woensdag 11 april 2007

Chocolade Cupcakes met kokos en rum




Een kop geurige, maar niet al te sterke, thee met een smeuïge chocolade cupcakes: dat lust ik wel. Aan het beslag is rum toegevoegd (deze proef je goed maar is zeker niet overheersend) en geraspte kokos. Maar met een bolletje vanille ijs en/of slagroom tover je dit cakeje om in een heerlijk nagerecht .

Voor 12 cupcakes:

150 gram pure chocolade
90 gram roomboter
150 gram kristalsuiker
3 eieren maat M
3 e.l. donkere rum
1 t.l. pure vanille extract
75 gram patentbloem
1/4 t.l. zout
50 gram geraspte kokos

De inhoud van een t.l. is 5 ml. en van een e.l. 15 ml.

Rooster de kokos kort in een droge koekenpan. Verwarm de oven voor op 170 °C graden. Beboter en bebloem een muffinvorm of vul het met caises (papieren vormpjes). Plaats de metalen kom van de standmixer boven een pan met een laagje bijna kokend water (au bain Marie) en smelt hierin de gebroken chocolade met de boter: roer dit zacht en glad. Verwijder de kom van de pan en klop de suiker met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) door het chocolademengsel. Mix de eieren er 1 voor 1 door: voeg pas de volgende toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag. Mix de rum en vanille er door. Zeef de bloem met de zout boven de kom en mix het geheel tot een egaal beslag. Voeg als laatste de kokos toe en mix nog 30 seconden.



Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cupcakes, in het midden van de oven, in 20-25 minuten gaar: een satéprikker moet er bijna schoon uitkomen. Let op: bak de cupcakes niet te lang, want dan worden ze droog. Laat de cupcakes 5 minuten in de vorm afkoelen, daarna op een rooster.



Aangepast naar Epicurious

5 opmerkingen:

Levine zei

Heb ze vanmiddag gemaakt. Kwam er al makend achter dat ik geen rum meer in huis had (alleen een lege fles, rara...), heb toen maar Grand Marnier gebruikt. Ook lekker! De bovenkant van de cakejes brokkelt wel erg. Is dat bij die van jou ook zo? Smaak is erg lekker. Bedankt voor het recept.

Gea zei

... Grand Marnier ... dat lijkt me hartstikke lekker in dit recept. Zal ik ook eens doen.

De bovenkant brokkelt inderdaad bij mijn cakejes ook wel iets, maar ik vind dat niet hinderlijk.

Karen Baking Soda zei

Wat een mooie foto in het bakblik! Bijna zonde om eruit te halen.

Gerdy zei

Wordt er voor deze cakjes helemaal geen rijsmiddel gebruikt?

Gea zei

@ Gerdy Langenberg: Door vakantie kon ik niet eerder reageren, maar komend op jouw vraag: nee, er wordt geen rijsmiddel gebruikt in dit recept (zie ook het originele recept op Epicurious).