donderdag 12 april 2007

Bruine broodjes




Het is een heel eenvoudig recept, maar het levert lekkere broodjes op. De speltmeel kan vervangen worden door volkorenmeel, maar persoonlijk vind ik speltmeel meer smaak hebben: beetje nootachtig. Deze broodjes heb ik bestrooid met een beetje bloem, maar dat kan natuurlijk ook vervangen worden door zaadjes (sesam-, maan-, lijnzaad) of vlokken. Een klont roomboter door het deeg vind ik het lekkerste, maar olijfolie kan natuurlijk ook. Door de broodjes te bakken met een schaaltje kokend water op de bodem van de oven, wordt de korst iets knapperiger, maar niet zo hard als die van een harde bol.

Voor 12 broodjes:

250 gram tarwebloem
250 gram speltmeel
1.1/2 t.l. droge gist
300 gram handwarm water
1.1/2 t.l. zout
20 gram roomboter

Meng in een kom, met de platte klopper (KitchenAid/stand 1), de bloem, meel en gist. Giet het water er bij en mix door tot het water geheel is opgenomen. Verwijder de platte klopper, dek de kom af en laat het 20 minuten rusten. Voeg de zout en boter toe en kneed met de deeghaak in circa 8 minuten (KitchenAid/stand 2) het deeg soepel dat de zijkanten van de kom loslaat. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom, keer het deeg zodat alle kanten met olie is bedekt, en dek het af met (met olie ingesmeerd) cellofaan. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen, totdat het deeg in volume is verdubbeld. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, sla het voorzichtig door en verdeel het in 12 gelijke stukken. Bol de stukken deeg op tot broodjes en leg ze ruim genoeg uit elkaar op een met bakpapier bekleed bakblik (ik heb een kleine oven en heb 2 bakblikken gebruikt).



Dek de broodjes af met (met olie ingesmeerd) cellofaan en laat ze 30 minuten rijzen op een warme tochtvrije plaats. Bevochtig de broodjes met een plantenspuit, bestrooi met bloem (dit gaat heel gemakkelijk met een theezeefje), en maak in het midden met een scherp mes of scheermesje een inkeping van 1 cm diep. Laat de broodjes nog 10-15 minuten rijzen (afgedekt met een schone theedoek).



Verwarm de oven voor op 240 °C met een vuurvast bakje op de bodem. Giet vlak voor het bakken kokend water in het bakje, schuif het bakblik in het midden van de oven en bak de broodjes in 12 minuten bruin en gaar. Laat de broodjes op een rooster afkoelen.

7 opmerkingen:

Karen Baking Soda zei

Oef, die heb ik al een poos niet gemaakt! Net vanmiddag naar de molen geweest en bio-volkoren gehaald... Goed idee!

Lien zei

Gea, wat een mooie foto bovenaan! Gebruik je dan roggebloem bovenop, of gewone tarwebloem?
Mijn 'die-moet-ik-nog-eens-maken'lijst wordt ondertussen wel erg lang.

Gea zei

@Lien: het is gewone bloem wat over de broodjes is gezeefd. 't Zijn eigenlijk hele simpele bollen, maar wel lekker.

Anoniem zei

Moet er geen suiker bij? Ik kan me niet voorstellen dat het deeg dan wil rijzen?
Wel fijn recept, ga het morgen proberen (met een beetje suiker erbij).
Fred

Gea zei

Suiker? Nee hoor Fred, dat is echt niet nodig.

Unknown zei

u zegt dat de korst kanpperiger wordt als je een schaaltje water in de oven zet.
ik ben echter specifiek op zoek naar broodjes met een zachte korst
als je dat water niet in de oven doet, hebben de broodjes dan een zachte korst of kunt u tips meegeven om een zachte korst te bekomen ?

Gea zei

@ Barbara: Ik moet je bekennen dat het een paar jaar geleden is dat ik zelf broodjes heb gebakken. Een antwoord heb ik er zo niet op, maar misschien helpt het wanneer je de broodjes in een plastic zak verpakt?

Bananen confituur

Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...