zaterdag 23 juni 2007

Whole Wheat Processor Challah
Wij zijn gek op challah. Deze heerlijke vol smakende (Joodse) broden zijn hier absoluut favoriet. Maar van al dat witte brood lijk je soms verstopt te raken en is een bruine variant zeker niet verkeerd ;-)
Het recept heb ik van het internet afgeplukt, om precies te zijn bij Recipelink, en zij hebben het weer van Norene Gilletz van Mealleaniyumm! All that's missing is the fat! De hoeveelheden heb ik moeten aanpassen, want het deeg was veel te kleverig. Daarnaast heb ik de werkwijze achterwege gelaten en het brood bereid op de manier zoals Maggie Glezer dat doet in A Blessing of Bread: The many Rich Traditions of Jewish Bread Baking Around the World.

180 gram handwarm water
1 t.l. kristalsuiker
1.3/4 t.l. droge gist
160 gram volkorenmeel
320 gram tarwebloem
1.1/2 t.l. broodzout
2 e.l. plantaardige olie (= 30 gram)
3 e.l. honing (= 60 gram)
1 ei plus 1 eigeel maat M

1 eiwit
1 t.l. water
sesam- of maanzaad

Los de suiker op in het water en strooi de gist erop: laat de gist in een paar minuten zacht worden. Voeg het volkorenmeel toe en mix het door elkaar tot een dik beslag (Maggie Glezer noemt dit een 'slurry'). Laat dit 20 minuten afgedekt rusten. Voeg de overige ingrediĆ«nten toe en mix het geheel met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) door elkaar tot het vocht geheel is opgenomen. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed op de laagste stand tot het deeg aan de deeghaak begint te hechten. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Kneed het deeg vervolgens in 8-10 minuten (KitchenAid/stand 2) tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom, draai het een keer om zodat alle kanten zijn bedekt met olie, en dek de kom af. Laat het deeg in circa 60 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een bebloemd werkvlak en sla het deeg voorzichtig door. Verdeel het deeg in zoveel stukken als strengen die nodig zijn voor het maken van een vlecht. Bol de stukken op en laat ze afgedekt 10 minuten rusten. Rol ieder stuk uit tot even lange strengen en maak hiervan een vlecht. Leg de vlecht op een met bakpapier bekleed bakblik. Dek de vlecht af met ingevet cellofaan en laat het circa 45 minuten rijzen tot de vlecht bijna in volume zijn verdubbeld. Verwarm de oven voor op 205 °C graden. Kluts het eiwit met het water en bestrijk de vlecht hiermee. Bestrooi de vlecht met sesam- of maanzaad en bak het in 30-35 minuten goudbruin en gaar: wanneer je met je vinger op de bodem van het brood tikt, moet het hol klinken. Laat de vlecht afkoelen op een rooster.

1 opmerking:

Baking Soda zei

Lekker, challahs zijn bij ons ook favoriet! Ik heb deze ook al eens gemaakt en moest ook flink toevoegen.