dinsdag 16 juli 2013

Wonderpan: Chai Banana Bread


















Wat te doen met overrijpe bananen die niemand meer wil? Tada ... een kruidige bananencake!

300 gram geprakte rijpe banaan
2 eieren
80 gram magere yoghurt
75 gram gesmolten boter
1 t.l. pure vanille extract
100 gram kristalsuiker
110 gram lichtbruine of donkerbruine basterdsuiker
350 gram patentbloem
3/4 t.l. baking soda
1/2 t.l. zout
1.1/2 t.l. koekkruiden/speculaaskruiden

Beboter en bebloem de tulbandvorm. Zeef de bloem, baking soda, zout en kruiden boven een kom. Mix in een andere kom de banaan, eieren, yoghurt, boter en vanille. Voeg de suikers toe en mix dit goed door het beslag. Voeg het bloemmengsel toe aan het beslag en mix het geheel tot een egaal beslag.

Plaats de vlamverdeler van de wonderpan recht boven het kleinste gaspit. Plaats hierop de buitenpan. Schep het beslag in de tulbandvorm en zet deze in de buitenpan. Sluit de pan af met het deksel. Zet het vuur op half en laat de wonderpan in 3 minuten warm worden. Draai het vuur geheel laag en dan een kleine slag groter zodat het net niet helemaal klein is. Bak de cake, zonder het deksel op te lichten, in circa 60 minuten bruin en gaar. Wanneer de cake de zijkanten los laat en de steektest is schoon, dan is de cake gaar.

















Haal de tulbandvorm uit de pan en laat het 5 minuten afkoelen op een rooster. Klop de cake voorzichtig los en giet het uit de vorm op een rooster.

Conclusie:
Wanneer noem je iets een cake en wanneer een koek? In dit recept noem ik telkens cake, maar het zou net zo goed een koek genoemd kunnen worden. Deze cake/koek is luchtig en mals. De banaan geurt heerlijk boven de koekkruiden uit. Ook de dag erna is de cake/koek heerlijk: misschien zelfs nog iets lekkerder.

Bron: myrecipes.com 
Oven: 175 ºC/65 minuten 

vrijdag 12 juli 2013

Wonderpan Farmer's Homeware: Monkey Bread


 















In april dit jaar vertelde ik over de wonderpan: een echte ouderwetse wonderpan van het merk AlHo, oftewel Aluminiumfabriek Hoogeveen. Deze fabriek bestaat al jaren niet meer en daarmee lijkt de wonderpan iets van vroeger. Wie heeft er nu nog een wonderpan in de kast staan?! Veel zijn er weggegooid: de pan was helemaal gebutst, het mica-kijkglaasje was kapot of 'waarom dat ding nog gebruiken, we hebben toch een oven'. Degenen die er toch (weer) eentje willen hebben, zullen niet makkelijk zo'n oude wonderpan vinden. Sommigen hebben geluk en vinden er een op een rommelmarkt of in een kringloopwinkel, ik had het geluk dat iemand er nog een had staan en het mij gunde.

De AlHo bestaat dan niet meer, maar de wonderpan wordt nog steeds gemaakt. Welliswaar een variant op de ouderwetse, maar ook een 4-delige. Deze is van het merk Farmer's Homeware. Ik heb er een toegestuurd gekregen om uit te proberen.

 















Zoals ik al eerder noemde, heb je geen speciale recepten voor een wonderpan. Je kunt gewoon jouw favoriete cakerecept gebruiken. Je hoeft geen aanpassingen te maken, behalve misschien dan in de hoeveelheden.

Dit recept, Monkey Bread is van Cook's Illustrated. Op deze site kun je het alleen lezen als je er lid van bent, maar er zijn genoeg andere sites die het overgenomen hebben, zoals Gourmeted.com en Yummy in my Tummy. Op de laatstgenoemde site is het recept en de werkwijze in het Nederlands en met vele foto's te vinden en deze heb ik nagenoeg gevolgd. Het enige dat ik heb aangepast is de hoeveelheid bloem. Ik reken altijd 140 gram bloem per cup x 3.1/4 = 455 gram. Daarnaast heb ik de broodbakmachine gebruikt en het deeg op het deegprogramma (2.20 uur) klaargemaakt: een stuk eenvoudiger.

Doe alle ingrediënten, volgens de volgorde die de handleiding van de broodbakmachine aangeeft, in het bakblik. Plaats het bakblik in de broodbakmachine en stel de machine in op een volledig deegprogramma.
Nadat het deegprogramma is afgelopen ga je verder bij punt 3 bij de werkwijze van Yummy in my Tummy. Beboter de tulbandvorm met de resterende 30 gram boter, dus de binnenpan van de wonderpan, en vul deze met de in boter gedoopte en door het suikermengsel gerolde deegballetjes. Vervolg het recept tot en met punt 6.

















Plaats de vlamverdeler van de wonderpan recht boven het kleinste gaspit. Plaats hierop de buitenpan. Verwijder het plastic van de tulbandvorm en zet deze in de buitenpan. Sluit de pan af met het deksel. Zet het vuur op half en laat de wonderpan in 3 minuten warm worden. Draai het vuur geheel laag en dan een kleine slag groter zodat het net niet helemaal klein is. Bak de Monkey Bread, zonder het deksel op te lichten, in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Wanneer de caramel (het inmiddels gesmolten suikermengsellaagje)  begint te bubbelen, dan is de Monkey Bread gaar. Haal de tulbandvorm uit de pan en laat het 5 minuten afkoelen op een rooster. Giet het uit de vorm op een bord. Besprenkel desgewenst het brood met de glazuur en smullen maar!

















De smaak van Monkey Bread lijkt veel op die Zeeuwse bolussen. De geur is voortreffelijk en de smaak doet daar niet voor onder. Hier zal in huize 'koekjevaneigendeeg' vaker om gevraagd worden ;)

Dan de wonderpan van Farmer's Homeware: wat vind ik van deze wonderpan? Toen ik het uit de verpakking haalde dacht is meteen: 'Dit is een stevige pan'. De randen zijn allen goed afgewerkt, geen scherpe randen waaraan je je kunt bezeren, en het ziet er strak uit. De pan is beduidend zwaarder dan de wonderpan van AlHo. De binnen- en buitenpan zijn gemaakt van aluminium, het deksel van glas met een metalen rand. Ook de handvatten zijn gemaakt van aluminium die tijdens het bakken, in tegenstelling tot de AlHo wonderpan waarvan de handvatten van bakeliet gemaakt zijn, loeiheet worden: je kunt het niet zonder ovenhandschoenen vastpakken.

Wat me ook opviel, is dat de pan enorm afgaf. Voor het eerste gebruik heb ik de pan uiteraard gewassen: met de hand en een drupje Dreft. Toen ik de binnenpan invette, werd de boter grijs. Echt vies! Vervolgens waste ik de binnenpan opnieuw af, beboterde het weer en wederom werd de boter grijs. Na de binnenpan voor de derde keer afgewassen te hebben, gaf het niet meer af en zag het er fris uit.

Deze pan heeft een glazen deksel, waardoor je het bakproces mooi kunt volgen. In het deksel van de AlHo wonderpan zit een mica-glaasje. Als je goed tuurt, kun je hierdoor ook het bakproces volgen, maar minder makkelijk.

Conclusie:
Ik ben heel blij met mijn AlHo wonderpan, omdat het gewoon werkt en vanwege nostalgie: een mooi product uit de vorige eeuw! De wonderpan van Farmer's Homeware vind ik niet zo mooi als de ouderwetse, ik ga voor die mooie ronde vormen ;) maar doet het eigenlijk net zo goed. Voor degenen die niet aan een ouderwets exemplaar kunnen komen, zullen met deze pan zeker geen miskoop begaan.

De pan is te koop bij de wonderpan.nl en kost € 44,95

dinsdag 2 juli 2013

Hartige soesjes: Boerenpaté














 

In het vorige bericht liet ik hartige soesjes zien met een kaasvulling, hier één met paté.

150 gram boerenpaté
75 gram ongeklopte slagroom
2 eetlepels vers gehakte bieslook
versgemalen peper

Mix alle ingrediënten tot een romige massa. Doe het over in een spuitzak. Snijd het kapje van de soes en vul de bodem met het patémengsel. Leg het kapje er iets schuin op.

Bananen confituur

Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...