donderdag 23 juli 2015

Botermoppen


















Een eenvoudig, maar o zo fijn koekje!

Voor circa 30 koekjes: 

250 gram roomboter
190 gram fijne kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
375 gram zelfrijzend bakmeel*
Mespunt zout
Kristalsuiker om de deegballetjes in te rollen

Kneed de boter met de suikers glad. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en kneed het geheel tot een glad, stevig deeg. Laat het deeg wanneer het te kleverig is, verpakt in plastic, in de koelkast een half uur rusten. Rol tussen je handen balletjes deeg ter grootte van een walnoot en rol het door de kristalsuiker. Leg circa 12 balletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk het met een vork enigszins plat.

















Bak de koekjes in een voorverwarmde oven, op 190 graden Celsius, in circa 12 minuten gaar. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Variatie 1: Verminder het meel met 25 gram en neem hiervoor in plaats geraspte kokos.
Variatie 2: Voeg de geraspte schil van een schoongeboende citroen of sinaasappel toe.
Variatie 3: Voeg een paar eetlepels kleingesneden cranberry's toe.
Variatie 4: Voeg kaneel toe aan de kristalsuiker waarin de deegballetjes worden gerold.

* Ik gebruik in plaats van zelfrijzend bakmeel: 365 gram patentbloem en 10 gram bakpoeder (2 t.l.).

Geen opmerkingen:

Bananen confituur

Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...