolten boter (afgekoeld)
rasp van 1 a 2 (schoongeboende) citroenen
2 royale eetlepels jam (abrikoos, pruim, marmelade, perzik)
Meng de griesmeel, kokos, poedersuiker en bakpoeder door elkaar. Mix de eieren, olie en boter: voeg aan het einde de rasp en jam toe en mix het geheel tot een egale massa. Voeg de droge ingrediënten toe en mix het geheel goed door elkaar: zet het beslag 10 minuten weg zodat het griesmeel en de kokos wat vocht in zich kan opnemen en het beslag wat steviger wordt. Schep, met een cookiescoop, porties beslag (of rol met ingevette handen bolletjes beslag ter grootte van een walnoot) en leg deze ruim genoeg uit elkaar op een met bakpapier bekleed bakblik. Bak de koekjes, in een voorverwarmde oven, in 10 tot 12 minuten gaar en goudbruin. Verplaats de koekjes voorzichtig (zorg dat ze niet breken) naar een rooster en laat ze afkoelen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Bananen confituur
Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...
-
Deze koek is bij mij nog nooit mislukt. Het is een makkelijk recept en snel gemaakt. Ik bak er altijd 2 tegelijk, want als ik ze beide niet ...
-
Terwijl ik het www afzocht naar een geschikt recept voor een biscuitbodem voor een monchoutaart, stuitte ik op een recept voor 'bokkep...
-
Een paar weken geleden proefde ik deze bladerdeeghapjes op de verjaardag van een vriendin. Deze mini quiches zijn nog iets kleiner dat de va...
4 opmerkingen:
Hallo,
ze zien er erg lekker uit en wel zo handig met een cookiescoop, die moet ik maar eens gaan halen.
De naam griba heeft met de vorm te maken. Griba's zijn voornamelijk ronde koekjes. Traditioneel zijn het zanderige koekjes (staat nog 1 recept op mijn blog) en tegenwoordig worden vele ronde koekjes onder dezelfde naam geschaard.
Groet,
Fatima
Dank voor je reactie, Fatima ^^
Dan zat ik toch wel goed met de betekenis van de naam 'Ghriba'.
Mijn cookie scoop komt uit de VS, maar ik heb ze ook zien liggen bij de Makro.
Ziet er lekker uit
Maar 250 gram zonnebloemolie, moet dat niet 250 ml zijn?
Alvast bedankt!
@ Anoniem: Goed dat je me er op attendeert. We hebben het overigens beide niet juist: het moet 150 ml zijn (zie het recept van Fatima).
Een reactie posten