zaterdag 7 april 2007

Havermoutkoekjes met gedroogd fruit




Het eerste recept dat ik heb gebruikt waarbij ik de cookie scoop nodig had, is deze. Het originele komt van Epicurious, maar ik heb het iets aangepast. Inmiddels heb ik de koekjes al vele malen gemaakt, o.a. voor een fancy fair, en iedereen is er weg van. Voor deze heb ik 100 gram gele rozijnen en 100 gram cranberry's gebruikt, maar het kan ook vervangen worden door abrikozen, pruimen, meloen, kersen etc.

Voor circa 28 koekjes:

120 gram zachte roomboter
150 gram donkerbruine basterdsuiker
1 losgeklopt ei
1/2 t.l. baking soda
100 gram patentbloem
1 t.l. kaneel of speculaas/koekkruiden
1/4 t.l. zout
1 t.l. pure vanille extract
150 gram havermout
200 gram fijngesneden gedroogd fruit

De inhoud van een t.l. is 5 ml.

Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Mix (KitchenAid/stand 1) met de platte klopper de boter met de suiker romig. Voeg het ei en de vanille toe en mix door tot het geheel is opgenomen in het beslag. Meng in een andere kom de bloem, havermout, baking soda, zout en kaneel/kruiden. Schep dit, lepel voor lepel, bij het beslag terwijl de mixer draait. Voeg de fruitstukjes toe en mix het geheel nog 30 seconden.



Schep met een cookie scoop bolletjes beslag (of draai tussen je handen bolletjes) en leg deze ruim genoeg uit elkaar op een met bakpapier bekleed bakblik.



Druk de koekjes lichtjes plat met de platte kant van een natgemaakt mes. Bak de koekjes, telkens een deel van het beslag, in het midden van de oven in circa 12 minuten goudbruin (houd je van knapperige koekjes, bak je de koekjes 1-2 minuten langer; houd je van zachte koekjes, bak je de koekjes iets korter). Wanneer je zacht op de koekjes drukt, voelen ze nog zacht aan. Laat de koekjes een paar minuten op het bakblik afkoelen, daarna op een rooster.

Als de koekjes geheel zijn afgekoeld, blijven ze het langst vers in een luchtdichte koektrommel.

Variatie:
Vervang een deel gedroogd fruit door in stukjes gehakte witte-, melk- of pure chocolade en/of in stukjes gehakte noten b.v. walnoten, pecannoten en hazelnoten.

5 opmerkingen:

Lien zei

de vorige keer zagen ze er al zo lekker uit, maar toen kwam het er niet van. Maar nu zal ik ze gaan bakken (ben gek op baksels met havermout) dit weekend, kunnen de kinderen gezellig meehelpen met maken (en eten!)

Karen Baking Soda zei

Ik denk bij havermout koekjes altijd: nah...kweenie... uit ervaring weet ik inmiddels dat ze erg lekker zijn. Ik ga deze ook zeker een keer proberen!

Lien zei

Gea, ze zijn gebakken...er kwamen precies 28 koekjes uit (dat gebeurt ook zelden dat dat overeen komt) en ze zijn heel erg lekker! Bedankt voor het recept.

Gea zei

Graag gedaan :-)

Anoniem zei

Och met al dat vet en suiker in koekjes geeft de havermoutvariant mij toch ook weer het idee (en dus weer een reden om te bakken) dat ik erg gezond bezig ben. :-)
Nou Gea ook ik heb de smaak te pakken . Als de Paaseitjes op zijn, zijn deze koekjes aan de beurt.