woensdag 11 juli 2007

Majestic and Moist New Year's Honey Cake
Voor een openhuis a.s. vrijdag en het doopfeest van mijn jongste neefje a.s. zondag, heb ik beloofd voor in totaal zo'n 120 man iets lekkers te bakken. Afgelopen week ben ik hiermee begonnen met o.a. Karnemelksekoek en de Kersen Cake met Witte Chocolade. Vandaag wilde ik een paar cakes bakken om zo de voorraad in de vriezer aan te vullen. De cake van dit recept heb ik diverse keren gemaakt en is altijd een succes. Tot aan vandaag maakte ik 2/3 van onderstaand beslag klaar en bakte dit in een tulbandvorm. Dat past eigenlijk ook veel meer bij de naam van deze kruidige cake. Maar voor het gemak heb ik deze keer gekozen voor 2 cakevormen van 30 cm. lang. Voor het mooie zijn de vormen te groot en zal ik de volgende keer eerder de 25 cm. lange cakevormen kiezen om toch een mooie hoge plak te krijgen.

450 gram patentbloem
1 e.l. bakpoeder
1 t.l. baking soda
1/2 t.l. zout
4 t.l. kaneel
1/2 t.l. gemalen kruidnagel
1/2 t.l. piment
200 gram zonnebloemolie
300 gram vloeibare honing
75 gram bruine basterdsuiker
300 gram kristalsuiker
3 eieren maat M
1 t.l. pure vanille extract
240 gram warme koffie of sterke thee
120 gram versgeperste sinaasappelsap
60 gram whisky (of versgeperste sinaasappelsap)

40 gram amandelschaafsel

2 cakevormen van 25 cm. lang

Verwarm de oven voor op 170 °C graden. Beboter en bebloem de cakevormen. Zeef, boven de kom van een standmixer, de bloem, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel, kruidnagel en piment. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin de olie, honing, vanille, koffie of thee, sinaasappelsap en whisky. Mix met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) het geheel tot een egale massa. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg de volgende pas toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen. Voeg de kristalsuiker en basterdsuiker toe en mix het geheel tot een egaal beslag (Marcy Goldman voegt alle overige ingrediënten in het kuiltje, maar ik doe het liever in etappes). Giet het beslag in de cakevormen, strooi de amandelschaafsel erover, en bak de cakes in het midden van de oven in circa 70 minuten gaar: een satéprikker moet er schoon uitkomen. Laat de cakes eerst 15 minuten in de vormen op een rooster afkoelen, verwijder de vormen en laat de cakes geheel afkoelen op een rooster.

Uit 'A Treasury of Jewish Holiday Baking' van Marcy Goldman

6 opmerkingen:

Lien zei

Het is natuurlijk wel (veel) werk, maar wat superleuk om zoveel te kunnen bakken en daar straks mensen van genieten! Dat is toch altijd het leukste van het bakken als je ziet dat andere mensen ervan smikkelen! En dat zullen ze zeker doen bij jouw baksels!
Heel plezier vrijdag en zondag.

Baking Soda zei

Wat een opgave joh! Geweldig dat je dat aandurft! Heel veel plezier en succes vrijdag en zondag. Dit -en de andere dingen- ziet er alvast geweldig uit.

koken in de buurt zei

pff, voor 120 man bakken... dikke stress!
Dan kook ik liever hoor!

Cake klinkt erg lekker. Met kruidnagel, piment én whisky! :-)))
Deze komt op m'n korte-termijn-lijstje!

Gea zei

Nee hoor, helemaal geen dikke stress. Dat zou ik juist hebben als het ging om koken!

Het blijken er inmiddels overigens geen 120 te zijn, maar 150 :-D

Lien zei

Toch nog even je recept opgezocht, ik vond het beslag zo vloeibaar dat ik gewoon begon te twijfelen... maar het lijkt dus zo te horen. Hij staat nu in de oven, ben benieuwd!

Gea zei

@ Lien: Het is inderdaad een heel vloeibaar beslag. En ... hoe was het resultaat bij jou?