vrijdag 12 juli 2013

Wonderpan Farmer's Homeware: Monkey Bread


 In april dit jaar vertelde ik over de wonderpan: een echte ouderwetse wonderpan van het merk AlHo, oftewel Aluminiumfabriek Hoogeveen. Deze fabriek bestaat al jaren niet meer en daarmee lijkt de wonderpan iets van vroeger. Wie heeft er nu nog een wonderpan in de kast staan?! Veel zijn er weggegooid: de pan was helemaal gebutst, het mica-kijkglaasje was kapot of 'waarom dat ding nog gebruiken, we hebben toch een oven'. Degenen die er toch (weer) eentje willen hebben, zullen niet makkelijk zo'n oude wonderpan vinden. Sommigen hebben geluk en vinden er een op een rommelmarkt of in een kringloopwinkel, ik had het geluk dat iemand er nog een had staan en het mij gunde.

De AlHo bestaat dan niet meer, maar de wonderpan wordt nog steeds gemaakt. Welliswaar een variant op de ouderwetse, maar ook een 4-delige. Deze is van het merk Farmer's Homeware. Ik heb er een toegestuurd gekregen om uit te proberen.

 Zoals ik al eerder noemde, heb je geen speciale recepten voor een wonderpan. Je kunt gewoon jouw favoriete cakerecept gebruiken. Je hoeft geen aanpassingen te maken, behalve misschien dan in de hoeveelheden.

Dit recept, Monkey Bread is van Cook's Illustrated. Op deze site kun je het alleen lezen als je er lid van bent, maar er zijn genoeg andere sites die het overgenomen hebben, zoals Gourmeted.com en Yummy in my Tummy. Op de laatstgenoemde site is het recept en de werkwijze in het Nederlands en met vele foto's te vinden en deze heb ik nagenoeg gevolgd. Het enige dat ik heb aangepast is de hoeveelheid bloem. Ik reken altijd 140 gram bloem per cup x 3.1/4 = 455 gram. Daarnaast heb ik de broodbakmachine gebruikt en het deeg op het deegprogramma (2.20 uur) klaargemaakt: een stuk eenvoudiger.

Doe alle ingrediënten, volgens de volgorde die de handleiding van de broodbakmachine aangeeft, in het bakblik. Plaats het bakblik in de broodbakmachine en stel de machine in op een volledig deegprogramma.
Nadat het deegprogramma is afgelopen ga je verder bij punt 3 bij de werkwijze van Yummy in my Tummy. Beboter de tulbandvorm met de resterende 30 gram boter, dus de binnenpan van de wonderpan, en vul deze met de in boter gedoopte en door het suikermengsel gerolde deegballetjes. Vervolg het recept tot en met punt 6.

Plaats de vlamverdeler van de wonderpan recht boven het kleinste gaspit. Plaats hierop de buitenpan. Verwijder het plastic van de tulbandvorm en zet deze in de buitenpan. Sluit de pan af met het deksel. Zet het vuur op half en laat de wonderpan in 3 minuten warm worden. Draai het vuur geheel laag en dan een kleine slag groter zodat het net niet helemaal klein is. Bak de Monkey Bread, zonder het deksel op te lichten, in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Wanneer de caramel (het inmiddels gesmolten suikermengsellaagje)  begint te bubbelen, dan is de Monkey Bread gaar. Haal de tulbandvorm uit de pan en laat het 5 minuten afkoelen op een rooster. Giet het uit de vorm op een bord. Besprenkel desgewenst het brood met de glazuur en smullen maar!

De smaak van Monkey Bread lijkt veel op die Zeeuwse bolussen. De geur is voortreffelijk en de smaak doet daar niet voor onder. Hier zal in huize 'koekjevaneigendeeg' vaker om gevraagd worden ;)

Dan de wonderpan van Farmer's Homeware: wat vind ik van deze wonderpan? Toen ik het uit de verpakking haalde dacht is meteen: 'Dit is een stevige pan'. De randen zijn allen goed afgewerkt, geen scherpe randen waaraan je je kunt bezeren, en het ziet er strak uit. De pan is beduidend zwaarder dan de wonderpan van AlHo. De binnen- en buitenpan zijn gemaakt van aluminium, het deksel van glas met een metalen rand. Ook de handvatten zijn gemaakt van aluminium die tijdens het bakken, in tegenstelling tot de AlHo wonderpan waarvan de handvatten van bakeliet gemaakt zijn, loeiheet worden: je kunt het niet zonder ovenhandschoenen vastpakken.

Wat me ook opviel, is dat de pan enorm afgaf. Voor het eerste gebruik heb ik de pan uiteraard gewassen: met de hand en een drupje Dreft. Toen ik de binnenpan invette, werd de boter grijs. Echt vies! Vervolgens waste ik de binnenpan opnieuw af, beboterde het weer en wederom werd de boter grijs. Na de binnenpan voor de derde keer afgewassen te hebben, gaf het niet meer af en zag het er fris uit.

Deze pan heeft een glazen deksel, waardoor je het bakproces mooi kunt volgen. In het deksel van de AlHo wonderpan zit een mica-glaasje. Als je goed tuurt, kun je hierdoor ook het bakproces volgen, maar minder makkelijk.

Conclusie:
Ik ben heel blij met mijn AlHo wonderpan, omdat het gewoon werkt en vanwege nostalgie: een mooi product uit de vorige eeuw! De wonderpan van Farmer's Homeware vind ik niet zo mooi als de ouderwetse, ik ga voor die mooie ronde vormen ;) maar doet het eigenlijk net zo goed. Voor degenen die niet aan een ouderwets exemplaar kunnen komen, zullen met deze pan zeker geen miskoop begaan.

De pan is te koop bij de wonderpan.nl en kost € 44,95

4 opmerkingen:

Gethtrien@gmail.com zei

hmmmmm dat zien er lekker uit!

En van de wonderpan Nooit van gehoord, maar nu wel nieuwsgierig geworden.

Gea zei

Morgen, GethTrien, plaats ik een recept voor een pruimencake dat ook in deze wonderpan is gebakken: echt een aanrader!

Anoniem zei

hannie
ik heb een wonderpan van de rommelmarkt maar mis het onderplaatje.
wie kan mij er aan helpen?????

Unknown zei

Ik heb n farmer,s home wonderpan over genomen van iemand.Hier zit geen binnenpan in.Os dat normaal.