zaterdag 11 mei 2013
Rabarber-custard taart
De eerste rabarber van eigen moestuin kon geplukt worden en niets is lekkerder dat de eerste rabarberstelen te gebruiken voor gebak. Voor moederdag heb ik deze rabarber-custard taart gebakken. De korst is lekker knapperig en de smaak van de vulling voortreffelijk: het frisse van de rabarber, het zoete van de custard en het kruidige van de nootmuskaat zonder overheersend te zijn.
Dat de taart maar voor een deel op de foto staat heeft een reden: het is een beetje mislukt. De randen van het deeg had ik niet goed genoeg tegen elkaar aangedrukt, waardoor de kap nagenoeg los lag van de taart :( Misschien een optie om in plaats van een hele kap, repen deeg zigzag-gewijs (net als bij een appeltaart) op de taart te plaatsen. Aandachtspuntje voor de volgende keer, want die gaat er zeker komen!
280 gram patentbloem
1/4 t.l. zout
150 gram roomboter
75 ml. koud water (voor mijn deeg was 60 ml. voldoende)
Doe de bloem en zout in een kom. Voeg de boter toe en snijd het met 2 messen in kleine stukjes. Voeg lepel voor lepel het water toe, terwijl je het geheel mixt (met b.v. deeghaken) tot een stevig en soepel deeg. Verpak het deeg in cellofaan en leg het 30 minuten weg in de koelkast. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Rol beide stukken uit tot 1 lap voor de bodem van de taart en 1 lap voor de bovenkant. Leg de lap voor de bodem in een beboterde vlaaienvorm.
3 eieren - geklutst -
45 ml. melk
600 gram rode rabarber - in stukjes gesneden -
50 ml. water
400 gram kristalsuiker
50 gram patentbloem
3/4 t.l. nootmuskaat (ik heb een 1/2 t.l. gebruikt)
1 e.l. roomboter
Doe de rabarber en het water in een pan met een dikke bodem. Kook het onder voortdurend roeren zacht (circa 10 minuten). Mix de geklutste eieren met de melk schuimig. Mix de rabarber, suiker, bloem en nootmuskaat: voeg beide mengsel bij elkaar en schep het goed door. Giet de vulling in de vlaaienvorm.
Verdeel 1 eetlepel roomboter in klontjes over de vulling. Sluit de taart af met de lap voor de bovenkant. Druk de randen aan elkaar aan en snijd hier en daar een (stoom)gaatje in de bovenkant. Bak de taart in circa 40 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 190 °C.
Bron: ABCnews
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Bananen confituur
Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...
-
Deze koek is bij mij nog nooit mislukt. Het is een makkelijk recept en snel gemaakt. Ik bak er altijd 2 tegelijk, want als ik ze beide niet ...
-
Terwijl ik het www afzocht naar een geschikt recept voor een biscuitbodem voor een monchoutaart, stuitte ik op een recept voor 'bokkep...
-
Een paar weken geleden proefde ik deze bladerdeeghapjes op de verjaardag van een vriendin. Deze mini quiches zijn nog iets kleiner dat de va...
2 opmerkingen:
hoi ,lijkt mij lekker,maar waarom heet deze taart rabarber custard,ik kan nergens de custard vinden in het recept.
Custard wordt gemaakt van melk en eieren, de eerst 2 ingrediƫnten van de vulling. Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Custard
Een reactie posten