zondag 15 juli 2007

Kruidkoek




Deze koek is bij mij nog nooit mislukt. Het is een makkelijk recept en snel gemaakt. Ik bak er altijd 2 tegelijk, want als ik ze beide niet nodig heb, laat de ander zich heel goed invriezen. De vulling is afhankelijk van wat ik in mijn lade heb liggen: blanke rozijnen, donkere rozijnen, gedroogde abrikozen of tutti frutti. Ook (stem)gemberbolletjes zouden moeten kunnen, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Voor 2 koeken:

700 gram zelfrijzend bakmeel
of
700 gram patentbloem met
5 t.l. bakpoeder
500 gram donkerbruine basterdsuiker
3 e.l. speculaas- of koekkruiden
1/4 t.l. zout
500 gram melk
100 gram roomboter
250 gram gedroogd fruit * of
2 flinke e.l. fijngesneden gemberbolletjes

2 bakvormen van 25 cm. lang.

Verwarm de oven voor op 170 °C graden. Beboter en bebloem de bakvormen. Wel de rozijnen. Zeef het zelfrijzend bakmeel of de patentbloem met bakpoeder boven een grote kom. Meng de basterdsuiker, kruiden en zout er door. Verwarm de melk en los hierin de (in klontjes gesneden) boter. Mix het melkmengsel door de droge ingrediënten tot een glad en kleverig beslag. Voeg het gedroogd fruit toe en meng dit goed door het beslag. Verdeel het beslag over de bakvormen en bak de koeken in circa 60 minuten gaar: een breinaald of satéstokje moet er droog uitkomen. Zijn de koeken nog iets nat en is de bovenkant mooi bruin, dek de koeken dan af met alufolie en laat de koeken nog iets langer in de oven garen.

* Grote stukken gedroogd fruit moeten in kleine blokjes worden gesneden.

15 opmerkingen:

  1. Hee Gea, dat is een oude bekende van mij ook! Leuk! En inderdaad, deze lukken altijd en bijna iedereen vindt ze lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Gea,

    Lekkere koek met gember!
    Die komt ook op m'n wensenlijstje!
    (voorlopig ben ik druk doende met het verwerken van emmers met pruimen....)

    groetjes
    Aranka

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Gea,

    Een paar dagen geleden heb ik je weblog ontdekt. Ik bak zelf weinig brood, omdat ik nog nooit een goed recept heb gevonden. Maar op je blog zag ik er toch een paar interessante tussen staan. Wie weet? Misschien ga ik deze week brood bakken. :-)
    Groejtes,
    Gabriella

    www.gabriellaskeuken.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Gea,

    Ik heb deze koeken nu al zo'n 4 keer gemaakt en ik weet zeker dat ik dat nog heel wat vaker zal gaan doen. Ik vind het een echt succesrecept, heb het ook doorgegeven aan mijn schoonzusje die naar een goed recept voor kruidkoek zocht en dat maar niet kon vinden. Ook zij is erg blij met dit recept! Heel erg bedankt. Ik hoop nog vaak iets bruikbaars van je blog te plukken!

    Groetjes, Mamuffin.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vandaag zocht ik een recept voor ontbijtkoek maar kwam hier terecht en besloot ze meteen te maken. Ik had geen bakpoeder (ik woon in Bretagne en dit schijnt hier moeilijk verkrijgbaar te zijn), dus gebruikte baksoda (2 1/2 tsp) en dat werkte prima. Ook melk vervangen met sojamelk. Speculaaskruiden zelf samengesteld maar had geen gemberpoeder en heb verse, fijn geraspte gember gebruikt. Ik hou ervan om spontaan dingen te koken of bakken en dat moet je wel eens substitueren. :) Gedroogd fruit: sultana's. Het moest 1 1/2 bakken, laatste half uur afgedekt.
    Het resultaat was werkelijk fantastisch. Heel erg bedankt voor je recept, en ik bekijk zeker af en toe wat van de anderen!
    P.S. Mijn franse buurvrouw, met wie ik al mijn 'bakkerijtjes' deel, zal ook erg blij zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Gea,

    wat ook erg lekker is als vulling:
    WALNOTEN, zelf doe ik meestal rozijnen én walnoten, jammie.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bijna 5 jaar nadat je dit recept geplaatst had heb ik het gevonden en gebakken! Ik heb er lichtbruine basterdsuiker voor gebruikt omdat ik geen donkerbruine in huis had en dat ging ook prima. Lekker met gember, pruimen en rozijnen.
    Bij de ontvangst van mijn kookworkshops in Foodtruck Mama Mascha wordt dit een absolute topper. Makkelijk doch heerlijk. Kijk da's mijn stijl!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Met karnemelk is ook echt heel lekker, er hoeft dan geen boter bij !

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heerlijk, gemaakt met cranberries.
    De volgende staat nu in de oven, ook de kinderen vonden hem heerlijk.
    Bedankt voor het recept.

    Groetjes Rianne

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vervang het water eens door karnemelk. Dan is hij nog lekkerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. als ik karnemelk gebruik, moet ik die dan ook opwarmen?
    wil heel graag dit recept eens proberen en heb nog karnemelk die op moet...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Kun je deze ook maken zonder vruchten erin? Of moet je dan de verhoudingen aanpassen?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Gemaakt. Met 350 gram. 5 gr bakingsoda en een dikke eetlepel zelfgemaakte stemgember. In de broodbakautomaat op stand Kuchen. Mooie cake/koek.
    Kan meer gember in. Naar de smaak aan onze koffietafel.
    Ga ik zeker vaker maken.
    Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bak dit recept al 50 jaar. Stond ooit op een pak zelfrijzenbakmeel van AH. Ga het nu eens met karnemelk proberen.

    BeantwoordenVerwijderen