woensdag 9 mei 2007

Mokka muffins met chocolade en pecannoten




Hoewel de titel zegt dat het over muffins gaat mét pecannoten, moet ik bekennen dat in deze muffins geen pecannoten zitten: mijn kinderen houden er niet van. Het recept vraagt om melk chocolade chips, maar dat kan ook vervangen worden door pure- of witte chocolade. In deze muffins zit witte chocolade. De chips heeft Arden voor mij meegenomen uit New York.



In Nederland nauwelijks te koop. Maar de chips kunnen heel goed vervangen worden door in stukjes gehakte repen chocolade. Meestal neem ik dan kleine reepjes van 40 gram: deze zijn in een handomdraai met een scherp mes in kleine blokjes gehakt. Het originele recept komt overigens van Epicurious.

Voor 24 stuks:

100 gram heet water
5 t.l. espresso poeder
190 gram karnemelk
160 gram zonnebloemolie
3 eieren maat M
1.1/2 t.l. vanille extract
420 gram patentbloem
160 gram kristalsuiker
120 gram gele basterdsuiker
5 e.l. ongezoete cacaopoeder
1.1/2 t.l. bakpoeder
1.1/2 t.l. baking soda
1/2 t.l. zout
200-300 gram melk chocolade chips
190 gram gehakte en geroosterde pecannoten

De inhoud van een t.l. is 5 ml. en van een e.l. 15 ml.

Verwarm de oven voor op 180 °C graden. Beboter en bebloem 2 muffinvormen of vul het met papieren vormpjes (caises). Roer de espressopoeder door het hete water tot het opgelost is. Klop met een garde in een kom de karnemelk, olie, eieren en vanille en voeg de espresso toe: roer het goed door. Meng met de platte klopper in de kom van de standmixer (KitchenAid/stand 1) de bloem, suiker, basterdsuiker, cacao, bakpoeder, baking soda en zout. Voeg al mixend het karnemelkmengsel toe. Mix vervolgens het geheel (KitchenAid/stand 2) tot een egaal beslag. Voeg de chocolade chips en pecannootstukjes toe en mix nog 10 seconden of schep het met een spatel door het beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes. Bak de muffins, plaat voor plaat, in het midden van de oven in 25 minuten gaar: een satéprikker moet er schoon uitkomen. Laat de muffins 5 minuten in de vorm afkoelen, daarna op een rooster.

4 opmerkingen:

Lien zei

Alweer van die heerlijke muffins/cakejes, volgens mij zijn die ook zonder pecans heerlijk.(maar met lust ik ze trouwens ook!)
Vreemd toch dat er hier geen markt lijkt te zijn voor die soorten chips...hallo fabrikanten kunnen jullie daar niet eens wat aan doen???

Anoniem zei

Ik heb bij Ikea Daim druppels meegenomen, ik geloof dat ik die er maar eens doorheen doe. Bedankt voor het recept!

Karen Baking Soda zei

Goed idee! Ik heb ooit ergens koekjes gemaakt met Daim (in stukjes gehakt)erg lekker!
Deze zien er ook heerlijk uit.

Anoniem zei

Had ze vandaag gemaakt! Ze smaakten heerlijk! Alleen zagen die van mij er niet echt uit als een muffin. De muffins rijzen alleen in de hoogte en niet in de breedte. Geweldig recept! Bedankt!

Groeten, El