maandag 9 juli 2007

Kersen Cake met Witte Chocolade




Gisteren verraste mijn vader ons met een emmer vol kersen: mooie grote donkerrode glanzende kersen van eigen teelt! Naast dat er natuurlijk verscheidene zo achter de kiezen verdwenen, heb ik een deel gebruikt voor deze cakes. Het recept is afgeleid van het recept van de Appel Frambozen Cake.

Vulling:
600 gram schoongemaakte kersen
2 e.l. witte basterdsuiker
120 gram witte chocolade in stukjes

Beslag:
170 gram roomboter
400 gram kristalsuiker
6 eieren maat M
4 e.l. verse citroensap (= 60 gram)
1 e.l. pure vanille extract (= 15 gram)
400 gram patentbloem
1 e.l. bakpoeder
1/2 t.l. zout
1/2 t.l. gemalen gember

2 bakvormen van 25 x 21 x 4 cm.

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Vet in en bekleed de bakvormen met bakpapier over de volle lengte, hangende over de lange zijden. Bestuif de onbedekte (korte) zijden met iets bloem.

Vulling:
Spoel de kersen onder de kraan af, verwijder de pitten en de steeltjes, en snijd ze in vieren. Doe de kersenstukjes in een koekenpan en strooi de suiker er over: laat dit 8 minuten sauteren. Doe de kersenstukjes over in een vergiet en laat het goed uitlekken.

Beslag:
Zeef boven een kom de bloem, bakpoeder, zout en gemberpoeder. Mix in een andere kom de boter, samen met het suiker, zacht en bleek in circa 8 minuten. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg pas een volgende toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen. Voeg het bloemmengsel en het sap/vanille om de beurt toe: het bloemmengsel in 3 delen, de sap/vanille in 2 delen. Begin en eindig hierbij met het bloemmengsel. Schraap de zijkanten van de kom regelmatig en voeg pas een volgend deel toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag.

Schep 2/3 deel van het beslag in de bakvormen, strijk het glad en verdeel de kersenstukjes en chocoladestukjes erover. Dek dit af met het resterende beslag: dit hoeft niet zo heel precies, want het beslag egaliseert enigzins vanzelf tijdens het bakken. Bak de cakes in circa 35 minuten goudbruin en gaar: een satéprikker moet er schoon uitkomen. Laat de cakes in de vorm op een rooster geheel afkoelen.

3 opmerkingen:

Karen Baking Soda zei

heerlijk kersen! Je hebt er toch wel een paar aan je oren gehangen?
Ik heb ze laatst gebruikt in een brownie recept, zou erg lekker geweest kunnen zijn maar het was echt amerikaanse brownie, zij zeggen fudgy, wij zeggen eh klef?

Gea zei

En of mijn prin6 en ik kersen aan onze oren hebben gehangen :-D
Het prin6je wilde wel even weten of oorbellen haar staan, want volgende week krijgt zij gaatjes in haar oren (als zij a.s. zaterdag haar A-diploma haalt).

Jammer van de brownies. Had me wel heel lekker geleken.

Gabriella zei

Hoi, hoi,
Ik heb je blog toevallig gevonden. Grote donkerrode glanzende kersen van eigen teelt????
Het klinkt al verrukkelijk, maar gecombineerd met witte chocolade….. Yummie….. ik krijg trek.

Groetjes,
Gabriella

www.gabriellaskeuken.blogspot.com