dinsdag 1 mei 2007
Aardappel rozemarijn vlechtjes
Door toevoeging van aardappelpureevlokken, worden broodjes net even wat zachter van structuur. Het deeg van onderstaand recept laat zich heel makkelijk vormen tot vlechtjes, knoopjes, bollussen etc. De vorm die ik heb gebruikt en veel anderen zijn heel goed uitgelegd/getekend in 'Bread: A Baker's Book of Techniques and Recipes' van Jeffrey Hamelman. Deze vorm noemt hij 'one-strand rolls, method three' (blz. 295). Gewone ronde bolletjes kunnen natuurlijk ook.
Voor 12 stuks:
410 gram tarwebloem
40 gram aardappelpureevlokken
1.1/4 t.l. droge gist
2 e.l. (magere) melkpoeder
1 e.l. kristalsuiker
300 gram handwarm water
1.1/2 t.l. gedroogde rozemarijn
1.1/4 t.l. broodzout
30 gram roomboter
Voor glazuren:
1 ei losgeklopt met 1 e.l. water
De inhoud van een t.l. is 5 ml. en van een e.l. 15 ml.
Doe de bloem, pureevlokken, gist, melkpoeder en suiker in de kom van de standmixer en meng het met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) door elkaar. Giet, terwijl de mixer draait, het water er bij en mix door tot het water is opgenomen. Verwijder de platte klopper en dek de kom af: laat het 20 minuten rusten. Voeg de rozemarijn, broodzout en boter toe en kneed met de deeghaak in circa 8 minuten (KitchenAid/stand 2) het deeg soepel en elastisch dat de zijkanten van de kom loslaat. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom, keer het deeg zodat alle kanten met olie is bedekt, en dek het af met (met olie ingesmeerd) cellofaan. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen, totdat het deeg in volume is verdubbeld. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, sla het voorzichtig door en verdeel het in 12 gelijke stukken. Vorm het deeg en plaats de vlechtjes op een met bakpapier bekleed bakblik, dek het af met (met olie ingesmeerd) cellofaan, en laat het circa 45 minuten op een warme en tochtvrije plaats rijzen tot het in volume bijna is verdubbeld (mijn oven is niet zo groot, daarom heb ik de vlechtjes verdeeld over 2 bakblikken).
Verwarm de oven voor op 180 °C graden. Kwast de vlechtjes met het ei glazuur en bak ze in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat de vlechtjes afkoelen op een rooster.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Bananen confituur
Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...
-
Deze koek is bij mij nog nooit mislukt. Het is een makkelijk recept en snel gemaakt. Ik bak er altijd 2 tegelijk, want als ik ze beide niet ...
-
Terwijl ik het www afzocht naar een geschikt recept voor een biscuitbodem voor een monchoutaart, stuitte ik op een recept voor 'bokkep...
-
Een paar weken geleden proefde ik deze bladerdeeghapjes op de verjaardag van een vriendin. Deze mini quiches zijn nog iets kleiner dat de va...
3 opmerkingen:
Ze zien er echt heerlijk uit gea
als ik de ingredienten kan vinden zal ik ze ook eens maken ben gek op rozemarijn.
Als ze zachter blijven van de aardappelvlokken blijven ze dan ook langer vers?
Gr gipskruit
Of de vlechtjes langer vers blijven door toevoeging van de aardappelpureevlokken weet ik niet, want ze gaan altijd dezelfde dag op :-D
Ik gebruik de aardappelpureevlokken van de Aldi: zakjes waarmee je puree kunt maken.
Ik ga ze zeker maken moet eerst kijken waar / wat melkpoeder (te koop)is.
Ben heel benieuwd heb nog nooit aardappelvlokken in brood gebakken.
Dus ben benieuwd naar de smaak
gr gipskruit
Een reactie posten